Hästarna i mitt liv del 2

Jaha, nu ska vi se. Vars var jag.. (som man säger i norrbotten 😉 ) Jo! ”Vuxendelen” av mitt hästliv. Här kommer det!

Del 1 hittar ni här!

Sommaren efter att jag gått ut gymnasiet åkte jag, min mamma och min ena syster till fjällen (Kvikkjokk) och red på tur på ryska bashkirhästar.  (De såg ut lite som islandshästar tyckte jag, fast lite större. Väääldigt fina hästar!) Med oss hade vi en trevlig vildmarksguide som hade ett avsågat hagelgevär i bältet.. Tydligen visade han mamma färsk björnspillning på några ställen men det fick inte jag och syrran veta förrän efteråt. (!) Det var helt fantastiska dagar. Vi pausade då och då och stekte suovas och hade det allmänt härligt. Vi red i 6-8 timmar i fjällterrängen varje dag och mamma som inte hade ridit sen sin ungdomstid ville aldrig gå ut från bastun på kvällarna! 🙂

Från jag var 19 till 20 år bodde jag i New York i ett år och var au pair hos en familj i Ithaca (upstate NY, väldigt fint ställe med mycket vacker natur som ligger mellan New York city och Kanada). Det tog inte så lång tid innan jag hade letat reda på ett stall, för naturligtvis var ju ridbyxorna med i packningen! Jag minns att jag hängde med min svenska kompis Anna-Karin några gånger till Cornell Equestrian Centre där hon red lektion, men jag minns inte riktigt varför jag inte började rida där själv? Hur som helst hittade jag en annan ridskola lite utanför stan, det var även ett hopp- och utbildningsstall. Jag fick komma och provrida några hästar, sen tyckte ägarna att det såg bra ut så då fick jag några unghästar att rida så ofta jag ville. Lycka!!

Min favorit där var en fuxkille som hette Jack, vi hade så roligt ihop fast han var ganska grön! Han var busig men ville bara göra allting rätt. En riktigt rolig häst att rida, såg ut lite som Anna Hassös Clover! Fast lite rejälare typ. Men lite irländsk stil sådär. Minns inte riktigt vad han var för ras. Vi var med på några lokala hopptävlingar, jag och Jack. Så jag har minsann tävlat internationellt, haha! 😉

extremt snygg bild på min internationella debut.. ;)

extremt snygg bild på min internationella debut.. 😉

Där på landet i New York state hittade jag också en helt suverän sadelmakare/stöveltillverkare, så jag beställde ett par måttsydda ridstövlar för första gången i mitt liv. (Dollarn var extremt billig då i förhållande till svenska kronan så jag betalade en bråkdel av vad det hade kostat här hemma)! De älskade stövlarna har sen varit med mig i vått och torrt tills jag pensionerade dem helt nyligen. Då hade jag haft dem i nästan 15 år! Och verkligen använt dem! 🙂

IMG_0175

När jag kom hem från USA flyttade jag till Lund och började plugga på universitetet. Där tänkte jag inte heller klara mig utan hästar, så jag red lite då och då på Lunds Civila Ryttarförening och hade väl nån medryttarhäst tror jag. Sen föll det sig så att jag fick jobb som ridläger-ledare på Stall Ess, som vintertid drev ridskola i Hjärup utanför Lund. Så jag fick komma dit och hålla några lektioner först och fick jobbet. Hela sommaren jobbade jag sedan i fantastiskt vackra Ljungbyhed i norra Skåne (bilden ovan), ridlägret höll till på Herrevadskloster. Jag har många fina bilder från den sommaren, då jag även jobbade som fotograf för ridlägrets nya broschyr. Ridlärare och fotograf, ni förstår att jag trivdes va! Självklart red jag också mycket den sommaren, den allra finaste hästen där var ett flashigt mörkbrunt dressyrsto som hette Aida. Gud så vacker hon var!

