Hjärtattack och sned häst

Idag när jag skulle skritta ut såg jag först på stallgången att Tell gick helt snett, som att han går med väldigt tagen bakdel åt vänster. 

Jag har sett det litegrann här och där ibland (som när jag skulle rida för Alette t ex häromveckan) men det har aldrig varit något när jag väl suttit upp. Visst har jag väl tänkt att jag får passa detta lite, och jag tittar ju sjukt noga varje dag på hur han rör sig.

Idag gick han som en banan säkert 100 meter även när jag suttit upp. Min första tanke: HELVETE. Nu är det illa. Travade en bit och då sprang han rakt och var inte halt. Men i skritten gick han helt klart med höger bak jättestelt och inunder sig. Jag hoppade av och gick med honom. Sen hoppade jag upp efter några hundra meter och allt var som bortblåst. Resten av rundan skrittade han jättefint, rent, jämnt och rakt och genom hela kroppen. Hade jag suttit upp DÅ hade jag verkligen inte märkt någonting. Mycket märkligt.

Teorin just nu är att han ÄR ju lite äldre nu (okej 14 är inte jättegammalt men ändå) och han HAR en gammal bakknäskada från unghästtiden (som iofs är läkt, men det är ju hans svaga punkt helt klart). Så den gamle gubben kände nog av det där studs-stampandet från igår, det blev ju ett ganska tufft hopp-pass. (Vi hoppade inte höga hinder så många gånger, men så här i efterhand tror jag mest på att hans bakknä tagit stryk av studsövningarna som var rätt tuffa för dem. De får man verkligen balansera så det inte blir för många repetitioner av). VARFÖR sa jag inte till Jens att vi kunde skippa sista rundan?? Usch vad jag grämer mig. Men jag tänkte ju inte på det då, och ingen annan sa nåt heller. Fy vad man känner sig usel. Nu alltså. Jag vet att det här är en ”thin line”, jag måste ju jobba min häst på rätt sätt för att han ska stärka sitt knä, och inte bryta ner det. Man kan bara göra sitt bästa.

Nåväl. Det postiva i det här är ju att det värmde ur. Han är glad och nöjd och verkar inte smärtpåverkad alls, knatar glatt på först av alla mitt i mörkret. Förra gången han gick såhär snett så värmde det inte ur, då var det raka vägen till veterinären. Nu hoppas jag att jag kan mota Olle i grind genom att inte åka på terrängträning imorgon. Istället ska vi ta det lugnt och skritta ut mycket ett tag framöver. Jag hoppas att det bara är nån liten känning och att leden inte blivit överansträngd och inflammerad, då hade han nog varit halt eller att det inte värmt ur iallafall. Men jag gissar ju bara. Man kan bara hoppas, och göra allt man bara kan. Jag har väldigt kloka människor att fråga som tur är, och en mycket bra veterinär.

Förhoppningen är såklart att det här går bort, och att vi trots allt kan rida 100-klassen på Udden. Men då måste jag få till en träning först på de hindrena, så kaxig är jag inte. Jag kan rida deras 90-klass utan att träna, men inte 100-klassen. Fast inget av det spelar nån roll såklart bara min häst får vara frisk och inte ha ont nånstans! ❤ Men ni får gärna hålla tummarna att det här inte är nån större fara, och att vi kan starta där såklart. Planen just nu är att ta det lugnt fram till nästa helg, då har Linda Algotsson träning på banan på förmiddagen den 8:e, och då kan vi vara med om vi vill (och Tell är fräsch). Jag ska visserligen vara nere på Breeders på Flyinge med mina vänner och kolla på när Charlotte Dujardin rider fina unghästar sen på eftermiddagen samma dag, men men. When there is a will there is a way. 🙂

Tur att man inte har anlag för hjärtproblem, då hade det inte varit att rekommendera att ha häst! Jisses vad man hinner oroa sig. Och nu är det som att det går troll i det här med skador, såg precis på FB att en annan vän varit i stallet i över ett dygn pga kolik på hennes häst. Nu verkar det ha ordnat sig tack och lov. Men vad ÄR detta???!!! Ska vi alla få sjuk tur nu istället efter allt detta?? Hoppas verkligen det.

firstaid

 

6 reaktioner på ”Hjärtattack och sned häst

 1. Beata skriver:

  Det är så oroligt att ha häst att inland önskar jag att jag hade hållt på med nåt annat 😟
  Men om man hade hållt på med hundar hade de säkert haft massa problem men nu när Fia bara finns och man inte ”tittar” så noga på henne så ser man inga problem.
  Vi tittar och analyserar våra hästar hela tiden och kanske oroar oss i onödan men det är ju jättebra att du såg detta och inte körde på med en terrängträning.
  Hoppas det inte blir nåt så du kan rida 100 klassen.

  • Ida Qvarnström skriver:

   Ja verkligen. Men det är ju när det ”är nåt” som man undrar varför man håller på med djur… alla andra dagar när allt är bra förstår man ju precis varför! 🙂 Tack för pepp! Ja jag hoppas verkligen att det här bara var nån liten varning. Vi får se hur det går.

  • Ida Qvarnström skriver:

   😃✊🏻🙏🏻 Ja i värsta fall kommer jag lite försent ner till er, men jag kommer!! Ska bli så roligt att ses. Så nyfiken på vad det är för häst du ska kolla på! 😃👏🏻👏🏻👏🏻

 2. dressyrbitchen skriver:

  Exakt samma hade jag problem med för några år sedan! Mackan gick som en ostbåge med bakdelen åt höger en längre tid och hur vi än gjorde så fick vi ingen rätsida på det. Typ som en statisk högersluta. 😳 Vet inte riktigt när det försvann. (Får fortfarande jobba mycket med att han skall spåra och för det mesta fungerar det bra.) Hoppas att din häst håller sig fräsch så att du kan träna och tävla som planerat! 😃

  • Ida Qvarnström skriver:

   Tack! Ja mystiskt är det. Ibland går det ju över, som det gjort nu på Tell. Gör allt jag kan för att det inte ska komma tillbaka!! Tänk om de kunde prata… 😛 Skönt att Mackan också funkar bra nu! Vi får hålla tummarna för våra arma djur. 🙂

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s