Frihetsdressyr

Åh, jag älskar frihetsdressyr.. jag önskar verkligen att jag kunde gå en kurs i det med Tell nån gång! Läste den här artikeln på hippson precis, och jag tror jag har läst allt biblioteket har i ämnet. Så himla coolt!

Skärmavbild 2014-05-13 kl. 10.04.29

Bild lånad från Hippson, se länken ovan om ni vill läsa referatet från clinicen i Flyinge med Bo Jenå och Kim Barthel!

Jag brukar träna en hel del frihetsdressyr med Tell sen ett år tillbaka ungefär, även om jag inte helt vet vad jag håller på med (jag har ju aldrig gått nån praktisk kurs eller så) så är det så himla kul att leka med sin häst! Han tycker det är superkul, och jag lär mig väldigt mycket om kommunikation med min känsliga, lekfulla och spralliga häst!

Det vi brukar göra är mest att han ska följa mig även när han är lös, stanna när jag stannar osv. Jag tränar även på att ”parkera honom”. 🙂 Sen gör jag en hel del stretchövningar med honom också när han är lös, och berömmer alltid med hans favoritgodis. Ibland tränar vi på att buga också men det har vi inte kommit så jättelångt med.

Något som är ett stort plus med det här är att jag tycker att vi har fått mycket bättre, tryggare och roligare samspel, jag kan numera lasta honom helt själv, och det är sällsynt att jag inte kan fånga honom i hagen! Det har varit lite si och så med det ibland under årens lopp kan jag tala om.. Men sån här träning är verkligen super. På väldigt många sätt! 🙂 Det enda negativa kan väl vara att han vill ha godis för minsta lilla nu, haha! Men han nafsar inte eller så, jag är noga med att han alltid ska göra något som jag ber om innan han får något gott.

Idag ska nog Tellepelle och jag träna lite mer frihetsdressyr tror jag. Blev så sugen nu! 🙂 Och jag ska provrida lite i min nyomstoppade hoppsadel, bara för att känna lite hur det känns. Införskaffade även ett rakt bett igår, det hoppas jag han kommer gilla. Tänkte ha det när jag rider ut, jag tycker han har varit lite tjafsig i munnen nu när han är så sjukt pigg. Jag har ett hackamore också, men det är så snällt (ponnyhack) att han inte riktigt respekterar det om jag rider på det flera dagar. Så funkar det bra med det raka bettet kan jag ju ha det eller hacket när jag rider ut. Tycker i vart fall att det är rätt bra att växla bett ibland, och att hästen inte måste ha nåt i munnen hela tiden. Det är bra för mig också att träna mig att rida på olika bett så att jag inte meckar med handen och verkligen har hästen för skänkel, sittben och sits.

Hej svejs med er! /i

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s