Dold

Har ni jobbat med hästar nån gång? Det har jag. Jag har jobbat för både seriösa och mindre seriösa arbetsgivare, och jag är evinnerligt tacksam över att jag inte råkade ut för en olycka.

Saker man inte tänker på så mycket när man är ung: 
– Att man kan skada sig (överhuvudtaget). Att man kan skada sig för resten av livet tänker man definitivt inte på.
– Vad försäkringskassan är för nåt
– Pension och försäkringar
– Om man får vit lön eller inte, och vad som är skillnaden
– Vad man får i lön är inte heller alltid så viktigt när man jobbar med hästar, man vet ju vad det kostar och är tacksam över att iallafall inte behöva BETALA.

Det är därför jag varit med i facket sedan jag var 18. För att andra människor genom tiderna har kämpat för mina rättigheter idag, så att jag utan att behöva veta och kunna allt det här själv ändå ska ha bra villkor och en trygghet. Det har inte bara hänt av sig självt. Tänk på det ni som tror att facket inte behövs. (Sen finns det tyvärr många fack som är som försäkringsbolag eller nåt annat säljtrams och är fullständigt meningslösa, men det är en annan sak. Gå med i ett riktigt fack för sjutton. Organisera er tillsammans, det är enda sättet att påverka).

Nu har jag kollat på SVT:s DOLD som granskat hästbranschen i två delar. Mycket bra tycker jag. Se det! Det är väldigt upprörande, men ändå inte på nåt sätt. Så känner jag iallafall. Dels tänker jag på att det nog inte finns så många andra branscher där det finns en gråzon ifall man jobbar eller inte. Det är ju inte riktigt samma sak om man praktiserar på ett vanligt jobb till skitlön, jämfört med om man har en elevplats på ett toppstall där man får boende, stallplats, lektioner och en liten lön. Alla som håller på med hästar vet att det är skitdyrt, och man hade ju lika gärna kunnat ha det där ”jobbet” och fått BETALA för sig istället, att få lite lön blir liksom en bonus. Man hade ju gjort det ändå, även om man så fått betala.

Det kanske är helt galet, men den gråzonen finns ju just för att det är så jävla dyrt. Så det är jag faktiskt inte så himla upprörd över, även om mycket av det såklart är helt sjukt. Det måste ju gå att ha det systemet men på ett sätt som är säkrare och bättre för de här unga tjejerna (som det oftast är). Men – jag tror att det är svårt eftersom både arbetsgivare och de här unga ryttarna anser sig tjäna på detta upplägg. Win-Win. Och det gör de säkert, TILLS NÅGOT HÄNDER. Som i dessa två avsnitt. Då är det verkligen ingen som känner sig som vinnare.

Det är fruktansvärt, man lider verkligen med dessa tjejer. Men det som jag VERKLIGEN blir förbannad och upprörd över, det är rundringningen journalisterna gör angående annonser på hästjobb. Det är ju där systemet med att utnyttja unga hästälskande människor verkligen dras till sin spets (och det systemet är delvis något annat än ovanstående ”gråzonsproblematik” tycker jag). Att ”branschen själv” ska se till att det blir bättre, sluta betala skitlöner och allmänt bete sig som svin, det är ju bara ett skämt. Facket kan inte göra något. Arbetsmiljöverket kan inte göra något. HNS kan inte göra något. Ingen verkar kunna göra något.

Nej då, tydligen ska man utbilda unga hästtjejer istället till att veta sina rättigheter lite bättre. Och vet ni, det funkar sådär i alla andra branscher kan jag tala om, och anledningen till att jag tror det är ännu svårare i hästbranschen är just det jag skrivit ovan. Man är 19 år, det här är ens högsta dröm, man klarar sig ändå utan pengar för man har inga utgifter, man ska inte göra det här hela livet ändå, man hinner inte organisera sig fackligt för man är bara i stallet hela tiden, och det är SÅ MAN VILL HA DET.

Att då få se såna här program tror jag faktiskt kan ändra på det, åtminstone litegrann. Jag HOPPAS jag att något kommer hända, men som vanligt får hästtjejerna fixa det själva. Som allt annat. Vi är rätt vana. Det är bara så överjävligt att man ska behöva betala ett så högt pris för det som tjejerna i granskningen gjort. Så kan vi verkligen inte ha det. Det är nog nu. Sörj inte, organisera. NU.

3 reaktioner på ”Dold

 1. idooooos skriver:

  Älskar SVT!
  Bra repotage! Men hemskt, att det är så..
  Vet ju själv när man gått ut gymnasiet & kollade på Hastnet efter jobb & tyckte det lät riktigt bra med boende+5000:- i lön. Shit. Sjukt ju!!
  Men just det där att man är ung & inte har något att jämföra med. Inte har någon erfarenhet. Lätt att hamna där..

 2. Ryttarlivet.com skriver:

  Måste titta på det här, har läst mkt om det pp bloggar och annat de senaste dagarna. Som ny i hästvärlden har jag ju inte riktigt fått se/höra så mkt om detta så det blir intressant och säkert skrämmande.

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s