Vill hästar tävla?

Jag umgås med en hel hög med folk som inte är det minsta hästintresserade. Ibland får jag frågan om hästar gillar att tävla, om de liksom förstår att det är tävling.

IMG_0371

Här får ni gärna säga emot om ni vill, men jag tror inte att hästar har någon uppfattning om det är tävling eller inte. Därmed gillar de alltså inte att tävla i den bemärkelsen. Däremot är jag säker på att många hästar (däribland min egen) gillar att det händer saker! Att få åka ut på äventyr. Och det i sin tur tror jag beror på att de har lärt sig det, det är ju inget som sker automatiskt. Men de hästar som har fått lära sig det och fått en positiv upplevelse av det kan t e x uppvisa följande tecken:

De spetsar öronen, ställer sig vid grinden fast de har en jättestor gräshage, gnäggar när de ser transporten köras fram, hoppar av glädje när de förstår att de ska få hoppa hinder/visa upp sig på dressyrbanan/ut och springa på terrängfältet eller vad det nu är för aktivitet på gång. De förstår vad de förväntas göra, eftersom de är tränade till det, och en hel del av dem tycker även att det är väldigt roligt (utifrån deras kroppspråk att döma).

Det är intressant att reflektera över vad vi har hästarna till tycker jag. Det är ju inte alls alla människor som är intresserade av att tävla, och inte alla hästar som är det heller. (I den mån att de blir stressade, osäkra eller mår dåligt av att vara på tävlingsplatser menar jag. Sen kan det ju vara att en häst t ex verkligen inte vill hoppa, och vill man själv det så är det ju lite tråkigt). Då får man helt enkelt skaffa en annan häst om det är tävling man vill ha den till (om detta nu inte går att träna bort). Eller byta inriktning själv. På samma sätt tror jag att arbetshästar är gjorda för att arbeta, och en vallhund kommer (mest troligt) inte att må bra av att bo i en lägenhet i stan. (Om den inte får springa hysteriskt långa sträckor i parker/på ängar eller bli aktiverad på andra sätt förstås).

Don efter person… eller nåt sånt. Djuren väljer ju inte oss, det är vi som väljer dem. Det är så det funkar. Jag vet att det finns dom som inte tycker att man ska tävla överhuvudtaget med djur, av djurrättsliga skäl. Jag kan hålla med om att man ser en hel del otrevliga saker när man är på tävling, och det är inte roligt, men man ser också en hel drös med överlyckliga djur och människor som verkligen är i sitt esse.

Det är ju en hel del andra saker man ska (bör) tänka på om man vill ut och åka med sin häst till träningar eller tävlingar tycker jag, inte bara om man själv och hästen trivs med själva aktiviteten, utan att man också har ett ansvar att lära sig att lasta hästen säkert t ex och att den kan åka i släp obekymrat. Det är lite av ett problem för mig, eftersom jag har en häst som BÅDE kan vara väldigt lugn och trygg i släpet, OCH kan leva rövare ibland så jag känner för att aldrig mera åka med honom nånstans. Men jag får försöka lyssna på honom och förstå vad det är han vill säga. Och se till att han förstår mig.

Det låter kanske konstigt, men jag har blivit en så himla mycket bättre ryttare av att tävla lite mer än vad jag gjort tidigare i livet. Dessutom har jag fått en mycket bättre kontakt med min häst. Det är klart att man kan få det på andra sätt än att tävla, så egentligen tror jag inte att det handlar så mycket om just det. Utan att man hittar ett sätt (eller en gren av sporten) som gör att både en själv och hästen trivs och utvecklas ihop!

Läste den här artikeln på ridsport idag, blev alldeles tårögd! Jag tänker att den artikeln handlar inte främst om att ”hästen älskar att tävla”, utan att den handlar om en hästägare och en häst som har fantastiskt roligt ihop, och verkligen känner varann.

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s