Galopp!

Det kanske är för att jag längtar så efter ett ordentligt galoppjobb i full fart på skogsvägarna, men av en händelse så trillade jag in på en galopptränares blogg. Så kul att läsa!

Kom på att jag jättegärna skulle vilja prova rida galopp nån gång, alltså på ”prova på-nivå” naturligtvis. Annars dör jag väl. Galoppsporten och fälttävlan är ju besläktade en hel del, dels släkt på riktigt i och med mkt fullblod i fälttävlansaveln, och sen ser man ju uppenbara likheter när det gäller fart, fläkt och jockeyns/fälttävlansryttarens tävlingskläder också såklart. 🙂 Det måste ju ha varit ännu mer likheter mellan de här två sporterna förr, dels i steeplechasemomentet i fälttävlan som inte finns kvar nu, och även från när det var viktgräns i svår klass i fälttävlan och lätta ryttare fick rida med viktvojlockar osv för att komma upp i 75 kg. Både de grejorna är ju borta i fälttävlan nu, men i galopp verkar det delvis finnas kvar fortfarande för att det ska bli rättvist (det är någon slags handikappsystem beroende på hästens kapacitet osv, läs mer här). Usch vad man vet lite om andra hästsporter egentligen!!

Jag har dock lärt mig nu att det finns häcklöp och steeplechaselöp även i Sverige. Det måste jag åka och kolla på nån gång om jag får möjlighet! Det hade nog passat Tell för övrigt, den peppade galenpannan hade ÄLSKAT att hoppa terränghinder i full galopp. I grupp. (Antagligen utan mig också, som en av hästarna på filmen som tappar sin ryttare). Den arma jockeyn däremot (jag) hade väl dött av att korta mina terrängläder med en sisådär 10 hål. Snacka benmuskler!!! De där jockeysarna måste ju vara gjorda av stål!!

Jag har ju ridit en hel del travhästar i min ungdom, (det är vanligt med travstall utanför Boden som har en stor travbana). Och en hel del före detta galoppörer såklart, men aldrig suttit i en riktig jockeysadel! Det vore kul att prova som sagt. Synd att vi inte bor i Stockholm, Göteborg eller Skåne i det här fallet. Där har de galoppträning för ridhästar. Det hade varit nåt!

Jockeyn Rebecca Colldin som ingår i teamet vars blogg jag råkade hitta (och är med på många bilder), https://annikakallse.wordpress.com/ har jag förresten träffat några gånger och jobbat lite med för evigheter sen! Jag jobbade som instruktör på ett stall/ridläger som hennes pappa ägde. Minns att hon var jockey redan då, och det här måste väl ha varit för 15 år sedan. Riktigt grym är hon iallafall.

Såhär års är det bara att drömma och jobba på, och försöka vila lite är väl inte helt fel heller. Det kommer en vår och sommar… även om det ser ut såhär i stora delar av det här landet just nu. (Det är fler än vi människor som drömmer och kämpar på..) 😉

grass

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s