Hinderdomare

I vanlig ordning ligger jag helt utslagen i soffan en söndagkväll och undrar vart helgen tagit vägen. Det vet jag visserligen, den är spenderad på terrängbanan (fast utan häst den här gången)!  🙂

Jag steg upp kl 05 igår, körde hemifrån kl 6 och var nere på Eketorp kl 8 när frukosten serverades till alla funktionärer. Mötte upp härliga Anna som kört ner från Blekinge. Vi fick en genomgång av vad dagen skulle innebära osv, och sen tilldelades vi hinder 17 A&B. Vi skulle alltså vara hinderdomare i CIC1*, CIC2* och CCIP2*. Anna och jag hoppades innerligt att vi skulle få ett LÄTT hinder. Ni skulle sett vårt ansiktsuttryck när vi insåg att vi fått ett ASHÖGT nerhopp med smalhinder efter. Det kändes inte direkt lätt. Kunde vi inte fått en vanlig stock eller nån oxer??

Vi var lite nervösa i onödan, det visade sig att ryttarna red väl på hindret (för det mesta) och hästarna uppfattade frågan klart och tydligt så vi hade inga direkta problem med att döma det. Rejäla dropp och smalhinder har man nog tränat om man rider på den här nivån, försökte vi lugna oss med. Och så var det ju. Men visst, man ska inte stå hinderdomare i fälttävlan om man inte vet vad man håller på med! Tur att det finns bra instruktioner på svenska ridsportförbundets hemsida att läsa, och utbildningar för hinderdomare finns det också naturligtvis.

Vårt hinder på film, Klara Lidén Kiraly rider i den enstjärniga klassen: https://instagram.com/p/BFZc1xGGPOX/

Det var riktigt coolt att få insyn i den enorma organisation det innebär att arrangera fälttävlan. Det är så otroligt många människor som är inblandade, och det måste gå snabbt och bli rätt om något händer! Ja annars också för den delen. Anna var mest nervös för walkie talkien så den hanterade jag. Jag är ju van vid såna både från filminspelningar och från mina turer i skogen med morfar. 😉 Man hörde hela tiden på walkie talkien hur det gick för ryttarna, och hände nåt så agerade controllern direkt, stämde av med hinderdomarna på det hindret, och så vidare. Skitcoolt! Det är verkligen ett lagarbete.


Eketorp är väldigt backigt och SÅ fint. De flesta hinder har den senaste tekniken inom MIM, alltså utlösningsbara hinder. Men det är så mycket mer än bara det som säkerhet inom fälttävlan handlar om, det märker man både när man rider men kanske särskilt som funktionär. Allt från tränare, banbyggare, funktionärer, alla runtomkring. Att vara förberedd gäller verkligen inte bara ryttaren och hästen, det är ett som är säkert. Åk till Eketorp nån gång om ni har möjlighet, verkligen skitfin bana och mycket mycket trevligt ställe! Hoppas verkligen jag kan vara med och rida där nästa år! 🙂

Vi hade en kanondag som ni hör. Vips hade man suttit tre klasser och dagen var över! Jag körde inte hem igen till Småland förrän idag söndag, åkte hem till en kompis i Lund och hade myskväll och sov över där.

Idag har det ösregnat hela dan, men pållarna hemma har fått gå ut i sina sommarhagar och verkade inte ens märka att det regnade… nosarna limmade i backen. Nomnomnomnomnom. Greeeeeees!!! Fick rapport om att mitt ohängda hästskrälle inte velat gå in från hagen nu när jag varit borta och nästan blivit lämnad själv ute, men nu när jag kom var det då inga problem att fånga honom. Ögontjänare!! 😉

 

 

 

En reaktion på ”Hinderdomare

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s