Planer för 2015, och tillbakablick på 2014!

Hej på er! Idag är det kallt och fruset här, egentligen är det nog en bättre idé att åka skridskor än att rida idag.

Men rida ska jag såklart, i skritt. Tell fick komma ut i hagen igen i går eftermiddag, en mycket nöjd häst går nu med kompisarna igen. Eller går och går, de står mest stilla och äter. Och det är ju bra nu i det stenhårda knagglet.

Tog ner honom till ridhuset igår och kollade honom på lina. Det syns ingenting i trav på rakt spår eller i höger varv, i vänster varv är det som att han sparar höger bak pyttelite. Men han var tillräckligt bra för att få slippa boxarresten iallafall. Han fick vara lös i ridhuset och vi tränade på att buga, snurra runt och ”följa John”. Han var jätteduktig på allt och sprang inte iväg från mig en enda gång fast han var jättepigg. Det är väldigt roligt att jobba dem lösa har jag upptäckt! Tell tycker också det är kul.

Jag hade tänkt skriva lite om mina mål för 2015, men det är svårt! När ens häst är skadad känns inget kul, det enda jag vill är att han ska vara frisk och kry! Inget annat spelar liksom någon roll..

Men.. om jag bortser från det, så måste jag först och främst säga att jag är jätteglad, nöjd och stolt över det vi gjort 2014!

Den här bloggen heter ju ”Att försöka bli bra på fälttävlan” och det har jag verkligen försökt under året som gått, haha! 🙂 Här kommer en liten summering:

Antal terrängträningar: 12 (på 5 olika banor samt en inomhusterräng)
Antal dressyrträningar: 15 (för tre olika tränare)
Antal hoppträningar: 18 (för två olika tränare)
Antal Working Equitation-träningar: 2 (två olika tränare)

Ida_Tell_Tagarp_debut_beskuren (kopia)

Antal dressyrtävlingar: 2 (skulle varit fem egentligen)
Antal hopptävlingar: 1
Antal stilterrängtävlingar: 1 (skulle varit två)
Antal fälttävlansstarter: 4 (skulle varit fem, men sista var Tell skadad)

Årets bästa: Nu tror ni kanske att jag väljer stilterräng-vinsten, men icke! Det är ingen tvekan om saken att det var när jag gick i mål i terrängen i Övedskloster, efter att han hade gått som ett SKOTT med öronen spikrakt fram hela vägen igenom. Felfritt och inom tiden. Och det var ändå en svår bana! Det kändes som att vi hade vunnit OS. Minst. Jag var så glad så det går inte att beskriva!! 😉 (Vi blev inte placerade eller så i Öved, han var alldeles för spänd i dressyren och i hoppningen hade vi ett ner. Men för MIG var det en vinst ändå eftersom det var vår första hela fälttävlan som vi genomförde ända in i mål! Den första gången trillade jag ju av.)

Årets fail: Fälttävlanssäsongen började ju lite snöpligt med att min peppade (men rädda) fåle bestämde sig för att tvärvända i luften mitt på en galoppsträcka i terrängen i Tågarp. Jag satt INTE kvar. Ändå snällt av honom att stanna hos mig och inte springa hem till flocken, vilket han var högst sugen på.

Årets kämpainsats 1: i Flyinge var jag beredd på en särskild plats i banan där jag trodde att han kanske skulle stå emot och längta hem till flocken, men snabb som blixten är han och kastade sig åt ANDRA hållet än vad jag hade trott. Var rätt nära att åka av, men i rena beslutsamheten satt jag kvar och red klart. Han gick som på räls efter denna lilla incident! När jag kom i mål upptäckte jag att jag hade en jättetuss med man i ena näven. Hahaha! Och så blev vi placerade. En riktig kämparosett!

Årets kämpainsats 2: Hästskrället började (nästan) hoppa över en vit häck i terrängmomentet i Hermanstorp (tror det var andra eller tredje hindret), men ångrade sig, kastade in handduken och tvärslängde sig hemåt med blixtens hastighet. Jag hängde i förbygeln på ena sidan ruskigt nära marken, och det kändes som en halvtimma innan jag i rena ilskan hade lyckats kravla mig upp. Fick stående ovationer, vinkade till publiken och satte av i full fräs för att rida klart banan! Och i mål kom vi!

