Hästprogram på SVT genom åren

Sitter här på jobbet på lunchen och läser vad folk tycker om programmet Ryttareliten på SVT.. Nu senast var det kritik mot att det framställs som en rikemanssport och bekräftar fördomar. Det kan jag väl hålla med om, programmet heter ju RyttarELITEN. Och där handlar det om pengar.. riktigt mycket pengar. Men jag tycker ändå det är bra att det visas! Ridsport på TV, hurra! Och det är klart jag följer programmet. (För att inte tala om webbserien ”Stallet”, den tycker jag nästan är ännu bättre!)

Hästar och ridsport på TV kan man självklart visa på så himla många olika sätt. Och det har SVT verkligen gjort  genom åren! Jag minns TV-serierna ”I stallet” och ”På bettet” som gick -90 respektive -92 (Signaturmelodin”jag går till stallet istället..”  är ju en klassiker), ”Hippo” minns jag också.. och jag älskar verkligen Ponnyakuten! Så nej, jag tycker inte att Ryttareliten visar upp hela spektrat med ridning och hästar, men det är nog inte meningen heller. Inte ens alla SVT:s samlade produktioner om hästar och ridning genom alla år tillsammans gör det!

Gå in på SVT:s öppna arkiv vettja och sök på ”häst” eller ”ridning”, jag lovar ni kommer skratta så ni gråter.. 😀 Det gör jag! Fy fasen vilken underbar sport det här är! På köpet får man en härlig odyssé över statlig TV:s uppdrag nu och då.. utbilda eller underhålla är frågan.. och tempot i produktionerna är en annan grej (det är ju samma inom film som jag jobbar med). Vem skulle komma på idén att göra ett ridutbildningsprogram NU (i 13 delar!!) där första delen är ett filmat LB:2-program i realtid. Som dessutom upprepas flera gånger så tittarna verkligen ska hänga med. Hahahahahaha!! (Om man inte redan somnat under introt som går i slow motion). Fantastiskt. 1974 var året! Och vi får se en ung Eric Lette i slips rida dressyrprogram, rykta hästen och visa hur man sadlar med mera. 🙂

http://www.oppetarkiv.se/video/1216791/till-hast-avsnitt-1-av-13
Skärmavbild 2014-03-25 kl. 12.59.42

.. och ni som inte får utslag av ponnybarn som rider i halsbrytande hastighet (plus att några slår sina ponnyer rätt rejält) kan ta en titt på denna ponnytävling i Åstorp från 1983. Det kan t o m skymta förbi några av dagens ryttarkändisar som barn.. 😉 Programmet heter ”hästar hästar hästar”. Fina bilar på tävlingsparkeringen måste jag säga (jag som är veteranbilsnörd), det var annat det än dagens SUV-monster som folk tror man måste ha för att dra en ponny! 😉

http://www.oppetarkiv.se/video/1868908/hastar-hastar-hastar-avsnitt-4-av-4

Skärmavbild 2014-03-25 kl. 21.50.12

En reaktion på ”Hästprogram på SVT genom åren

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s