Älskade häst

Det är väl fantastiskt ändå, att man trött och hängig i mörkret en fredag efter kl 19 nån gång äntligen kommer till stallet, och så bara blir ALL trötthet som bortblåst. 

Älskade Telleman, vilken underbart go häst jag har! Jag blir alltid bara så glad av att se honom. (Även fast han tydligen drabbats av nån slags hetsätande på sistone och man får mocka som om det bodde tre hästar i hans box… hur mycket ÄTER han egentligen?!) Han var väldigt glad att se mig också idag, särskilt eftersom jag uppmärksammade att det kliade på vissa utvalda ställen. ÅH vad poppis jag blev. Härliga häst, han trillade nästan omkull så mysigt tyckte han det var. Hans päls har växt ut IGEN så jag kommer få klippa honom snart för tredje gången… Lilla pälsboll. I helgen ska det bli sol så nu får han gå utan täcke igen. Vill ju inte koka honom. Han är verkligen en mammut…

Jag älskar såna där kvällar i stallet när det liksom inte är nån panik. Jag kliade min häst. Sen tog vi på lite ridgrejor och red ett lösgörande pass på banan. Skrittade fram i säkert en kvart. Skönt att verkligen hinna ta det lugnt. Ingen tid att passa. Det blåste som själva fan och en blå presenning precis vid ridbanan höll på att blåsa iväg hela tiden, men det störde inte oss. Den var mest där som nån slags stort blått flaxande konstverk. Det är en härlig känsla att sitta där fem meter bort från ”monstret” på långa tyglar och hästen bara går. Klipper inte ens med öronen. Tillit och lycka.

Jag tränade mig på att inte använda handen, jag har kommit på att jag tyvärr gör det fast jag inte vill. Då blir det lite som ett extra stödben för Tell, och det vill jag inte ha. Han ska bära sig själv. Basta! Så nu rider jag nästan överdrivet framåt med handen, jag har bestämt att ska jag göra något med händerna så får jag ta dem uppåt eller framåt, inte mot mig. Det funkar jättebra, Tell verkar trivas toppen med det. Frustar och frustar. Sen när han bär sig själv och jobbar på trevligt så söker han ju gärna stöd, då kan jag ta en mjuk kontakt med munnen och bara ”sträcka tygeln”. Men jag ska kunna lätta av framåt när som helst och han ska ändå gå kvar. Precis så vill jag kunna rida jämt! Som att jag har hela hästen och ridningen i min kropp, handen är bara det där sista lilla extra. (5% eller nåt). Sen i verkligheten är den ju 50% ibland, men det vill jag ju inte. Så jag tränar mig. Det är väldigt svårt på både heta och lata hästar att ge bort handen och bara rida med resten av kroppen. Men ÅH så bra det är. Det är som att man kommer lite lite närmare lösningen på ridningens gåta varje gång man gör rätt! ❤

IMG_6615.JPG

Jag har kommit på att jag ska lära mig MsvC:1-an med barbackpadden. Bra va? 🙂 Idag red jag med sadel, men ska testa att lägga på barbackapadden i helgen. Tror det kommer gå finfint. Blev så sugen på att rida med den igen nu när jag fick en sån härlig känsla idag, det var länge sen jag red med den nu!  Kan vara bra att börja med ”no stirrup november” redan nu! Den utmaningen är ni med på va? 🙂 Månaden när vi ryttare (kanske inte folk som har unghästar iofs, men vi som har något äldre djur) kör sitsträning i en hel månad utan stigbyglar för att förbättra vår ridning! (Åtminstone nån del av passet varje dag, man behöver inte rida hela utan stigbyglar).

I helgen är jag gräsänka, och för en gångs skull ska jag inte jobba i lanthandeln eller nåt sånt heller. Det händer nästan aldrig att jag har en helt ledig helg! Så det är jag väldigt glad för. 🙂 Matias är i Dalarna på ölfestival, han har ju ett bryggeri så han åker på sånt ibland. Nog för att jag är mycket i stallet och gör som jag vill ändå, men har jag ingen pärla hemma så blir det ännu mer mys och gos och tidsfördriv i stallet. Dessutom är jag väldigt sugen på att ta en tur till Jönköping och Elmia horse show. Men jag borde stanna hemma, dels för att jag borde vila och ”inte göra nånting” och dels för att jag absolut inte får göra av med några pengar som jag inte har. 😉 Och nån borde städa undan alla sommargrejor från trädgården och växthuset. Det kanske inte direkt blir hängmatteväder nå mer nu på ett tag, eller vad tror ni?

Trevlig helg på er! 🙂

5 reaktioner på ”Älskade häst

 1. Caroline och unghästen Stina skriver:

  …eller så åker du till Elmia på söndagen och säger hej 😉 Det är ju knappt långt. Inte så dyrt att gå in heller. Och mässan: kom på något billigt och tråkigt du behöver och ”unna” dig det. Då har du ju iaf köpt något 😉 Själv tänkte jag slå mig lös på ett sadelöverdrag i galon…

  Fantastiskt kul att läsa om ditt pass. Känner så väl igen känslan av att man kan ta det så lugnt att inget blir drama och att man är i sådan balans att man verkligen kan fokusera på hur man rider, istället för vad man vill uppnå. Härligt! Min tränare gav mig ett spö att lägga mellan tummen och pekfingret (alltså i bägge händerna, tvärs över manken) när hon tyckte att jag både ”handred” lite för mycket samt la omkull handen. Oerhört handikappande de första gångerna, blev nästan gråtfärdig när jag fick inse hur mycket jag faktiskt red med handen, men oh så bra övning!

  Hade såå gärna varit med på NoStirrupNovember, men som sagt: treåring 😉 Dessutom är jag en sådan där rabiat lättridare på hästar upp till 6 år, när ryggen vuxit klart 😉

  • Ida Qvarnström skriver:

   Spötricket är super, det har jag också testat! Ja visst är det skitsvårt! Det är ju ”Kyraremmen” också, svår alltså, om man aldrig testat det (bra hjälp om man inte kan hålla stilla handen). Ja du har ju unghäst så du är ursäktad från no stirrup november! 😉 For now. Eller hitta en äldre lånekamel att träna dig på! 🙂 Jag är också en rabiat lättridare även på hästar äldre än sex år, står upp mycket i lätt sits också. Det är väl därför det går bäst i terrängen… 😛 Men nu jäklar ska magmusklerna i trim och jag ska ner med arslet i sadeln! Jaaaa vad roligt, då kanske vi ses på söndag! Det låter som en oerhört bra idé att åka till Elmia och köpa sadeltvål. Hehe. 😀

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s