Dressyrhezt och FÖL!

Håhåhå ja ja, denna häst alltså! 😀 Han slutar aldrig att förvåna mig.

Jag var rätt inställd på att få jobba häcken av mig på Aletteträningen med tanke på herr hästs halsbrytande stunts igår. Berättade att han gått bra på träning och tävling, och att jag i stort är rätt nöjd med honom, men att han är vild och ouppfostrad, reser sig och hoppar ut i skogen och ger mig gråa hår emellanåt. Alette skrattade.

IMG_9791

Han var jättefin nästan hela passet. Jag fattade ingenting. Arbetsvillig, rätt så loss och mjuk redan från början, superkänsla vid flera tillfällen. Vi fick rida öppna i galopp med skrittövergångar, det gick mycket bättre denna gång än förra (första) gången vi fick rida den övningen. Bakdelsvändningarna gick också mycket bättre idag, även om jag gärna vill slarva med att ha honom lösgjord i innersidan. Fick rida skänkelvikning – sluta – skänkelvikning – sluta på diagonalerna också, det gjorde han jättefint. Det enda som inte var så poppis idag var att gå fram i mellantrav utan att länga ut kroppen (särskilt högersidan), han skulle vara kvar hos mig och bara ta i mer med bakkärran. Isch sa Tell och jumpade på i passage i stället en hel långsida, sen funkade gasen i säte och sittben igen och jag kunde sitta kvar och fick honom ändå att länga sig ordentligt bakifrån. Duktig häst, så ska det vara! 🙂 Alette tyckte inte att det var så tokigt att han gjorde så, hon säger att passage och ökad trav egentligen är ganska närliggande. Jag förstår faktiskt vad hon menar. Mina magmuskler känns idag kan jag säga. Alette sa åt mig att ”sitta” fram och upp honom, jag fick inte gå på med skänkeln mer, han skulle fram för sitsen! Så benen har jag inte träningsvärk i. 😉

IMG_9794

Tjejen före mig red inte själv idag, Alette red hennes fina häst. Jätteintressant att se och höra deras tankar! Med rätt ridning kan man verkligen gymnastisera hästarna och få dem att bygga upp sin kropp och använda den rätt. Tränaren är verkligen en superviktig pusselbit i god hästhälsa, inte bara equiterapeuter och veterinärer! Många åkommor kan man komma till rätta med genom rätt gymnastik för både häst och ryttare.

IMG_9792

Medan jag var och tränade fick vi tillökning hemma, Thelma har fölat! Äntligen! Grannen Hanna skickade en film till mig som jag såg när jag ställt in Tell i släpet, blev så glad! Thelma, duktiga mamma häst!

Allt hade gått jättebra förutom att hon valde att föla just den enda kvällen/natten när det regnade, det har ju varit uppehåll här i flera veckor. Så när jag kom hem hjälpte jag Agneta att baxa in mamma häst och bäbis häst in i stallet till den mjuka varma torra halmen. Vi såg ju att det lilla hjärtat frös ute i gräshagen.

Det är alltid så fascinerande med föl, och med modersinstinkten! Thelma är inte att leka med om hon tror att man försöker ta bort hennes föl ifrån henne, fullt förståeligt! Hon är snäll, men jäklar vilken drake hon kan vara när hon vaktar sitt föl! Den lilla förstod inte alls grejen med att följa mamma, vilket inte var populärt för någon av dem, så vi fick byta strategi och putta lilla fölis först och gå med en gnäggande och vakande mamma Thelma precis efter. Vi tog många pauser så de skulle förstå att de fortfarande var med varandra och att de var duktiga. (Och så Agneta fick pusta ut, att baxa ett motvilligt föl framåt tar lite mer på krafterna än man kan tro, puh)! Lilla hjärtat var väldigt konfunderad när vi kom in i stallet, inte så konstigt när hon föddes bara två timmar tidigare och knappt hade sett nåt här i världen, men vi fick in henne i boxen till slut med mamma tätt efter. De såg ut att ha det jättebra, och vi bara stod och tittade på dem och njöt. De tyckte nog det var skönt att komma in i värmen trots allt. Den lilla är ett jättefint stoföl med tre vita strumpor och bläs, fux så klart! Det kommer nog många bilder här såsmåningom! ❤ 😀

Jag kom hem kl 01.30 i natt så idag är jag rätt seg kan jag tala om… men glad! The life of a night owl horseperson… men denna gång var det ju fölis ”fel” också, jag hade inte kommit hem riktigt så sent annars. Nu kaffe kaffe kaffe! 🙂

2 reaktioner på ”Dressyrhezt och FÖL!

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s