IMG_0168

Nadja och jag på Malmö RK efter en tävling

Jag flyttade till Malmö 2001 tror jag och började på Malmö Högskola, och jag jobbade nog kvar ett tag som instruktör i Hjärup. Jag började även rida lektioner på Malmö Ridklubb. Där trivdes jag jättebra. Jag hade en favorithäst som hette Nadja, ett holländskt halvblod som jag gärna skulle köpt om jag bara haft pengar! Stor, ädel och ståtlig var hon. (Det kändes lite som att jag bara red jättehöga hästar där ett tag, och nu har jag en sån liten sprätt! Det kunde jag aldrig tro!) Vi tävlade 1,10 hoppning och LA dressyr Nadja och jag. Hittade några gamla rosetter hemma från den tiden för ett tag sen så det måste ju till och med ha gått bra! 😀

Min ridlärare Mia hade eget stall ute mot Anderslöv till, och jag och en annan tjej i vår ridgrupp började hjälpa Mia och rida hennes hästar också några gånger i veckan. Min favorit var en jättestor svartbrun valack (säkert över 1,80 i mankhöjd) som hette Hannibal. Han var efter Beach Boy och var nog 5-6 år när jag red honom som mest. Tyvärr höll inte hans stora långbenta kropp så han fick galoppera vidare på de evigt gröna ängarna senare i livet. Väldigt synd, det var en otroligt snygg häst och han hade så himla lätt för sig! Minns att jag åkte av en gång på en uteritt, hans bocksprång var liksom i slowmotion och jag hann nog se hela Skåne från ovan innan jag låg i gräset.. sen kom det riktigt luriga. Sitta upp utan pall mitt ute i det fria på en gigantiskt hög yngling som dessutom var rädd för stenar så de kom jag inte i närheten av. Men skam den som ger sig! Till slut kom jag upp. Från en sten! Varken jag eller hästen hade något val, jag vägrade gå hem!! Och stigbyglarna var liksom i öronhöjd på mig, trots att jag är 176 cm lång..

IMG_0169

Världens största och världens sötaste unghäst Hannibal!

Jag hade inte bil när jag bodde i Skåne (förutom precis på slutet när jag hämtade ner min gamla volvo från Norrbotten) så jag cyklade jämt överallt. Både ut på landet till alla stall, men inom stan också såklart. Jag åkte möjligen buss ibland, men jäklar vad jag cyklade! Det blev många mil i veckan. Det kan jag sakna lite nu, jag hade sån grym kondis! Jag cyklade till och med till Falsterbo när det var Falsterbo Horse Show på min gamla rangliga hoj, orkade inte sitta fast i en het buss på motorvägen i bilkö! Jag var också på Flyinge flera gånger ihop med min trevliga ridgrupp på Malmö Ridklubb (då åkte vi nog bil), och såg Kyra och alla möjliga grymma ryttare och tränare ha clinics! Ack Skåne, hästparadiset..

Till Småland flyttade jag och min sambo sommaren 2008, och då började jag rida på Växjö Ridklubb. En jättetrevlig grupp (som hade ordnat tröjor till alla som det stod ”Happy Hour” på! 🙂 ), minst lika rolig som den jag ridit i i Malmö! Jag började även rida ett stort fuxsto i Risinge som jag trivdes jättebra med, men tyvärr fick hon åka till himlen 2010. Fy vad vi grät den kalla vinterdagen, både hästägaren, jag och alla andra i stallet kändes det som! Fina stora Sickan, vila i frid!

Jag red några andra hästar också i Risinge som jag tyckte mycket om, ett halvblod och ett fullblod. Fina killarna, tack för allt! 🙂 Det var genom Risinge-stallet som jag sen kom i kontakt med Agneta och började rida Tell och hennes andra fina hästar på Hedaholm. Min kompis i Risinge sa att Agneta ”behövde ridhjälp av någon som var duktig och inte rädd”! Haha.. det stämde tydligen in hyfsat på mig!

Sedan blev jag dessutom hästägare för första gången i mitt liv när Agneta något år senare behövde sälja Tell, och jag var så himla fäst vid honom att jag inte kunde låta honom flytta till någon annan! Det är inte varje dag som både köpare och säljare är så glada båda två, hästbesiktningen går superbra, veterinären tycker hästen är kanonfin, och solen skiner från en klarblå himmel! Dessutom behövde inte Tell flytta hemifrån eftersom han skulle få stå kvar där, så det blev inte ens nåt sorgligt avsked för Agneta. 🙂 Hon får ju se honom varje dag ändå! Den dagen minns jag som igår och det kommer jag för alltid att göra. Dagen när jag blev hästägare.. den 3:e september 2010! Tack älskade lilla sprätt-Tell för att du finns!!

Det får sätta punkt för ”the story of my horselife” så länge! Fortsättning följer ju löpande i bloggen..

IMG_0088

En reaktion på ”Hästarna i mitt liv del 2

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s