Bakläxan (also known as Långasjö bootcamp)

H_L_V_T_E vad vi fick jobba ikväll. Puh. Men så går det när man inte gjort sin läxa ordentligt…

IMG_6415

Före-bild. På plats i Långasjö. Det blev ingen efter-bild pga utmattning. Hahaha… 😉

Jag är inte dum. Jag förstår att jag måste gymnastisera och lösgöra min häst och att han inte kommer vara mjuk och elastisk helt automatiskt. Han är av racerlama-sorten. (Den extra peppade varianten dessutom). Såna motsätter sig i regel atletiska övningar (om det inte innebär att de får springa rakt fram i ljusets hastighet). Helst med huvet rätt upp och bakbenen kvar i andra ändan av socknen. Eftergivenhet i sidorna, lösgjordhet och ”slappna av i överlinjen” är inte helt lätt på racerlamor. Men behövligt!

racerlama

Bild på en typisk racerlama.

Jag visste att den stela racerlaman och jag skulle ha lite olika åsikter idag, med tanke på gårdagens sprattel. (Och även att jag hopptränat en del på sistone, och då kommer jag tyvärr inte åt honom så bra, jag låter honom vara lite för rak och komma undan med det). 

Jag kan ju se själv på hoppfilmen från i förrgår att han inte är så mjuk och elastisk som jag vill att han ska vara. Snarare allmänt racerlamig. Men – jag kunde inte göra något åt det just då utan att riskera att hamna med handbromsen i, så jag fokuserade på att han skulle lyssna på mig och att vi skulle få till rytmen och ha kul. Och det hade vi. Så jag är fortfarande nöjd med hoppningen, även om jag fattar att jag på vägen missat gymnastikläxan. Typ.

Såhär gick dagens Alette-pass till: Jag fick rida massor med lösgörande övningar. Sidvärts, öppna, förvänd sluta, öppna igen, träna ryggningar, rida volter och lösgöra innersidan och rida ytter bog. Galoppöppna i ”motsatt riktning” på diagonalen. Förvänd galopp. You name it. Hardcore-gympa! Tell var en blandning av stel, sur, sprattlande cirkushäst med kortslutning som visade att han kunde både levad och resa sig, och så var han jätteduktig och extremt ambitiös däremellan. Väldigt härliga mjuka bakben när vi fick till det! Det är inga mellanlägen direkt med min pålle… 😛

En helt sjuk grej var att jag har ridit PASSAGE idag. I sex-sju steg eller nåt. Jag såg nog mer ut som Kalle Anka än Isabell Werth visserligen, det hela var så himla märkligt. Alette sa åt mig att bara sitta helt stilla med handen med mjuk kontakt och driva med skänkeln och vänta ut honom (detta var när herr sur-racerlama tillfälligt tyckte att han kunde skita i att gå fram till bettet), och istället för trav med kontakt till bettet som jag bad om, så kommer hästrackan fram i passage.  Det kändes som att han satte bakbenen FRAMFÖR frambenen ungefär och vi bara hängde i luften. Jag fattade inte ens att det var passage. Det har jag aldrig ridit, vet inte hur det känns… ”Alette vad ska jag göra”??? Frågade den förvånade Kalle Ankan på ryggen på (den plötsliga) grand prix- dressyrhästen.  ”Äh, fortsätt du, vill han hellre gå i passage än trav så får han väl det”! sa Alette helt lugnt. Det här är så typiskt min häst ändå, bekväm och stel och rak är han, men ambitiös och STARK som tusan!! Lille vännen.

Jag kollade i spegeln flera gånger under passet och det såg faktiskt riktigt fint ut. Men jag fick inte riktigt ordning på känslan tyckte jag. (Kanske för att jag satt på en svettig och hal ål som försökte slingra sig ur mitt grepp hela passet. Ridning ska väl vara mjuk och lätt kommunikation och lite som en dans.. inte wrestling). Detta var ju helt klart vårt sämsta pass för Alette, hon fick se alla våra svagheter, men det är väl det man har tränare till. För att få hjälp, i vått och torrt. Men – det var ett väldigt viktigt pass, och jag är mycket nöjd. Fast både Tell och jag var helt färdiga efteråt. Det är väldigt skönt ändå att få loss ett och annat både i min och hans kropp. Utmattade men nöjda skrittade vi av och hade mysstund med mycket klappar och godis.

Nu är det bara att göra läxan hädanefter: Han måste gå lösgörande pass 3-4 gånger i veckan säger Alette. Det ska vi försöka efterleva så gott vi kan. Och jag måste börja på gymmet. NU. Min arma kropp. Dressyr är inget för veklingar!!

whoa

 

 

 

4 reaktioner på ”Bakläxan (also known as Långasjö bootcamp)

  1. dressyrbitchen skriver:

    Hahaha! Underbart beskrivet (som vanligt)! Jag kan riktigt se dig och Tell in action. 😃 Begreppet racerlama är riktigt bra och stämmer nog in på de flesta då och då. För tillfället på min… 😟

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s