Hästens grundarbete – analysera och bli bättre!

Jag ligger hemma idag, helt däckad av värsta förkylningen! Det här gick fort. Nåja, jag kollar på backhoppning på TV och läser hästböcker liggandes under en filt, så jag ska nog överleva.

Jag läser ”Hästens grundarbete” av Pether Markne, och den är så himla BRA! Det bästa jag läst på mycket länge. Läs den!! Den är väldigt välskriven, pedagogisk och med ett språk som verkligen är talande! Jag tycker det känns som att det system han beskriver här är en otroligt sympatisk ridning, och som verkligen ger en förståelse för hästar och vad vi ryttare måste känna till. Om oss själva, om hästen, om samspelet, och om ridning. Pether bjuder även på många exempel när han själv gjort misstag, och vad han lärt sig av det.

Skärmavbild 2015-02-20 kl. 14.37.05

Jag har varit med som fotograf en gång på en clinic med Pether här i Växjö, och då var jag nästan lite starstruck och var oerhört glad att jag inte red själv. Jag hade fått sån vansinnig prestationsångest. Det kunde jag känna bara från min position med kameran, utan häst… Men det var en väldigt bra clinic, och jag höll verkligen med om allt han sa. Här kan ni läsa mitt blogginlägg från den clinicen om ni vill!

Något som han förespråkar i boken är att man gör en ärlig analys av ridningen, hästen, ryttaren, och ekipaget. Pether menar att själva analysarbetet kan vara startskottet för en mer positiv utvecklingskurva som ger större glädje till både häst och ryttare. Man ska alltid bolla detta med någon som kan mer än en själv, en tränare eller mentor t ex. Förtjänsterna är prio ett, det är de man ska utgå från och jobba med! Därefter kan de minus som går att rätta till diskuteras, medan resten får vänta. Pether säger att kunskapen om den egna ridningen är helt avgörande för om man ska få kvalitet i vardagsträningen och ha möjlighet till utveckling. Det här känner jag igen väldigt mycket från mina ridskoleår, jag har ju haft turen att ha otroligt duktiga ridlärare som alltid strävade efter att eleverna skulle träna upp vår egen analytiska förmåga. Att känna till sig själv och sin egen ridning, hur man jobbar med respektive hästs styrkor och svagheter, och att själv kunna träna upp förmågan att känna det. Det är jag väldigt glad att jag fick börja med redan i tonåren.

Om jag själv nu analyserar det hela, jag som ridit så många hästar under hela mitt liv, så kan jag säga att det är både svårare och lättare nu när jag har en egen häst! Det är ju mest Tell jag rider nuförtiden, och då är jag både lite ”hemmablind” och rätt så medveten om både våra styrkor och svagheter. Men det är även roligare på många sätt att ha egen häst, man kan ju utvecklas så mycket mer som ekipage! 🙂 Det är möjligt att jag skulle utvecklas ännu mer som ryttare  om jag fortsatte rida andra hästar lite oftare, och det vill jag gärna. Men det är himla coolt att ha möjligheten att utvecklas som ekipage.

Jag ska verkligen försöka göra en ärlig analys av mig själv som ryttare, av Tell som häst, och av oss som ekipage! Det här ska jag bolla med min vän som är en otroligt duktig ryttare och känner både mig och Tell väl, min dressyrtränare Anna och min hopptränare Jens. Terrängtränaren Linda Algotsson ska jag också höra med nästa gång vi kommer ut i terrängen. Det här ska bli jätteroligt! Jag tänker ju och analyserar rätt mkt i vardagen också, men det här ska bli lite mer strukturerat. Fortsättning följer! Det här är frågorna jag ska använda mig av (ur Pethers bok):

Vilka fysiska förutsättningar har min häst? Vad har den för begränsningar? Vad har min häst för inställning? Hur är ridbarheten? Har jag en klar bild av min hästs rörelsemönster och temperament? Är den bilden korrekt? 

Hur påverkar jag fysiskt min häst, hur är min sits och balans? Hur är min egen fysik? Hur hanterar jag problem och motgångar, vad har jag egentligen för inställning och attityd?

Hur är vi som ekipage? Kan jag på min checklista bocka av att min sits inverkar till fördel för min häst? Hur är vårt samspel, hur fungerar vår kommunikation? 

 

 

 

3 reaktioner på ”Hästens grundarbete – analysera och bli bättre!

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s