Nord och syd

Vad är skillnaderna mellan att hålla på med hästar och bo i södra respektive norra Sverige? Här kommer mina högst partiska åsikter om detta! Det var visserligen länge sen jag bodde i Norrbotten, men jag har trots allt halva mitt hästliv där och halva mitt hästliv (som även sammanfaller med mitt övriga liv) i Skåne och Småland.

Norra Sverige:

 • Tävlingsryttare är rätt vana att köra långt (minst sagt). Långt är ju lite av en definitionsfråga. Ähum. Jag minns artiklarna om en ponnytjej som heter Denice Johansson som vann SM i hoppning för nåt år sen. Elitnivå alltså. Hon och familjen bodde i princip i hästlastbilen och körde mellan Gällivare och allehanda ställen i södra Sverige.. imponerande. Eller galet. 😉 Det är alltså elitnivå, men även för en helt vanlig regional tävling i Norrbotten kan du mycket väl få köra till Gällivare. Det är ca 25 mil från Luleå. Kalix och Piteå känns ganska nära, dit är det åtta respektive sex mil.
 • Bor du i Arjeplog och behöver köra hästen till veterinärklinik är det ut till kusten som gäller. 30 mil. (Om jag nu inte minns fel, eller nåt har hänt sen sist). Mobila veterinärer finns det ju, men ibland måste man ju till klinik.
 • En iakttagelse: Det verkar finnas isolerade ridhus (t o m uppvärmda) i Norrbotten nu. (Det fanns inte på min tid). Och i Skåne. Jag utgår från att de finns i Norrbotten för att det är så jäääääääkla kallt, och i Skåne för att det är så jääääääkla kallt (fast på ett annat sätt) och att alla proffsryttare (i princip) bor i Skåne och lägger pengar på sånt för att få en bättre arbetsmiljö. Jag hade gärna velat ha ett uppvärmt ridhus. För min egen skull alltså. Inte hästens. 🙂
 • I norra Sverige kan man köra släde efter körhästarna på vintern, och tolka efter alla andra. Gud vad jag har tolkat på skidor mycket i mina unga år! Så sjukt kul. I undantagsfall kanske man kan göra det på andra platser i landet också, men i stort sett så, njet. Eller ta sparken till stallet. Det är nästan bara i norra Sverige det går. Tror jag.
 • I stort sett alla kör Umesläp. I södra Sverige är det inte lika vanligt, det är några stycken man ser på varje tävling. Fälttävlansfolket kör ju ofta långt, så jag tycker att förekomsten av Umesläp är något högre där. Och travfolket här nere kör också Umesläp allihopa. Och så jag då!
 • Det är inte så vanligt att klaga över kylan, det är som det är. Och klagar man så är det typ -40 grader.
 • Det blir smått absurt att köpa vår- och sommargrejor till hästen när isvägarna fortfarande håller för långtradare.
 • Hästarna går utan täcke hur kallt det än är. Utom de som är klippta möjligen.
 • Man kan köpa korvmackor i cafeterian. Det är alltså rå falukorv i skivor på mackan. En nationalrätt i Norrbotten. Särskilt Jokkmokkskorven. Ååååhhh vad sugen jag blev nu!

Södra Sverige:

 • Folk klagar över kylan mycket mer än i norr. T ex när det är plus fyra grader. (Och jag håller med, det ÄR svinkallt fast det inte ser ut så på termometern).
 • Vattnet fryser väldigt ofta i folks stall. Antagligen räknar ingen i södra Sverige med att det ska bli kallt. Och det gör man norröver, och har liksom byggt för det.
 • Direkt det snöar eller är några minusgrader ställer folk in träningar för att de inte kommer ut med släpet, inte får upp stalldörren, med mera med mera. (Okej nu är jag lite elak. Men många är väldigt mesiga här i södern när det gäller vintersysslor!! Kom igen och SKOTTA då!)
 • Man kan ibland rida i t-shirt i januari. Utomhus. Särskilt i Skåne. Och kan man inte det i januari så kan man det i mars-april. I norra Sverige får man vara glad om det går att rida i t-shirt i juni. Men det kan lika gärna komma snö på skolavslutningen. Dr Martens är väldigt praktiska examensskor, av flera skäl.
 • Folk har täcke på sina hästar mitt i sommaren. Och resten av året också.
 • Tävlingar tar högst en halvtimme att köra till. På vissa ställen kan man se fyra ridklubbar från ett och samma ställe. Det blir ibland svårt att höra vad speakern säger för ridklubben bredvid har tävling samtidigt. 😉  Läste en gång om en kvinna som red sin häst till tävlingar (i Skåne såklart), den kunde inte åka släp. Prova det i Norrbotten, haha!

Men vänta nu… jag bor ju i Småland nu? Ja, ni kan liksom mixa de här två kategorierna så blir det lite som det är att ha häst i Småland. Ska man rida fälttävlan får man köra bil i timmar och åter timmar. Tävla dressyr? Då kan du komma dit på en halvtimme. Vinter? Ja, ibland går det att tolka och rida över isen. Inte alltid. Småland är mera likt Norrbotten än Skåne faktiskt när jag tänker efter. Och det är ju tvåa i landskaps-storleksordningen också, efter Norrbotten.

Jag har aldrig bott i Stockholm, men jag utgår från att det också är lite av en mix av dessa två landsändar, kanske lite mer likt södern ändå. Stockholm tillhör ju södra Sverige. Tycker jag. (Skåningar skulle nog säga att det ligger i Norrland. Men det gör det inte). Och så kan man väl multiplicera alla kostnader (vad det än gäller) med 10. 

Jag längtar upp till Norrbotten när jag ser de här två bilderna från den fina bloggen På Udden! Det här känner jag så väl igen! 🙂

Skärmavbild 2015-01-07 kl. 13.43.25Skärmavbild 2015-01-07 kl. 13.42.35

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s