Mat mat mat…

Det är både svårt och lätt det här med vad man ska ge sin häst att äta. Självklart vill man ju deras bästa, och alla mina pengar går ändå till hästen… men kom igen, det är ändå en HÄST. Det är inte JAG som ska äta maten.

Jag fick lite provpåsar av nån fodertillverkare, det var jättefint designade påsar och det såg väldigt nyttigt och dyrt och ekologiskt ut. Tell åt upp det i ett nafs, han äter ju allt. Sen förstår jag inte riktigt meningen med de där provpåsarna iofs, att ge hästen en halv dl lyxig musli om dagen i några dar för att prova på kan man väl kanske inte direkt se nåt resultat av. Man kan ju se om hästen äter det, visserligen. Men det är väl också allt. Jag hade tänkt kasta det egentligen, men sen fick Tell ändå äta upp det. Det var ju så lite.

hastmusli

Det var ändå intressant att läsa den otroligt omfångsrika innehållsförteckningen, plus att jag även gick in på företagets hemsida och läste på ännu mer. Och jag kan säga att alla de där nyttiga ämnena och örterna som fodret innehåller, det äter han ändå. Antingen betar han det, eller så får han det i hösilage-form. Möjligtvis kan jag väl förstå folk som har kasst bete, eller av nån anledning jättedåligt hösilage eller hö (fast då brukar det gå att köpa bättre…), eller hästar som inte kan/får gå ute så mycket. De kanske behöver sånt här. Kanske. (Fast hade det varit jag så hade jag hellre åtgärdat allt det andra först). Äldre hästar kan jag förstå att man vill ge annat eller kompletterande foder, likaså föl och avelsston, eller hästar med nån slags allergi, matsmältningsproblem eller vad det nu kan vara. Men helt vanliga hobbyhästar? Nja. Jag är tveksam. I vilket fall får man ju räkna ut en foderstat, samt att man då måste ha koll på vad det man ger hästen innehåller. Alltså en analys på grovfodret bland annat. Det tror jag att många inte har, och höftar på ändå (gärna med nåt dyrt foder som låter bra och ser gott ut).

Jag känner mig ändå lite taskig som inte kommer köpa det där jättedyra lyxiga fodret till min häst. Men han behöver det faktiskt inte. Han har fri tillgång på fantastiskt bra hösilage, han får 0,5 liter havre om dan, lite nypon, en näve betfor och en deciliter mineraler. (Möjligtvis får han lite loppfrön på våren när han har en benägenhet att äta jord och rötter i sin iver att fånga det första gräset, och han kan få nån skopa mer havre och lite extra salt när det är fälttävlansdags). That´s it. Och han mår jättebra. Det ser kanske inte jättesmaskigt ut (för mig), men det är ju inte jag som ska äta det.

Förutom Tells morötter och äpplen, de äter vi båda två! 😉

applemorot

2 reaktioner på ”Mat mat mat…

 1. idooooos skriver:

  Ja det är nog väldigt många som krånglar till det & ”kastar pengarna i sjön”
  Jag ger Pantis någon typ av musli, ca 4-5 dl per dag. Det var för det skulle vara bra för luftvägarna & hon har sedan hon började få det slutat snora vid ridning (förr blev hon alltid snorig) men jag vette tusan…
  Hon får även havre, betfor, nypon & mineraler. I perioder B-vitamin & just nu hallonblad för ”slapp-pullan”

  • Ida Qvarnström skriver:

   Så bra att hon slutat snora! Toppen att det funkar, ju! Hoppas hallonbladen är bra. Hon kanske inte tar in så mycket luft då? Kan inte så mycket om det, men jag tror att de kan få väldigt ont av det. (Då är det nog mycket allvarligare i så fall än vad Pantis har, och du hade märkt det vid ridning att hon var väldigt sur och slog med svansen mycket osv). Kram på er!

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s