Älskade racerlama

Jag är så glad och tacksam över allt just nu! Särskilt över att jag har det så bra och att Tell mår fint. Jag har vänner som är så ledsna och står med skadade hästar, så det är verkligen ingenting man kan ta för givet att de alltid är hela och friska. Styrkekramar till er!

IMG_6874

Tell gick SÅ himla bra igår på Alette-träningen, även om det var svårt! Vi tränade på de delar ur WE LA-programmet som bakdelsvändningar, enkla byten, uppridningar i galopp till halt, osv. Detta var nog första passet någonsin för Alette där jag kunde ”börja rida” direkt och träna på rörelser osv, tidigare har alltid iallafall halva passet gått åt till att mjuka upp och lösgöra den bruna energiska raketrumpan. Men idag kändes han mjuk och loss redan från början! Klappade mig själv på axeln över väl genomförd hemläxa för en gångs skull. 😉

För första gången i mitt liv (tror jag) har jag även ridit passage (eller snarare trampat) med min egen häst!! Med flit alltså. Det räknas ju inte att han ibland sprattlar på stället på eget bevåg, men detta var ju nåt helt annat. 🙂 Alette gick snett bakom och smackade på honom och jag försökte mest sitta still och dutta på honom i takt med skänkeln och var så glad så glad. Vilken känsla när han använder sin energi! Och han har ju väldigt lätt att sätta under sig. ”Det gör honom gott att lära sig trampa lite” sa Alette. Jag dör av lycka. Underbara, fina älskade häst! SÅ duktig. Och så nöjd med sig själv. Vad ni gör, rid för en bra dressyrtränare! Och gör det regelbundet. Det har man igen i allt man gör med hästapållen sen, säger bara det! För oss är det så iallafall. 🙂

Alette är så bra för hon frågar alltid hur det har gått i hoppningen, terrängen osv, hur han har gått där, om jag märker nåt särskilt som har utvecklats eller har stött på något problem. Gillar att hon ser helheten och just mig och hästen och inte bryr sig särskilt om man tävlar i dressyr eller så.

Jag tror det kommer bli jättesvårt med det där WE-dressyrprogrammet på måndag, det är ju nästan mer likt MsvC än LA, men vad tusan. Vi lär oss! Jag skiter faktiskt i hur det går. Vi får göra vårt bästa. Det är SÅ roligt att rida och lära sig mer, det är ju därför jag gör det här!  ❤

Till mästerskapet gives blott en bana

Ren såsom solens väg uti det blå

Att sikta uppåt och det högsta ana

Men aldrig tro sig mästare ändå

Det och flera andra ridkonst-dikter/ordspråk minns jag satt på väggarna på Bodens ridklubb en gång i tiden (hoppas de fina tavlorna finns kvar fortfarande), liksom det gör på Strömsholm! Det där tittade vi andäktigt på varenda ponnylektion. Varenda hoppträning. Varje voltigepass. Även när vi busade och red gymkhana. ”Att sikta uppåt och det högsta ana men aldrig tro sig mästare ändå” tycker jag är väldigt fint. Det handlar ju om att alltid vilja lära sig mer. (Den dikten tillskrivs enligt flera källor Clas Adam Ehrengranat  som ibland kallas den svenska ridkonstens fader).

Nu avslutar jag med lite kiss-information. Intressant va? 😉 Tell, den kära racerlaman, berättade mitt under ridpasset att han ville kissa. Så jag gjorde halt, gav lång tygel och ställde mig upp. Trodde väl inte egentligen att han skulle kissa med mig på, så pryd som han är. Det har han dessutom aldrig gjort förut. Men jo då!! Sen kissade han i ridhuset en gång till innan vi åkte hem (men då hade jag hoppat av). Så underbart att han har förstått att det är det bästa för alla inblandade att släppa på trycket.. (och det är ju vansinniga mängder vatten i det frodiga gräset de äter dygnet runt nu). Så – från missnöjd och kissnödig häst som galopperar i släpet och håller sig tills han slår knut på sig själv, till nöjd lugn och harmonisk häst som kan kissa lite överallt. På en gräsplätt mellan hoppklasserna, i släpet, i boxen, i hagen, i ridhuset. Tadaaaa!! ❤

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s