Hoppträning

Ikväll var det hoppträning för Jens igen. Roligt! 

Förra gången vi skulle ner till ridhuset blev ju Tell spektakulärt rädd för byggställningarna vid ett torp som INTE brukade vara där. På HANS väg. Det var dock ingenting mot för idag, så jag tar tillbaka allt eventuellt gnäll, ordalag som ”rädd fjant” ”fjantkamel” osv har idag fått en helt ny innebörd.

Det gick en tjej och en prickig dalmatiner några hundra meter före oss, och som alla vet så ÄTER ju såna ekipage hästar. Tell hade huvudet så högt att det var bakom kroppen i princip och tvärstannade. Sen fick jag honom inte ur fläcken. Mer än ett steg. Sen tvärstopp igen. Det är inte lönt att dra till honom med pinnen eller dra i honom, han fick titta och blåsa bara han inte försökte vända och springa hem. Stå stilla och glo ett tag är okej, bara man går framåt sen. Inget annat är framåt. Det tog sin lilla tid, för vi hade ju dalmatinerekipaget framför oss hela vägen ner. Sen kom vi till byggställningshuset nu MED en prickig dalmatiner som samtidigt gick förbi. Då trodde jag Tell skulle dö, seriöst. Ibland är man glad att han bara är 1,64 för när han blir såhär rädd så känns han som 1,80. Till hans försvar får jag ändå säga att han faktiskt aldrig försökte kasta sig hemåt, han bara frös fast i ren skräck… haha.

Själva hoppträningen gick som en dans, det var riktig styrkegympa idag för hästarna och skolning på hög nivå. Bra övningar som alltid för Jens, men oj vad svårt det var! De flesta i gruppen (och säkert de före oss också) hamnade i trubbel lite här och där i övningarna så det tog ju sin tid. Vi var fem i vår grupp också, vi brukar bara vara fyra. Så nån gång red jag lite slarvigt kände jag, men det är inte så lätt att komma igång när man har fått ofrivillig paus skitlänge. På slutet bad jag faktiskt om att få hoppa nåt hinder före själva banan så vi skulle kunna komma igång. Det fick jag.

På framridningen skulle vi växla mellan typ sju olika växlar i galoppen. Allt från att rida så långa galoppsprång man kan i ett ridhus, till att samla så mycket vi kunde. Mjuka övergångar mellan ”växlarna”. Tell är jättebra att ändra galoppen på, det är han väldigt lydig på numera, så när Jens sa att vi skulle rida galopp i skritt-fart, så gjorde vi det. Jäklar vad han satt, duktig häst! Och frustade. Då sa Jens högt inför alla: ”Sådär ska det se ut. Om ni rider så ni kommer ikapp Ida så rider ni för fort. Då får ni samla mer”. Jag blev lite generad. Men det är ju roligt att man är bra på nåt. 🙂

Övningen idag gick ut på att kunna växla i galoppen där också och verkligen skola hästarna till att ta i och hoppa runda fina språng. Det var jättekort på vissa ställen, vissa linjer lite långa, och sen kom några ”vanliga” banhoppningshinder med lång anridning där man fick till att speta upp galoppen igen, för att sen få tillbaka mjukt. En trekombination mitt i allt var det också. Tell var i sitt esse. På ett ställe på slutet fläskade jag iväg honom lite och då blev han flack och rev (där var det lite långt såklart), Jens sa att jag måste hjälpa honom mer med underskänkeln när det är lite högre och då blev det lite väl bra. Så jag red det igen och var lite kallare och då hade Jens under tiden smyghöjt till 1,30. Herregud vad Tell hoppade. Han fick jättemycket klappar och beröm. Älskade hopphäst, gud vad rolig han är att rida när han är såhär fin! ❤ Jag är supersupernöjd med dagens pass.

IMG_9208

Fantastisk bild. Haha… som ni ser fick Tell ha på sig sin förbygel idag, jag var lite sen och hittade inte den vanliga martingalen… men då vet vi att den fortfarande passar iallafall!

Gladast av allt blev jag av att det kom fram en vilt främmande tjej sen efteråt som suttit på läktaren, hon ville bara säga att hon tyckte min häst var helt fantastisk. Åh, så glad jag blev! Helt rörd. Jag tackade så jättemycket och Tell stod och tiggde godis som bara den. 😉 Han vet att han är bäst. Sen gick min fina fina hoppehäst och jag hem i mörkret och visslade glatt, sen tog jag in alla andra sju hästarna och kvällsfodrade och sa godnatt. Så mysigt.

IMG_9210

Har lite fler roliga saker att berätta om fälttävlansplaner och så, men det får jag ta imorgon! Nu måste jag sova! 

2 reaktioner på ”Hoppträning

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s