Äta bör man, annars dör man

Jag ska försöka bli bättre på att äta bra, har jag tänkt. Det är helt enkelt inte kul om man har helt slut energi. Och har man slut energi så orkar man ju inte ta nåt bra beslut heller så man får energi igen. Lite av ett moment 22.

Nu äter jag väl inte katastrofalt dåligt, men det kan bli bättre. Jag brukar ju åka till stallet på väg hem från jobbet, utom ibland när jag åker hem först. (Då kan jag ju äta hemma). Men jag är verkligen kass på att ta med mig TVÅ måltider till jobbet. Både lunch och middag blir lite overkill för mig. Därför brukar jag ha lite mat i stallet också. Det här har jag i köksskåpet i sadelkammaren:

– Nyponsoppa och några olika sorters varma koppen
– Biskvier
– Vasa sandwich-ar
– Vanligt knäckebröd
– Nån tub med mjukost
– Nån muslibar
– En påse med torkad frukt
– Snabbkaffe och tepåsar

GUD vad jag har varit tacksam över detta lilla stallskafferi många gånger! Men även om jag inte tar med mig två måltider till jobbet alla gånger tänker jag att jag får bli bättre på att äta lite mer frukt iallafall. Eller köpa med mig nån risifrutti eller nåt.. har ni några tips? Eller har ni nåt briljant i era stall-matförråd ni vill tipsa om? 😉

Vad jag i övrigt lever på som mellanmål brukar vara ÄGG. Jag älskar ägg. Det är ägg och mackor för hela slanten. Ibland är jag ambitiös och gör en nyttig smoothie, men det orkar jag inte jämt. Om jag åker på tävling brukar jag ha med mig detta som matsäck:

– Tunnbrödsrullar med nåt gott i, t ex tonfisk majo och ägg, ansjovis och ägg, majo sallad och ägg… ni ser.. jag gillar ägg. 🙂 Surdegsbröd med stekt ägg och kaviar går också bra.
– Nåt salt, typ chips eller nötter
– Godis så man överlever hemresan
– Vatten och saft eller läsk
– Massor med frukt
– KAFFE. Obligatoriskt!! Jag kör INGENSTANS med hästen utan en stor thermosmugg kaffe med varm mjölk!

Det är klart att det slinker ner en hamburgare eller så ibland på tävling, eller att man får stanna nånstans på vägen hem… men oftast tycker jag det är skönt att ha med sig mat! Man vet ju aldrig om det finns nåt att äta på tävling. Brukar ni ha med er matsäck, och vad har ni med i så fall?

Tell äter:

– Fri tillgång på hösilage hela dagen. (De är ute från kl 07 ca till kl 21)
– 3 kg hösilage på kvällen
– 1 liter havre och 1 skopa blöt betfor på morgonen
– 1 liter havre och 1 skopa betfor + 1 dl mineraler på kvällen
– Godis/belöning lite då och då: Morötter, äpplen, och granngårdens äppelpellets-hästgodis
– 1 gång i månaden får han även selevitan (selen) i maten. Och lite extra B-vitaminer när han fäller/sätter päls.

Detta äter han i stort sett året om. Utom på sommaren såklart när hösilage istället är gräs. Då går de ute dygnet runt. Och då får han lite mindre havre, bara en gång om dagen i hagen i sin utekrubba. På sommaren får han inte betfor så ofta, det är mest när man är iväg på tävlingar osv som jag blandar både betfor, äpplen och salt med mycket vatten så han får sörpla i sig det. Och om vi är på kurs eller flerdagarstävling så får han lite mer havre och betfor än om han bara varit hemma. Och kanske lite mer godis också, hehe. 🙂

IMG_5060

Frukost! Gröt eller fil med flingor, mackor, ägg, kaffe och ridsport! 🙂

 

2 reaktioner på ”Äta bör man, annars dör man

  1. idooooos skriver:

    Åhh jag känner igen det där.
    Jag är oxå en typisk ”bara äta riktig mat en gång om dagen-människa”
    Helt enkelt för jag hatar att laga mat..

    Jag har just nu endast lite naturella cashewnötter i stallet. Men ska ta dit knäckebröd & smör. Vi har kylskåp & micro så egentligen kan jag ju ta bra mycket mer men som sagt, jag är lat när det kommer till sånt här.. 😣

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s