En triss i sprattel

Idag var det kallt och blåsigt IGEN och alla hästarna drog en flashig racergalopp i hagarna när jag kom in med bilen på stallplan. Tell galopperade antagligen ärevarv inne i sin box, det såg ut som det sen när jag skulle mocka iallafall. Tre kärror fick jag mocka ut. Tack häst…

Nu är det tredje dagen i rad som han är nära att bli såld till närmsta cirkus. Men idag var han inte rädd iallafall. Nu var det nog mer överenergisk/vårkänslor eller vad som helst. Fast jag var tvungen att skratta också idag, man kan inte bara sucka eller bli arg… ibland är de ju för roliga de här djuren, haha!

Jag tog ut honom i grimma (det trodde jag skulle gå bra, jag min naiva gås) och gick en promenad med honom. Sen vankade vi in på banan och gjorde lite ”följa john”-övningar (där jag har så långt grimskaft att han i princip är lös men ska följa mig ändå) och han fick kliva över bommar och grejor och lyfta på benen ordentligt, gå slalom osv. Allt i skritt. Det gjorde han jättebra. Lustigkurren tyckte det var jätteroligt att buffa in hela mulen i min kapuschong och gå så när han följde efter mig. Och så fipplade han tag i min mössa hela tiden och drog av mig den. Det var då jag började ana ugglor i mossen. Fast han är ju för rolig när han busar! 🙂

Sen ser jag i ögonvrån hur han liksom spänner upp sig med ”ihoprullad hals” (han var inte alls rädd som igår) utan mer som nån slags pampig lusitano. Helt klart en räv eller tre bakom de öronen… 😉 Sen tar han några flashiga steg i nåt passageaktigt och så bockar han från stillastående och piper av glädje. Hahaha… han är för söt!

Dock skrattade jag inte när nästa fuffenstricks i snöre en stund senare när han blev lite taggad igen: Han ställde sig rätt upp på bakbenen. Han har sjukt bra balans. (Det här är en häst som inte på några villkor får gå i hage ihop med ston kan jag tala om. Han tror att han är hingst)… Men då var det nog. Sånt är INTE okej. Han blev inte speciellt upprörd, utan ville glatt lyssna på mig en stund till sen.

En liten parentesutläggning: Jag skulle aldrig få för mig att lära Tell stegra, han har alldeles för lätt för det. Tänk vad jobbigt om han missförstår mig (om man lärt honom det) och tror att jag menar stegra, och så bannar jag honom för det.. nej huga, en känslig häst som har lätt för att ställa sig upp skulle jag absolut INTE träna sånt med. Det kan bli skitfarligt. Det är därför vi bara tränar lugna och ”undergivna” övningar som att buga samt vanlig lydnadsträning att följa mig och gå undan för mig, vi tränar inte dominanta övningar alls. Jag tänkte ju lära honom spansk skritt och började på det lite smått (vilket han har otroligt lätt för), men jag har slutat med det. Det har jag lärt mig nu också är en dominant övning, så det är inte för oss. Inte just nu iallafall. Då ska man verkligen veta vad man håller på med, och det vet inte jag än. Men gud vad jag lär mig av min häst!! Och av bra böcker. 😉

Jag försökte aktivera djuret så gott jag kunde men i den där blåsten med alla andra taggade fålar runt omkring var det inte så lätt. Han for iväg som ett skott vid ett tillfälle så jag var nära att tappa honom, trots fem meter lina. Grimmor är ju bra för de blir inte dragna i munnen, å andra sidan får man inte stopp på vilda djur så bra i dem och blir liksom medsläpad. Nåväl, när han hade fiskats in så var han ändå duktig så då passade jag på att avsluta aktivitetspasset medan det gick bra.

Nu hoppas jag VERKLIGEN att han sköter sig imorgon. Han ska egentligen få börja gå ut i hagen igen som vanligt då, men jag tänker gå en långpromenad med honom först så han inte kommer ut dit orastad. Men sen har jag tänkt släppa ut honom under (förhoppningsvis) lugna och ordnade former. Håll tummarna… *håller mig för pannan*

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s