Mys, sniff, racer och hopp

Igår hade jag en jättebra dag! Tidigt på morgonen var jag i stallet och morgonfodrade och släppte ut pållar, plus att Ingrid kom förbi och tittade på hoppsadeln. 

Sadeln ligger faktiskt bra på Tell, men klok som hon är den där Ingrid så lyssnade hon fint på allt jag sa och så tittade hon och kände lite till. Domen blev att det är jag som gör att han blir lite uppruggad under sadeln.  Jag kommer lite lite i bakvikt, försöker räta upp mig, kommer i bakvikt igen osv, och i kombination med att Tell är ”lite” hoppig och studsig för närvarande så blir det ett evigt sprattlande och halkande både över och under sadeln kan man säga… 😉

Ingrid tyckte att det här inte var så svårt att fixa. Hon höjer upp sadeln lite bak och fyller ut den lite mer där, så jag kommer i bättre position. Då sitter jag bättre även när raketrumpa-racerlaman sprattlar och skuttar omkring, och vi kan båda två hamna i lite bättre balans. Woho! (Jag kan även tillägga att några rejäla galopper på grusvägarna så småningom förmodligen kommer göra underverk för både vårt välmående, balans måste man ha i både kropp och själ och sadel. Hehe).

Sen släppte jag ut honom i hagen, och stod och tittade på hästarna i säkert en halvtimme i morgondiset. Sån himla tokstolle till häst jag har, men så underbart att se att han är så lycklig och pigg! De andra stod och åt i lugnan ro, så Tell hade lekstuga helt själv. Han bockade på stället, pep som en liten gris och guppade med rumpan, sprätte med bakbenen, rullade sig och hade det allmänt roligt. Sen gick han och retade storebror Tim, men han var inte på bushumör så Tell fick fortsätta själv. Hahaha!

Sen var jag tillbaka till stallet på e m/kvällen igen och red ut en sväng med Tell. Tyvärr blev det mörkt så jag fick vända hemåt och fortsätta på banan. Jag kunde inte galoppera ute ändå, det är en kombination av blött, hårt, is och tjälhål på vägarna. 

IMG_8838

Det här är Tell, varje dag. Han ska alltid sniffa på saker! Han måste ha varit en hund i ett tidigare liv. Allra helst vill han sniffa på mina vantar, min mössa eller en borste. Han kan stå såhär i timmar. Katterna sniffar han också gärna på, men de brukar lessna efter ett tag. 

På banan lät jag honom galoppera i valfri takt och bara ”rulla på” i båda varven, och JÄVLAR vad han sprang! Här har vi nån som har mycket spring i benen. Som tur är har vi jättestor utebana, men när vi började närma oss ljusets hastighet kände jag ändå att jag fick ta mitt ansvar som pilot. Ibland när han är såhär pigg så måste helt enkelt lite spring få komma ut, helst under någorlunda kontrollerade former. Hagarna är jätteleriga och hala, så jag är evigt tacksam att han inte springer där.

Resten av passet var han så SJUKT FIN. Så roligt att rida!! Vi hoppade över några små cavalettistudsar och jag rullade på över en serie med fem upphöjda bommar. Tell tyckte att det här var den bästa idén på länge. Han var så glad! Få galoppera ordentligt, och hoppa! På ett ställe hoppade han säkert en meter av glädje fast ”hindret” var 20 cm. Och jag som satt i dressyrsadeln. Men sen gick det lugnare till som tur var. Han är så himla härlig att rida när man fått ut den där överskottsenergin, då är han hur nöjd som helst med livet och så himla arbetsvillig och uppmärksam! Med honom funkar det alltid att sätta honom i arbete. Vill han springa iväg – rid övergångar. Flytta honom. Lägg volter. Ge honom en uppgift. Var kvick, men mjuk. Det är så tydligt om han är helt igång i bakkärran eller inte, på slutet kunde jag rida med helt lång tygel i princip och han ändrade ändå inte takt eller tempo, bara sträckte fram halsen och bar sig ändå fint. Mycket klapp och beröm.

 

3 reaktioner på ”Mys, sniff, racer och hopp

  1. idooooos skriver:

    Haha, önskar du hade filmat när han körde solo-race för sig själv i hagen. Vilken toker 😀
    Skönt att sadeln verkar okej trots allt! Jag lär nog kolla upp min jag med..

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s