Sophie-besök

Imorse var jag ute i stallet tidigt, vår duktiga equiterapeut Sophie skulle komma ut. 

Tell är så störig (och ganska söt) på morgonen om han av någon anledning blir kvar i sin box, han fattar inte alls varför han inte får gå ut i hagen och gal som en tupp. Bara så man inte ska ha MISSAT honom på nåt sätt. 😉

Han var lite sprattlig på stallgången också (”jag vill gå UT! UT säger jag!”) så jag fick muta honom med hö medan Sophie gick igenom honom. Sen förstod han grejen efter ett tag och slappnade av. Han tyckte nog det var skönt.

Sophie kände igenom honom, kollade även hovar, mun osv. Allt såg bra ut men han var lite spänd i ländryggen på höger sida, och det hade jag gissat på också efter som det är höger bakknä som är hans svaga punkt. Sophie och jag stod på varsin sida med en ”träkavel” tvärs över Tells rygg och så fick jag hjälpa henne att trycka mjukt med kaveln för att mjuka upp de stela musklerna. Man märkte tydligt var det gick bra och var han var spänd, min lille vän!

Sen masserade Sophie honom med arnica, och han fick även ”elektrisk massage” i form av en slags mjuka plattor som hon lägger på det ömma stället. Sen pulserar de utefter ett slags avslappningsprogram som hon väljer på en liten apparat. Det tyckte Tell om. När vi sen masserade honom med ”kaveln” igen efter detta var det en stor skillnad. Sophie stretchade och tröck på honom lite här och där också och tyckte han var väldigt fin och mjuk i kroppen i övrigt.

Dressyrsadeln låg jättebra, och hoppsadeln tyckte Sophie var lite för hög och för hårt stoppad fram. Hon trodde visserligen det skulle gå till sig om jag red i den lite mer, den är ju relativt nystoppad och det tar ett tag innan det sätter sig. Men jag tror att Ingrid har stoppat den lite för mycket fram, så jag ska nog be henne att ta ur lite ändå. Jag känner ju själv att jag hellre rider i dressyrsadeln, att jag sitter mycket bättre ”rätt upp och ner” i den. I hoppsadeln får jag kämpa lite för att inte komma för långt bak med rumpan, och det säger Sophie att jag inte ska behöva göra. (Jag trodde mer att det hade med min kassa ridstil att göra och inte sadeln, men jag förstår ju hur hon menar när hon visade skillnaden på hopp- och dressyrsadelns mittpunkt). Det är absolut ingen fara att rida med hoppsadeln, den ligger inte dåligt, men det är väldigt viktigt att hästen har rörelsefrihet fram och att sadeln inte lägger ryttaren i minsta lilla bakvikt. Då får hästens bakknän ta det sa Sophie, och det vill vi ju inte. Han måste kunna jobba obehindrat bakifrån och fram, och att jag sitter i balans för att han ska kunna arbeta i balans.

Jag frågade massor om olika preparat och träning, och Sophie är väldigt vettig och bra på alla sätt tycker jag och sa sånt som var väldigt likt det som vår veterinär säger (som tur var). Hon tyckte att jag skulle rida varierat, gärna cavaletti i skritt och trav, åttvolter, rida ut i skogen osv. Han mår bra av att röra sig men helst inte på stenhårda underlag eller djupt och nyharvat ridhus. När det gäller tillskott eller liniment till bakknäna tyckte hon att jag skulle prova mig fram. Det är inte säkert att han behöver nåt särskilt, men många hästar mår fint av lite nypon i fodret och att man kanske masserar med något liniment. Det kan vara blue lotion eller nåt naturpreparat som t ex gröngröt (just det hade hon iofs inte hört talas om, men när jag berättade var som var i tyckte hon det lät vettigt). Det får man prova och se vad som funkar bäst sa hon. Jag ska massera ländryggen med Arnica. Har beställt gröngröt och nypon samt en massage-salva som är värmande från Aloyse, det ska bli spännande att prova.

Idag ska han vila efter behandlingen, jag ska bara gå ut och gå med honom ikväll. Igår var han jättefin, härlig och mjuk att rida, så just nu har jag gott hopp om att det här ska bli bra! Min älskade fina häst. ❤

En reaktion på ”Sophie-besök

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s