Börja blogga på egen domän

Här kommer ett litet datanörds-inlägg för er som kanske funderat på att börja blogga själva. Vet att en del undrat hur jag gör, så nu skriver jag det här!

Det är väldigt lätt och användarvänligt nuförtiden, annat var det när man fick koda allt själv och kunna html och allt. Undrar om min allra första hemsida från 1997 finns kvar nånstans.. hoppas iofs inte det, haha! 😉

Att starta en blogg 2016 kan man göra på väldigt många olika sätt. Man kan ligga på en portal eller bloggplattform (nouw, wordpress, blogger, blogg.se mfl mfl) och man kan också göra allt själv med eget webbhotell, domän och hela faderittan. Angående wordpress som jag använder så finns det två varianter, enkelt kan man säga att wordpress.org är lite mer manuellt men du har mer möjligheter. WordPress.com är den fria plattformen och då behöver du inte installera nånting. Den är lite mer begränsad, men för mina behov har den ändå allt jag behöver. Anledningen till att jag inte ligger på nån portal är att jag vill vara helt självständig och styra allt själv.

Jag använder alltså wordpress.com och så har jag en betald domän till det, från början var ju adressen till denna blogg http://www.smalandhorsestory.wordpress.com, men eftersom jag har egen domän är alltså numera domänen http://www.smalandhorsestory.se som ni ser.

(Numera finns det nåt som heter oneclick-installer, så det verkar även väldigt lätt om man först registrerar en domän och webbhotell hos antingen FS-data, Loopia, One.com eller någon annan och sen väljer wordpress efter det genom oneclick-installer. Så hade jag kanske gjort om jag skapade en ny blogg idag. Då kommer man också kunna välja mellan olika teman sen osv. Nåväl.)

Såhär har jag gjort: 

 1. Gå in på wordpress.com och registrera din blogg, kör igång och lägg upp den, välj tema osv. Börja blogga. Lätt som en plätt! 😀 (Jag har gratisvarianten av allt, men man kan om man vill betala för mer utrymme eller så. Mitt råd är dock att i så fall efter några år betala för mer utrymme om du laddat upp för många bilder och filmer t ex. Men köp inte en domän via wordpress även om det dyker upp nåt erbjudande, det är mycket billigare att göra det på annat sätt).
 2. Om du vill ha eget domännamn så kan du köpa det på många olika ställen. (Vill du inte det kan du i stort sett sluta läsa här och ägna dig åt att blogga istället. 🙂 ) Jag rekommenderar Nordreg/FS Data eftersom de är billiga och väldigt hjälpsamma. Att ha smalandhorsestory.se kostar 99 kr per år och det är alltså allt jag betalar för den här bloggen förutom wordpress koppling för att ”mappa” domänen (inte heller så dyrt). Bra va? 🙂 Gå in på https://fsdata.se/domannamn/ och kolla om det namn du vill ha på bloggen är ledigt. När du hittat ett bra namn så reggar du det och betalar.
 3. Skicka sen ett mail till FS data där du skriver detta (detta gäller alltså om du bloggar via wordpress.com, annars är det andra DNS-servrar), så gör de resten:

  Hej! Jag skulle vilja peka om min domän smalandhorsestory.se till följande DNS-servrar, mycket tacksam om ni kan hjälpa mig med det!

  ns1.wordpress.com

  ns2.wordpress.com

  ns3.wordpress.com

   

 4. Koppla din domän till WordPress.com
  Nu är det dags att logga in på WordPress.com och gå till WP-adminpanel.Klicka på ”Domäner”. I rutan för domän anger du ditt domännamn, utan ”www.” t ex smalandhorsestory.se och klickar på knappen ”Lägg till en domän till bloggen”.På nästa sida klickar du på knappen ”Map Domain”, så kommer du till en sida där du får betala för kopplingen av domänen. Kostnaden, som är en årsavgift, ligger på $12 USD. Betala detta med ett kontokort eller med Paypal och klicka till sist på knappen ”Purchase Domain Mapping” för att slutföra transaktionen.När domänen är tillagd så anger du den som primärdomän för din WordPress.com-sida.När sedan bytet av namnservrar (DNS-servrar) har gått igenom ordentligt (kan ta upp till 2 dygn) så kan du surfa till ditt domännamn och komma in direkt till din sida hos WordPress.com.

Det finns alltså många varianter att göra det här på, men såhär har jag gjort! Och det är verkligen inte svårt. Lycka till! 🙂

2 reaktioner på ”Börja blogga på egen domän

 1. Caroline och unghästen Stina skriver:

  Iiiiiida! Vad ska du ha för att flytta över mig från Nouw till WP? Jag vill egentligen inte ligga på domän, men det var så enkelt. Och efter att ha gått en WP-kurs i två dagar är jag om möjligt ännu mer förvirrad och teknik-aggs-hysande gentemot WP. Kan inte någon bara hjälpa mig så att allt jag behöver göra är att fortsätta skriva? 😉

  • Ida Qvarnström skriver:

   Hahaha, ja teknik-agg är ju en vanligt förekommande åkomma. Som många portaler drar nytta av… Önskar att jag bodde närmre, jag ska fundera på om jag kan hjälpa dig på distans och i så fall hur! Tänkte säga ”vad bra att du gått en WP-kurs”, fast den verkar ju inte så bra om du är ännu mer förvirrad och teknikaggshysande. 😉 Hehe…

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s