Fyrsprång

Igår fick Tell vila, men vi tränade lite trickträning hagen. Han var jätteduktig! Jag tycker det är så roligt att umgås med min häst, måste inte alltid rida varje dag. Och så blir jag så glad och smickrad över att han trots enorm gräshage alltid kommer fram och gnäggar mot mig. Sötis! Han vet hur man ska smälta mattes hjärta han. 😉 ❤ Men jag tror också att han tycker det är kul med aktiviteter, och det brukar det ju oftast bli när jag kommer. 🙂

Sen drog jag och sambon till Öland och gick på utomhusbio i ett stenbrott, som några vänner och kollegor till mig arrangerade. Det kom jättemycket folk och det var supermysigt att sitta där under stjärnorna och kolla på film. Myyyys!! Älskar semester och att man spontant kan dra till Öland över en natt. Vi sov över där i våra vänners jättemysiga stuga precis vid havet högt upp på nordvästra Öland.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Idag när vi kom hem på eftermiddagen så tog jag ut Tell på en galopprunda i skogen, så underbart! Jag har nog inte riktigt fattat det här än att han är så duktig nu med att gå ut själv i skogen, har ridit jättemycket själv den här sommaren och det är liksom som bortblåst med alla tendenser till att bråka eller kasta sig hemåt. Öronen framåt och plattan i mattan, haha! Modig hestracka! ❤

På ett ställe ville han stanna och körde upp huvudet rakt i luften, men då såg jag att det var vår vän Therese som kom runt kröken med sin häst så jag ropade hej, sen var det inget mer med det. Fler som var ute på grusvägarna och hade roligt. 🙂

Det är underbart att sträcka ut i full galopp, jag brukar växla mellan att rida i arbetsgalopp, samlad galopp och nån gång lite snabbare, och så skrittar vi och travar också såklart. Idag tränade vi på öppna åt båda hållen i trav, så fin han var! Och övergångar skritt-galopp-skritt. Duktig duktig häst. Vi har en lång backe med perfekt underlag på slutet av rundan också där Tell idag fick välja fart själv. Älskar känslan när han spetsar öronen, länger ut halsen och tar i med bakbenen, han kommer snabbt in i fyrsprång när han galopperar på ordentligt! Så härligt att bara susa fram. Jag har börjat tänka på ordet ”fyrsprång” sen vår senaste fälttävlan. Ni som varit med ett tag känner nog till det, men alla kanske inte gör det?

Tells ena uppfödare Bibbi hade tillfälligt tappat bort oss i terrängen i Hoby, det regnade ju så mycket, men sen såg hon nån komma farande och sa sen att ”jag såg direkt att det var Tell, för han gick i fyrsprång på alla raksträckorna”! Bibbi är ju född på 1930-talet, och fyrsprång hör man mest lite äldre hästmänniskor prata om. Om nån har hört någon exempelvis född på 80-talet och framåt som använder uttrycket får ni gärna berätta det för mig)! Såhär står det på wikipedia:

Fyrsprång är en sorts galopp. ”Vanlig” galopp är en tretaktig gångart, men fyrsprång är som namnet antyder fyrtaktig, så därför sätter hästen ner alla fyra hovarna olika gånger. Fyrsprång är inte tekniskt sett en egen gångart, utan hästen sätter ner hovarna i samma ordning som i galopp, utom de två hovar som skall sättas ner samtidigt, som i fyrsprång sätts ner i sekvens.

Under dressyrridning använder man sig av tretaktsgalopp. På kapplöpningsbanan rids hästen i fyrsprång.

3 reaktioner på ”Fyrsprång

  1. Maria skriver:

    Haha, man behöver inte vara så gammal som Bibbi för att tala om fyrsprång! Jag trodde att alla visste det…, men så är det visst inte. Härligt att Tell är så glad och pigg!

    • Ida Qvarnström skriver:

      Ja jag känner till det och jag är ju född på 70-talet 😊 Men jag har träffat många yngre ryttare som ser frågande ut om man säger fyrsprång, så jag började fundera på om det mest är om man håller på med galopp som man känner till det nu? Förr var det ju mkt steeplechaseträning (och även i tävling) så jag tänker mig att det kanske föll bort då nån gång när fälttävlan blev av med steeplechase-delen? Jag vet inte, bara gissar vilt. Ja han mår verkligen prima den glada räven, det är så roligt! 😊

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s