Nattdressyr i Långasjö

Ibland är det tur att man är knäpp. Igår kväll åkte jag till Långasjö med Tell, och vilket pass det blev! SÅ värt att komma hem 01.30 på natten! Jag skämtar inte.

Okej, just hemkomsttiden var lite av ett världsrekord för en helt vanlig vardagsträning och kanske inte att rekommendera. Tänkte på Beata och fnissade när jag körde hem, du hade dött! 😉 Själv är jag ju en nattuggla, som tur är.

Skärmavbild 2016-03-23 kl. 11.18.35.png

Det var så kallt på kvällen så jag fick ta på mig dunjackan. Med fluff. Till Tells stora lycka! The happy fluff sniffer. Kanske var därför det gick så bra? 😉

Nu ska vi se här om jag kommer ihåg vad vi gjorde. Jo. Uppvärming på stor volt i trav och jag fick ställa svagt utåt men rida öppna ”inåt” på volten för att verkligen få tag i ytterbogarna. Som att ”lyfta in bogarna”. Sjukt svårt. Volten blev mindre och mindre av misstag… Men till slut fick jag ordning på det. Bra övning! Sen fick jag mjukt ställa om men fortfarande rida ytter bog. Tappade ut honom några gånger, men gjorde om och gjorde rätt.

Fick rida mycket öppna på kvartslinjerna också och lägga 10-metersvolter och sen vidare i öppna igen, det var inte alls så vingligt som jag trodde det skulle vara! Fina duktiga häst. Han var så på jobbet igår alltså! Vilken grej. SÅ roligt att rida! Han var väldigt mycket mjukare i sidorna idag, och jag som inte har ridit ordentligt tycker jag själv. Bara att tacka och ta emot! 🙂 Visst, ibland får man ju rida igenom saker även fast det känns piss, men åh så roligt det är när man känner att hästen jobbar, kämpar på, och vill vill vill! ❤

I galoppen kändes han faktiskt ganska fin i båda varven från början, men här blir han gärna lite ”gunghäst” och hög i formen så vi jobbade mycket med öppna där också, och förvänd galopp för att lösgöra honom. Han får inte länga ut yttersidan hur som helst, göra sig rak och gunga. Det tyckte han var jättejobbigt, men som han kämpade! Fina fina häst. Fattar ni hur svårt det är att rida förvänd galopp på en 20-metersvolt med hästen ställd rejält inåt, samtidigt som man ska leda med yttertygeln rakt ut OCH sitta på båda sittbenen men utan att han byter?? 🙂 Men det gick! Jag älskar när ens tränare får en att rida mycket svårare saker än man egentligen kan, bara för att man tror på och litar på att det kommer gå!

Två aha-upplevelser under passet: Jag har ju kämpat på med vänstersidan och tycker att jag blir hängandes i innertygeln och Tell stretar. Under passet kom jag på själv att om jag istället rider ytter bog (alltså höger i det här fallet) och ger fan i innertygeln så slipper jag det problemet! Tadaa! Den andra aha-upplevelsen var att göra upptagningar/tempoväxlingar helt utan att använda handen. Det trodde jag inte skulle fungera, särskilt inte när han är ”på g” och ligger på lite, men jo det gjorde det! 😀

På slutet fick jag rida flera delar ur LA:3-an, inser att jag inte kan det programmet alls. Men Alette hjälpte mig. Han gjorde jättefina travökningar, men både där och i galoppökningarna måste jag ta med mig ytterbogen ur hörnpasseringen först. Och komma ihåg att hela tiden rida framåt. Sitta på bakbenen. I traven länger han fint ändå (mellantrav är hans favoritgren 😉 ) men kommer jag i galopp med ytterbogen kvarlämnad ute i hörnet så bara drar han iväg och gör sig rak i ökningen sen. Såklart. Rid för det, så blir det bra! Fick även träna på att när man rider skänkelvikning så ska man vända in bogarna på linjen först, SEN börja flytta. Det hade jag ingen aning om. Mvh dressyrslarvern. Men det var ett väldigt bra tips! Här ska ridas program! Fick bra hjälp med skritten också. Den är ju svår på Tell. Alette säger att man får lära hästarna att ”nu är det skritt, då slappnar man av”. Lättare sagt än gjort, även om jag håller med henne…

Jag är så himla himla nöjd med den här träningen, å vad jag är glad att jag åkte! Det kändes lätt att köra hem mitt i natten. Åh så roligt det ska bli att tävla i helgen! 🙂 Agneta var kvar ute i stallet när jag kom hem, vi filmade varandra lite (hon red ju före mig) så vi tittade på filmerna, analyserade, skrattade och pratade om allt möjligt. Jag älskar mitt liv, även om jag är väldigt trött och känner mig lite matt ibland.. ❤

(Filmerna är kvar i Agnetas telefon, ska se om jag kan få över dem på nåt sätt sen).

Det är roligt att Alette tycker jag passar bra ihop med min lille tossehäst, ”Ni är ett härligt ekipage, du måste bara bli lite mer konsekvent”! säger hon strängt. 😀

2 reaktioner på ”Nattdressyr i Långasjö

  1. Beata skriver:

    Ha, du har helt rätt, jag hade dött. Red kl åtta idag och tyckte det var jättesent. Sen hade jag ju tio minuter att köra hem 😊
    Lät som om du fick en fin träning. Lycka till på tävlingen.
    Glad påsk 🐣

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s