Framåt, framåt…eller?

Jag har lyckats anmäla mig till tävling igen. Wihu! Så nu ska jag tävla i både hoppning och i dressyr i mars. I Tingsryd båda gångerna. (I hoppning ska jag rida två 1,00-klasser, mesade och vågade inte anmäla riktigt än till 1,10. Vill gärna att det ska kännas lätt på första hopptävlingen på två år. Men jag kanske ändrar den ena klassen till 1,10, jag får se hur jag känner inför det hela. I dressyr ska vi rida LB:3 och LA:3). 

tell_ida_tingsryd_2013

Imorgon ska jag försöka både trimma mitt eget djur och åka in till stan och heja på mina vänner som rider dressyr (det är tävling på vår hemmaklubb). Jag hade så gärna varit med, men det börjar på MSV:C nivå och sen är det bara högre klasser. Tyvärr hade jag kissat på mig av nervositet över att rida MSV:C nu, och Tell hade nog glatt sprattlat runt och vi hade väl fått 32% eller nåt sånt… ;P

Flera klubbkompisar som jag red med i laget förra och förrförra året ska vara med och tävla. Jag känner mig lite kass som inte är på MSV-nivå som dem, mer än på träning alltså. Jag KAN ju rida öppna, sluta, förvänd galopp och samlad trav och galopp (ibland). Men jag vågar verkligen inte rida ett helt program med sånt, inför folk. Det kan gå precis hur som helst.

Skärmavbild 2014-05-11 kl. 12.27.36

Jag hoppas det känns jämnare på tävling nu i vår, så kanske jag också kan våga rida Medelsvår till hösten. Men jag vet inte. Jag tränar ju och tävlar för att det är roligt och utvecklande, det är ju inte meningen att man ska känna sig dålig för att andra runt omkring klättrar uppåt i klasserna. Jag är ju inte ens särskilt tävlingsinriktad! Men det är väl det här att jag också vill känna att vi utvecklas… och det gör vi ju (hoppas jag), även fast vi i princip tävlar samma klasser som när vi började tävla för ett antal år sen. Jag har liksom inte tänkt så mycket på det förrän nu. Jag tävlar det jag vill, det som känns bra, liksom.

Om nån klass börjar kännas alldeles för lätt (som 90-hoppning gör för oss t ex), nästan så att det känns att man rider den helt i onödan, DÅ tycker jag man ska gå upp en klass. Jag hoppas verkligen att 90-klass i fälttävlan ska kännas som en promenad i parken som man kan göra uppåner och baklänges en vacker dag, då kommer jag anmäla till 100-klass på direkten i så fall! 🙂

AB8Z9788

Jag förstår att folk tänker olika kring det där, vissa tycker säkert att det bara är att köra på och våga prova. Ofta kan man ju mycket mer än man tror. Jag är ju en sån som kan träna ihjäl mig för att slippa skämma ut mig på tävling, haha! Så jag går ju verkligen inte upp en nivå i onödan, snarare tvärt om. ”Ju mer man tränar desto mer tur får man” tycker jag i allmänhet stämmer. 😉 Sen måste man ju förstås träna på att tävla också och inte fastna i ridhuset hemma (om man nu vill tävla alltså).  Jag vill gärna att det ska gå bra på tävling (såklart) när jag väl tävlar, och det brukar det ju göra rätt ofta också! Det är lite samma med alla uppträdanden och konserter jag varit med och genomfört i mitt liv, jag vågar inte ens tänka på hur många timmar jag tränat totalt. Antagligen 90% av hela min totala vakna tid, hehe… 😉

Det är ju känslan jag är ute efter, och visst hade det varit coolt att få till en perfekt runda i 110-hoppning eller rida ett jättefint program i MsvC:2 på tävling, men jag lovar er, jag var lika glad som om jag hade vunnit OS när jag kom runt min första terrängrunda i fälttävlan felfritt!

IMG_3875

Hur tänker ni om att mäta framsteg? Är det viktigt att komma uppåt i klasserna, ni som tävlar? 

(Jag önskar att jag hade det här lugnet.. och den isen i magen när jag tävlar.. Henrik Harlaut, helt makalös. Grattis till ännu ett till X-games-guld!)

 
http://www.svt.se/videoplayer-embed/6794587

4 reaktioner på ”Framåt, framåt…eller?

 1. Beata skriver:

  Det är väl ingen publik på dressyren 😊 Läktarna är ju helt tomma så det är bara domaren som ser allt tokigt man hittar på.
  Jag anmäler ibland till svårare än vad vi kan för att tvinga mig att träna lite bättre.
  Ska starta Ratzia i nåt nytt LB program men många galoppfattningar i. Hade jag bara ridit det vi kan hade jag ju bara fortsatt i LC.
  Sen är det ju roligt när det går bra så för svårt ska man ju inte starta heller. Speciellt i hoppning tror jag att det är risk att förstöra för framtiden om man inte är klar för klassen. Vill ju inte låta hästen bli osäker.
  Att ens klubbkompisar kommer upp i klasserna är inget att bry sig om.

  • Ida Qvarnström skriver:

   Ja lite lagom utmaning ska det ju vara, det håller jag med om! LA:3-an med inridning i galopp till halt känns just nu lite halvskakigt t ex, men jag kan ju inte bara rida runt i LB. Får träna! 🙂

 2. idooooos skriver:

  Oj vad svårt att svara på. Har aldrig riktigt ”gått till botten” med hur jag tänker där..

  Men jag är nog mycket som du, det ska vara ROLIGT & jag vill känna att jag klarar det, att jag har råd med en liten miss utan att allt går helt åt fanders (hoppning såklart, dressyr är inget jag pysslar med mer än nödvändigt, as you know 🙈)

  Men precis som du också är inne på så måste man ju våga släppa sargen lite också, man rider ju oftast så jäkla mycket bättre när man har lite kniven mot strupen. Jag rider väldigt mycket bättre i 110 än 100.

  Men jag blir lätt feg & tar ett steg tillbaka, som efter förra tävlingens 110, det sitter i nu & jag ”vågar” inte hoppa det på söndag..

  • Ida Qvarnström skriver:

   Fler kloka ord! ❤️ Ja jag håller helt med om att man måste känna att man klarar det och har lite marginaler, särskilt i hoppning! Det är faktiskt bra ibland att vara feg, i ditt fall är du ju inte ens feg utan klok! Bra att du tar hand om ditt och hästens självförtroende. Utan det kommer man ju verkligen ingenstans. Ut och rid och ha riktigt kul på söndag nu! 😊 Kram! 💖

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s