Att spänna bågen

Jag har suttit och kollat på världscupfinalerna i dressyr och hoppning från Lyon på svt play till och från hela helgen, helt galet vad man blir inspirerad av bra ridning!!

Det var så himla varmt idag med, fast det blåste ändå lite som tur var. Men jag trodde ändå att Tellepelle skulle vara lite matt, han har ju sju ton björnpäls dessutom som han håller på och tappar. Men icket! Han var på utmärkt humör och verkade pigg och glad.

Jag hade Charlotte Dujardin och Edward Gal mfl på näthinnan och tänkte att nu jäklar ska jag rida bra! Jag började med att ta på mig mina petrie-stövlar som jag inte riktigt har ridit in. Vilket märks, eftersom de tar en kvart att få på sig. (De har dragkedja. Men ändå). Jag fick även rykta av ett lass päls från det leriga glada djuret innan vi kom ut på banan. Sådär. Vilket Grand Prix-ekipage! 🙂

IMG_0440

Tell härstammar tydligen från ett gäng ståtliga mammutar i rakt nedstigande led. SWB ska egentligen vara SMB har jag hört, mittenbokstaven blev uppånervänd där nånstans i stamboksförvirringen. Swedish Mammuth Blood ska det vara, inget annat).

Jag är så himla nöjd med ridningen idag! Förutom att jag låtsades att jag var ett proffs (med extremt stela dressyrstövlar) så tänkte jag på att jag skulle vara tydlig med vad jag ville. ”HÄR är ramen”. Jag tror att jag i all välmening försöker vara så mjuk när jag rider så att jag blir FÖR mjuk. Lite lealös överallt, och då förstår inte Tell mina hjälper. Så idag spände jag magmusklerna och tänkte att jag bara skulle SITTA mitt på hästen, visa honom ramen, se till att han gick fram för skänkeln och sen inte ratta för mycket. Bara ge ett kommando när jag ville något. Damn vilken bra plan! Han är helt fantastisk min häst, uppenbarligen gillade han också sin ”nya” ryttare! Frustade redan efter EN långsida i trav..

Okej han fick några psykbryt och kastade sig åt en massa håll samtidigt och så vidare, särskilt i skritten förstod vi varann lite dåligt. Men då satt den nya tydliga dressyrryttaren kvar stadigt och om han gick emot någon skänkel så petade jag på honom lite med spöet istället för att sitta och gneta med skänkeln. Inte hårt, det behövs inte, han förstod! Jag försökte tänka på att ha handen framför mig, armbågarna intill (gick ganska bra) och att handen går MED hästen, inte mot. Men när han väl har stirrat upp sig hjälper det väl sådär.. då måste han ju bara gå framåt innan nåt annat funkar. Ja ja, det var inga stora psykbryt ändå. Inget vi inte tog oss ur. Sprättpiruetter kanske kommer med i nåt dressyrprogram snart? Jag känner definitivt att vi har potential till minst en 9:a på dem! 😉

Efter att jag ridit fram ( i friskt tempo enligt frökens instruktioner) ställde jag högre och högre krav på honom. Nu ska vi spänna bågen lite! Bara att testa och lattja på! 🙂 Jag tänkte på att hålla i tygeln och fjädra i armbågarna istället för fingrarna, och att spänna magen och lägga på lite ben då och då så han trampade under sig mer. Då fick han en eftergift och kändes lätt och fin i uppförsbacke. Det funkade asbra i traven, i galoppen fick jag ta några varv först och fräsa på i värsta Valegro-ökad-galopp för att han skulle sluta stå emot och galoppera genom hela kroppen istället. Fina fina häst! Det är en sån himla cool känsla även om det var några steg här och där! Då dansar man verkligen fram.

Jag tror en hel del dressyrpoletter har trillat ner för mig idag, hurra! Nu ska jag rida såhär för mina fröknar Lisa och Karin också, så får de hjälpa mig med vad de tror går fel i skritten när han kastar in handduken. Nånting är det ju, fast jag är inte helt säker på att han inte förstår mig. Det kan vara att han tycker det är jobbigt också, eller en kombination av båda. Jag måste hitta nåt sätt att motivera honom där så att han känner sig duktig. Det gör han i traven och galoppen nu, han tyckte till och med att förvänd galopp var jätteroligt! Duktiga duktiga häst, vad han jobbade idag. Svettig och nöjd efteråt. Det fick bli vårpremiär på utedusch.

Vilken härlig påskhelg det har varit! Usch jag vill inte alls jobba imorgon.. vill rida mer!! Och vara ledig..

IMG_0424

2 reaktioner på ”Att spänna bågen

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s