cropped-skc3a4rmavbild-2014-04-29-kl-11-31-46.png

Placeringar har vi tagit i både hoppning, dressyr, stilterräng och fälttävlan under året vilket jag är SÅ glad över! Det trodde jag verkligen inte, särskilt inte denna säsong som var den första som vi även tävlade fälttävlan. I hoppning (100) blev vi trea i Nybro, sen kom vi tvåa i både LB:1 och LA:1 i Lammhult, och så kom vi på 9:e plats i fälttävlan i Flyinge. Stilterrängen (90) i Udden i april vann vi, såååå roligt!!! Så ja, även om jag inte tävlat supermycket så har det verkligen gått bra. Och vi har haft väldigt roligt. 🙂 Så det är ju helt klart en av höjdpunkterna under året! Och att vi har tävlat fälttävlan fyra gånger, bara en sån sak!! Det hade varken jag eller Tell gjort förut. Någonsin. Det är jag jätteglad och stolt över. Att vi överlevde. Och fortfarande lever.. 😉 (Nu menar jag mest att jag är glad att jag inte dog av nervositet, och att jag inte är så van att tävla. Terränghindren bara älskar jag, och det gör Tell också!)

IMG_0060

Det som har varit mindre bra under året är ju att vi inte har tävlat dressyr lika mycket som jag hoppats på, hoppningen bryr jag mig inte så mycket om att det inte blev mer än en tävling. (Han kan ju hoppa, liksom). Men dressyren skulle vi ju ha ridit i laget fler än en gång! Tyvärr blev Tell halt så jag fick heja från marken på de andra resterande omgångar.
Däremot känns det som att jag har tävlat mer dressyr än vad jag har, jag har ju alla dressyrprotokoll från våra fälttävlansstarter också! 🙂 Jag har åtta dressyrprotokoll totalt från 2014. Som han gick i dressyren i Hermanstorp skulle jag vääääldigt gärna vilja uppleva fler gånger!! Ser ni vad domaren skrev längst ner? ”Våga lite till”! ”Fina förutsättningar”. Det tar vi med oss in i 2015!

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/733/64759723/files/2015/01/img_0059.jpg

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 12.15.22

Summering av 2014: Tell och jag har tagit ett jättekliv framåt i vår utveckling och höjt oss flera nivåer i alla grenar, blivit mycket tryggare med varandra, haft väldigt roligt och varit ute på en massa äventyr!! Jag tror även att vi utvecklats mycket av att vara utanför vår comfort zone, flera gånger dessutom. (Mest jag, men jag tror att Tell också har varit utanför sin en hel del gånger och varit tvungen att lita på mig..) Just då var det riktigt läskigt, men när man klarar av det man utsätter sig för (och verkligen har tränat inför det) så är det helt sjukt vilken härlig känsla det är när man klarar det! Även om man ibland trillar av eller det är nåt annat som inte riktigt går som man tänkt… men NÄSTA gång, DÅ går det minsann! 🙂 Och det är riktigt coolt.

Vad ska vi göra 2015 då? Ja, utifrån hur det gick förra året och vad vi tränat minst på, så är det helt klart dressyren jag ser fram emot att jobba vidare på under det här året. Vi måste få till mer regelbunden träning för instruktör, vilket varit lite ”hoppigt” under 2014. Så det är en sak. Prestationsmässigt vill jag att vi blir stabilare i dressyren och startar fler LA-program under våren, om vi nu bara får vara friska och så. Till hösten vore det SÅ roligt att starta Medelsvår C! Och kanske införskaffa ett kandar… (!) 😀 Drömma får man ju! ❤

Målen för hoppningen och fälttävlan tror jag att jag funderar på ett tag till, först tänkte jag att vi skulle starta 110-hoppning och fortsätta tävla 90-klass i fälttävlan det här året. Men det beror ju på Tellemannens hälsa, vi får prata med veterinären och se hur allt artar sig. Men om det skulle visa sig att vi får ta det lite lugnare i år så är det inte hela världen. Vi kommer ha roligt ändå, det är ett som är säkert. Working Equitation tycker vi båda två är superroligt, kanske startar vi någon liten tävling i det? Vi får se. Träna är väldigt kul i allafall!

Jag tror att jag ska ta det lite lugnare över huvud taget i mina ambitioner i år, det kan vara okej att faktiskt vara INNANFÖR sin comfort zone också ibland och bara njuta. 🙂 Så känner jag just nu iallafall! 

IMG_0845

För övrigt så håller jag och sambon på att planera en resa till Argentina i juni! Vi har snart varit ihop i 12 år och vi har FORTFARANDE inte tagit oss dit, även om vi pratar om det vartenda år. (Min sambo Matias är från Argentina, men kom till Sverige med familjen när han var sju år). Så det får ni gärna hålla tummarna för att det blir av! 🙂

2 reaktioner på ”Planer för 2015, och tillbakablick på 2014!

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s