Ridfröken red istället för mig

Igår kväll var Tell jättespeedad och spänd och jag kämpade på med att få honom lugn och att vänta på mig, Anna frågade om hon fick sitta upp och känna efter. Hemskt gärna!!

Om ni har nån duktig och sympatisk ryttare/ridlärare i er närhet, för guds skull, låt dem hoppa upp på ert djur! Jisses vad man lär sig. Sen är det ju så att det finns många vägar till Rom, och det kan ju vara svårt sen att göra ”exakt” som ridläraren gjorde. Alla har ju lite olika sätt (och på olika hästar också för den delen).

Anna bannade mig (och Tell) för att han lägger sig i handen, gör sig rak och kastar sig iväg i ett enda sprattel med frambenen. INTE okej. Det vet jag ju. Och jag tycker inte han lägger sig på så värst mycket, däremot gör sig rak, men det tyckte Anna. Här var det ord och inga visor! Han får inte lägga sig på ALLS. Inte ens lite grann då och då! Och hon har ju helt rätt när jag fick se NIVÅN (eller rättare sagt skillnaden på nivån) när jag tycker att ”nu bjuder han ju hyfsat fint med en mjuk kontakt, han är ju lite speedad och det blåser halv storm ute”, så var den nivån på typ en 2:a på skalan, och sen rider Anna och släpper ut helt lösa och dinglande tyglar och Tell går kvar i samma balans och form. I galopp liksom. ”Nu ligger han inte på”. Ähum. Okej, vi ger det där en 10:a.

Åhhhh vad det är lätt att bli hemmablind!! Tack gode gud för att man kan få hjälp. Jag hade verkligen inte fattat att jag behövde all den HÄR hjälpen. Men jag är SÅ glad för det! 

Anna red i kanske 20 minuter och sen fick jag tillbaka en Grand Prix-häst som bara dansade fram. Herregud vad fin han var. Nu är bara frågan hur jag ska kunna upprätthålla det här. Får försöka låtsas att jag är Anna när jag rider. Jag blir helt tårögd när jag ser vilken fin häst jag har, synd att jag inte är så bra på att rida bara. Men det är ju därför jag tränar! Även om jag ibland överväger att sluta rida själv och istället betala för att få se när Anna rider honom. 😉 Tack VÄRLDENS världens bästa Anna. ❤

 • Tänk att jag rider som en hösäck, gärna lite i otakt och väldigt långsamt när han är sådär pigg och spänd. Han får inte snabba upp min takt. Var där med skänkeln men kläm absolut inte, sätt INGET tryck i honom. Inte ens av misstag. 😉 Benen får jag börja använda mer när han slappnat av och behöver lite hjälp att aktivera sig.
 • Snabb förhållning om han går iväg och LÄTTA. (Alltså lätta av betyder här ge typ en halvmeter tygel). Var konsekvent. Bromsa till DIREKT om han vill ge sig iväg. Lätta kvickt som attan! Till slut kommer han vänta.
 • Ta inte handen mot mig, tänk uppåt framåt eller utåt om jag behöver göra nåt med tygeln. Han ska inte få en chans att lägga sig på. Han ska bära sig själv. Var konsekvent och upprepa så han förstår. Beröm och klappa med innerhanden när han gör rätt.
 • Även med kroppen måste jag vara väldigt kvick, tar jag en halvhalt med sitsen (och den funkar) måste jag bara blixtsnabb med att ”släppa” igen och vara mjuk och följsam. Han spänner lätt till annars och undrar vad jag menar, viktigt att jag är kvickare än min häst! 😉

2 reaktioner på ”Ridfröken red istället för mig

 1. Beata skriver:

  Det är så kul att se någon annan rida sin häst och speciellt om man sen sitter upp och känner skillnaden.
  Kommer ihåg när jag hade Natalie och tränaren red, sen kände jag bara jag satt upp hur hon hade vuxit och kommit upp med ryggen. Var en fröjd att rida då.
  Tyvärr rider inte min tränare längre så nu får jag leta efter rätt känsla själv.

  • Ida Qvarnström skriver:

   Ja det är jättekul! Det var väldigt länge sen Anna satt upp på Tell, det får vi göra om fler gånger. 🙂 Jag ska försöka komma ihåg att det är rätt bra att jag faktiskt har den här möjligheten! Min andra dressyrfröken har inte suttit upp, fast det tror jag nog hon skulle kunna. Superbra med Anna i vilket fall, hon har ju dessutom ridit Tell en hel del när hon var unghäst så hon känner honom väl den lille sprätten. 🙂

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s