En ärlig analys

Jag läste precis en tänkvärd och klok artikel om att det är skillnad på bra resultat och på att verkligen rida bra. Rekommenderas! Den hittar ni här.

Jag har ju funderat lite utifrån Pether Marknes bok, om att göra en ärlig analys av mig själv och Tell, och oss som ekipage. Ni vet det jag skrev om häromsistens. Jag är väl inte riktigt klar, ska bolla lite med kloka människor runt omkring mig också, men här är en början iallafall!

Vilka fysiska förutsättningar har min häst?
Tell är byggd som en riktig hopphäst med rejäl rund rumpa och kraftiga bakben. Han är ganska kompakt, muskulös och energisk, och byggd välproportionerligt. Han är en lätt och spänstig häst, ganska rejäl men inte tung. En liten racer-köttbulle! 😉 Han har inte jättemycket ”naturlig uppförsbacke” men är inte heller byggd i nerförsbacke. Han har inte världens flashigaste gång men han rör sig trevligt och energiskt. Bra galopp, svag skritt. Han är svagare i högersidan, ffa höger bakben.

Vad har den för begränsningar?
Med tanke på hans gamla skada i ett bakknä från när han var unghäst så är det ett mirakel att han funkar så bra som han gör. Han klarar nog inte rent fysiskt att gå jättehöga klasser, även om han möjligen skulle ha kapacitet till det, men absolut vanlig vardagsridning och tävling. En begränsning som jag är lite ledsen över är att det kan bli farligt att rida ut själv. Där får jag väja mina strider, samt vara noga med att det inte blir farligt för varken mig eller hästen. Jobba med positiv förstärkning. Jag är noga med att ge mig in i saker som bygger UPP vårt självförtroende och inte bryter ner.

20140716-231459-83699625.jpg

Vad har min häst för inställning?
Otroligt bra inställning generellt. Han är en pigg, glad och alert häst som gillar alla typer av aktivitet, men han behöver förstå uppgiften och vad som förväntas av honom och känna sig trygg i det, annars blir han lätt osäker och rädd. Men inställningen till arbete är fantastisk. Han älskar att vara ”på jobbet”.

Hur är ridbarheten?
Det är ingen lätt häst jag har. (Det har tagit lång tid för mig att förstå det). Han kräver en hel del. Både tydlighet, lugn och känslighet men även att man är otroligt kvick eftersom han själv är det. Men fixar man alla de pusselbitarna är han väldigt ridbar och ger en fantastisk känsla. Han är mycket välutbildad och känslig för hjälperna. Men han kommer aldrig vara en totalt trygg och stabil häst som ”alltid går fram” och litar på ryttaren i alla lägen (även om han kan göra det också ibland). Han har väldigt mycket flyktinstinkt och det måste man kunna hantera som ryttare. Han behöver en trygg ledare.

Har jag en klar bild av min hästs rörelsemönster och temperament? Är den bilden korrekt? Det tror jag. Temperamentet är en svår blandning av väldigt cool OCH energisk och lite osäker. Jag har lärt mig genom åren vad jag behöver göra för att få honom med mig, men det jobbar vi fortfarande med! Jag har flera gånger tvivlat på om jag reder ut det här, att jag inte är en tillräckligt bra ryttare, men jag lär mig otroligt mycket av Tell. Det är jag fantastiskt glad över! Och vi har väldigt roligt tillsammans.

sötishästen.

Hur påverkar jag fysiskt min häst, hur är min sits och balans?
Jag har en ganska god grundposition i både hopp- och dressyrsits och har god balans. Bra kroppsmedvetenhet. Ibland ger jag för många signaler på samma gång, måste hela tiden jobba med grunderna. Inner skänkel till ytter tygel och inte ta igenom ”halvdant”. Min sits och balans i terrängen behöver jag jobba på så jag blir stadig, följsam och välbalanserad även i kortare läder och inte spänner mig och klämmer med knäna. Men det handlar ju mycket om rutin och träning, och styrka! Och att jag måste lita på både mig själv och min häst. 🙂

Hur är min egen fysik?

Jag behöver bli starkare i mellandelen av min kropp. Jag behöver även få fram och upp mina armar/händer när jag rider och få in armarna intill kroppen. Kondition och styrka behöver också bli lite bättre även om jag har bra grundfysik.

Skärmavbild 2014-04-29 kl. 11.31.46

Hur hanterar jag problem och motgångar, vad har jag egentligen för inställning och attityd? Jag är väldigt lugn och cool av mig, så där är vi varandras motsatser Tell och jag 😉 Jag kan ibland bli lite passiv och ”förstenad” när något problem uppstår, jag kan bli uppgiven och paralyserad och känner mig ledsen och trängd. Det händer att jag blir arg och stressar upp Tell ännu mer när jag bara försöker vara tydlig. Men jag tränar mycket på att ha en plan redan innan något händer, så är jag väl förberedd på vad jag ska göra OM något uppstår. Min inställning och attityd är generellt bra och sund skulle jag säga och det ska mycket till innan jag hetsar upp mig. Jag har lätt för att ”bryta ihop och komma igen”, jag är sällan deppig särskilt länge utan jag gör upp en plan för hur jag ska komma tillrätta med problemet rätt så omgående. Jag är väldigt positiv till min natur.

Hur är vi som ekipage?
I våra bästa stunder stöttar vi varann och hjälper upp varandras sämre sidor. Kämpar tillsammans som ett team! I våra värsta stunder stressar vi upp varann och gör oss båda olyckliga och känner oss missförstådda. Så det gäller att minimera den senare delen! 😉

IMG_2358

Kan jag på min checklista bocka av att min sits inverkar till fördel för min häst?
Ja. Det kan jag, i det stora hela. Fast det kan alltid förbättras, naturligtvis!

Hur är vårt samspel, hur fungerar vår kommunikation?
Mycket mycket bättre nu när vi känner varann väl. Det har varit stunder när det fungerat fruktansvärt dåligt, och även fantastiska stunder när allt har suttit som en smäck! De bra stunderna överväger helt klart, och de blir fler och fler som tur är. Att jag gör olika saker med Tell, som att träna både hoppning, dressyr, fälttävlan, Working Equitation och frihetsdressyr har verkligen fått oss på rätt spår med både ridningen, glädjen och kommunikationen. Det passar oss båda två utmärkt! Vi är aktiva tokar båda två.

20140727-221709-80229112.jpg

 

 

3 reaktioner på ”En ärlig analys

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s