Världsrekord!

Igår kväll var Tell och jag på skogsutflykt ner till Långasjö igen, på dressyrträning för bästa Alette. Å vad det är roligt att träna! Snacka om motivation! 

IMG_8662

”Lillsaaben” Ann-Christine fick dra släp den här gången. Stor-saaben är på verkstad pga att Matias har använt den till att köra ihjäl ett stackars rådjur…

Alltså, det var verkligen världsrekord igår i härlig känsla extremt snabbt!! Direkt efter framskrittning fick jag sätta mig på en 15-metersvolt och rida ”framdelsvändningar”, alltså flytta rumpan ut för innerskänkeln och tänka bogen in. Inget mesande här inte. Flytta ordentligt. Det tog 10 sekunder så frustade Tell nåt så in i bängen och kändes verkligen jättefin och mjuk!! Sen fick jag fortsätta och jogga fram i trav och fortsätta att flytta ut rumpan i upprepade ”solfjädrar” för att få honom mjuk i innersidan och lösgjord. Så snabbt har jag nog aldrig någonsin fått till den där härliga känslan förut. Jag bara satt och gapade. Alette alltså. Magisk fröken. ”Det ska inte behöva ta en timme för att få hästen lösgjord”! Hehe..

Sen fick vi lite bakslag här och där under passet såklart, alltid genom att herr häst rätar ut sig. Han är av den sortens racerlama som helst vill vara spikrak i kroppen och springa fort. Rakt fram. Full fart. Dessvärre är den grenen inte helt optimal för hållbarheten, då är det bättre att lyfta upp ryggen, ta i med bakbenen, spänna magmusklerna och slappna av i överlinjen. Och det tycker ju herr racerlama också är ganska skönt faktiskt, till sist, att bli ordentligt gymnastiserad.

Alette sa att ”faller hästen inåt eller utåt från spåret du har tänkt rida så är det ALLTID så att de har rätat ut sig. Då måste du lösgöra och hitta eftergiften i innersidan igen, ut till ytterhjälperna”. Jag fick rida öppna längs långsidorna, rida framåt i mellantrav på en halvcirkel till nästa långsida (då han nästan alltid lyckades räta ut sig, suck), och sen öppna igen på nästa långsida osv. Jag fick även rida förvänd galopp med hästen inåtställd och tänka öppna. Sjukt svårt! Men väldigt bra. Han kändes riktigt fin i både traven och galoppen, den här gången fick jag mer träna mig på att vara snabb så han inte hann räta ut sig här och där, utan vara kvar hos mig. Övergångar var särskilt svårt att ha kvar honom eftergiven, där ser han sin chans… Men det blev bra!

Jag har fått så himla bra verktyg för att lösgöra honom av Alette, hon är så sjukt noga med ordningen TAKT – LÖSGJORDHET – STÖD (etc, ni vet, utbildningsskalan). Alltså, man måste ha dem lösgjorda först för att få till en fin kontakt. Det går inte att försöka hitta kontakten först, då biter man sig bara i svansen. Det visste jag väl, men det är ju ändå härligt att man ändå kan få ”aha-upplevelser” av nåt som man egentligen redan vet! Ni som rider förstår säkert vad jag menar.. 🙂

skala4-liten2

Alette säger också att förutom att lösgöra hästarna ordentligt så de arbetar bakifrån och är mjuka i sidorna, så måste man känna att man har kontroll på hästens bakben, bogar och nacke. Har man det, då kan man förfina sin kommunikation och dansa fram! Och det stämmer alltid. Känslan är ju att bakbenen alltid ska gå, som ett hjul som snurrar, man ska kunna ”sitta på bakbenen” och bara känna att hästen tar mig med. Det är riktigt coolt när det lyckas!

Tell bråkade bara lite här och där och rätade ut sig, men han förstår ju också bättre när jag är tydlig. Han får INTE göra sig rak, beröm när han stannar kvar hos mig och rundar sig. Det är väldigt tydligt i båda varven att jag måste rida ytter bog och ha ytterskänkeln långt fram, fast det är innersidan jag vill ha honom eftergiven i. Tungan rätt i mun!

Älskade härliga häst, vad glad jag är att jag får uppleva så mycket roligt tillsammans med honom! Tell är alltid så himla rolig att ha med sig, en positiv och peppad kille helt enkelt! 🙂 Resan är själva vägen.. jag lär mig så himla mycket varje dag, fast jag har ridit nästan hela mitt liv. Bara det är helt makalöst egentligen.

IMG_8668

Svettiga och nöjda efter passet! 🙂

IMG_8670

Spegel spegel på väggen där, säg vem som duktigaste hästen är!

 

En reaktion på ”Världsrekord!

  1. idooooos skriver:

    Duktiga ni! Vad roligt!!
    Ja jag förstår precis det där med att man ridit hela sitt liv men fortfarande lär sig saker varje dag. Så himla härlig sport & hobby vi har!
    Senaste två dagarna har Pantis känts lite extra träig & som sitt ”gamla jag” Hoppas det bara är något tillfälligt. Inte så jättelätt att försöka rida ordentliga pass ute i skogen heller, även om det är jäkligt nyttigt.
    Men ska nog lasta & åka till ridhuset imorrn, blev sugen nu efter att ha läst ditt blogginlägg! ❤️

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s