Uppdatering om den oturliga dressyrtävlingen

Hej på er. Jag är fortfarande sjukt trött och seg, men ändå väldigt glad! Jag har precis varit ute i stallet och vår hovis Johan har varit där. Vi har sprungit fram och tillbaka med Tell på hårt underlag och Johan har klämt honom hårt med visitertången. Ingen hälta whatsoever!

Jag vågar knappt tro att det är sant. Man skulle ju gärna vilja veta vad som hände igår, men det är väl bara att tacka och ta emot om det nu kan vara såhär bra att det har gått över! Johan sa att han varit med om på hopptävlingar att hästar lyckats klumpa till sig och smälla till sig själva på nån nerv, då kan de bli rejält halta och sen går det över.

Jag upplevde ju att han haltade på vänster fram, men det enda som Johan kunde hitta var en pytteliten puls i höger fram. Mycket märkligt. Men det kan ju vara som han säger, att han lyckats dunka till sig själv, eller möjligen trampat på en sten så det gjorde ont). Det är väldigt skönt iallafall att han inte är svullen eller öm nånstans, och att Johan inte hittade nåt alls i hovarna. Han klämde ändå rätt rejält hårt för att verkligen provocera fram om det nu var nåt. Tell stod bara och sov. Johan fick väcka honom och buffa till honom i magen för han hängde på honom så han fick ont i ryggen!

Okej. Här kommer då en liten lärdomsgenomgång av det arma programmet som vi ändå lyckades ta oss igenom innan den här tråkiga snubblingen inträffade! En klass red vi ju iallafall. 

IMG_6966

Ja, som ni ser så var det lite upp och ner. Ojämnt så det förslår… och jag håller med domaren. Jag tycker det var rättvisa poäng. Kul att hon gav oss bra poäng på det som var bra! Och att det står ”Snygg häst med potential”. Sånt blir man ju glad för! Usch vad jag grämer mig över att jag inte lyckades få honom ”hos mig” igen i sista mellantraven, han kan verkligen länga så himla fint! Och så får vi galoppanslag och sprattel.. ja, vad ska jag säga. Han rymde.. 😉 Och sista halten var ju bara en ryttarmiss. Förut var vi jättedåliga på halter, Tell ville inte stå stilla, jag blev nervös, och det blev alltid snett och vint. Men nu KAN vi ju, så det var ju bara klantigt. Lärdom: RID för i helskotta ända in i väggen! Det är inte över förrän det är över… såååå tråkigt att avsluta med en dålig halt! Gaaaah…

Man kan väl säga som så, att hon skrev ”Bör arbeta mer bakifrån för stadigare form”  och  ”Lösgör mer i sidorna” var liksom nyckeln till att han gick så himla bra (iallafall inför) nästa klass. För det gjorde han! Jag tog fram spöet (som jag hade glömt i bilen till första klassen) och duttade honom på bakbenen i övergångarna (som jag red massor av) tills ”motorn” kom igång ordentligt, samt red igenom galoppen mycket bättre än jag gjort till första klassen och lösgjorde honom bättre i sidorna. SEN hade jag marginaler minsann! Snacka om gummiband och mjuka bakben! Det var ju det jag inte hade ”gjort klart” i första klassen, uppenbarligen, eftersom han stundtals gick jättebra och stundtals blev spänd och gick iväg. Då var han ju inte riktigt igenom, och inte helt med på mina hjälper. Så jag är väldigt glad för den kompetenta kritiken! Det hjälpte jättemycket till nästa klass. Jag förstår också att vi fick så dåligt på allmänt intryck, allt där blir mycket högre (såklart) om hästen är lösgjord och går ärligt över ryggen. Då har man ju dessutom en ärlig chans att sitta trevligt och rida med små hjälper. 😉

Jag skulle önska att man inte måste sitta och rida igenom en häst på framridningen, men grejen är ju att vissa dagar kanske det räcker med lite ”vanlig” framridning och hästen känns lösgjord, trevlig och med på noterna. Har man en vild peppad fåle som stretar emot lite och inte känns helt loss, så måste man tänka om. Lösgör så mycket du bara kan så hästen går över ryggen och har en chans att förstå dina hjälper! Det var det jag var lite för lat/trött för tror jag, eller så trodde jag att det skulle räcka med det jag gjorde. Han kändes ju ändå ganska fin. Jo tack, men då får man blandat med fyror och 7,5-or också… är hästen ärligt framme och går med mjuka bakben så går det att rida för 7:or och 8:or rakt igenom! Okej, det är inte så lätt ändå, men ni fattar hur jag menar.

IMG_6943

Mitt vackra ekipage. Gammalt (men bra) släp och lite nyare UNDERBAR dragbil!! Nu har Syster Saab fått dra hästsläp för första gången. Det gjorde hon med bravur. Hon tog oss både dit och hem i härligt stark turbodiesel-stil.

IMG_6945

Extremt trött tävlingsryttare i 30-graders värme och sovit i tre timmar natten före. Tell ser lite sur ut, men han var allmänt mycket nöjd och glad hela dan. Äventyr är alltid lajbans tycker han.

Det är ju det här som är hela grejen med att tävla dressyr tycker jag, man får (iallafall oftast) väldigt bra hjälp med vad det är som är bra, och vad man behöver förbättra. Sen är det ju såklart roligt om det även går bra, så man får ett kvitto på att känslan man har från hästryggen stämmer! Men även om det inte går bra alla gånger tycker jag det är väldigt lärorikt. Då vet man vad man har att träna på.

Hur som helst, det är roligt att tävla dressyr! 🙂 Ser redan fram emot nästa tävling, då jäklar ska vi ta revansch! Vi fick ju inte visa den här gången heller att vi minsann kan rida ihop fina poäng i LB:3-an! Jäkla programelände alltså… 😛

IMG_1741

En annan rolig sak var att vår trevliga granne Freddie var med på sin gentleman Kalle, de var såååå duktiga! Det var banne mig inte långt från placering! Freddie har inte tävlat på massor med år, och då mest i hoppning, men Kalle var med på noterna och sprang så fint så! (Även om han såhär efteråt ser lite trött ut).. haha! Duktisar! Nu ser vi fram emot att åka på fler tävlingar ihop och ha kul! 🙂

Hemma-bilder från idag:  

IMG_6952

En mamma häst-rumpa och en fölis häst-nos! HUR söt!!!???

IMG_6965

Värsta posen i hagen med nya dojorna. Älskade häst!! Så skönt att han travade rent idag. Har han inte blivit åtminstone liiiite smalare nu förresten?

2 reaktioner på ”Uppdatering om den oturliga dressyrtävlingen

 1. idooooos skriver:

  Väldigt bra kämpat! Mycket fina poäng! Det är väl bara en 4:a? Näst sist jag red dressyr på Baståsen fick jag 4:or & 5:or rakt igenom. INTE upphetsande någonstans!!

  Så himla skönt att Tell verkar helt ok igen!! Nästa gång då ligger konkurrenterna risigt till 😉

  Grabben ser fit & fin ut! 👌

  • Ida Qvarnström skriver:

   Tack fining! ❤ Jo det var ju en del ljusglimtar ändå, och jag förstår ju att man får skylla sig själv om allt inte sitter om man dels inte rider fram så värst bra, och dels inte har tävlat "på riktigt" på evigheter. Sånt här kräver ju också lite rutin… och träna, träna, träna! Precis som du gör med Pantis! Jag är SÅ imponerad av ert kämpande! Det kommer ge resultat!! 😀 Ses snart! KRAM!

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s