Trött ryttare – pigg häst

Jag vill verkligen inte ösa ur mig gnäll, men det här är ju lite som min offentliga dagbok kring hästeriet. Tror nog att alla ni som läser vet att det går upp och ner med det, precis som med övriga livet! Det är så knäppt med ridning att det inte ens alltid handlar om hur det ”går” utan mycket mer om hur det känns… suck. 

Mörker och dimma hemma. Ändå väldigt härligt ridväder och skönt med stor bana med belysning! Men ändå, vad säger man. November…


Igår hade vi hoppträning för Jens. Jag hade genrepat litegrann dagen innan genom att rida mycket tempoväxlingar, ha koll på galoppen, gasen och bromsen. Skuttade över några små hinder på banan hemma och försökte vara lugn och tänka takt och rytm. Det gick ganska bra.

Sen på hoppträningen tyckte jag bara att Tell var stel som en planka och låg på som en galen racerkamel. Klart han var pigg och glad, det är han ju alltid. Och han älskar verkligen att hoppa. Tyvärr blev jag också stel och sur och drog tillbaka fast jag inte vill. Försökte verkligen rida med kroppen. Men det är svårt. (Jag vet att man inte ska ge hästen en chans att lägga sig på, om jag inte drar kan ju inte hästen dra! I teorin iallafall. Jag kan säga att det är en svår balansgång i att ”bara hålla handen stilla” när hästen ligger på. Det spelar ingen roll om det är hans eller mitt fel, liksom, det är bara skit). Det är inte så att jag får ”200 kilo i varje hand”, det är mer att han känns så himla stel och gör sig rak, sänker ryggen och bara spettar på helt sjövild. Sen i det är han egentligen ganska lättriden, han är ju lydig och så. Det är bara det att jag är ute efter samma känsla fast med den stora skillnaden att jag vill ha honom avspänd. I normala fall brukar jag försöka hålla mig lugn och låta honom komma till arbete allt eftersom, Jens har ju nästan alltid bra uppvärmingsövningar så man får hästen igång men ändå med sig. Och det försökte jag väl nu också.

Det var nyttiga övningar när vi väl kom igång och hoppade bana, men det tog ett tag innan poletten trillade ner och jag fattade hur jag skulle rida. Kanske hade det gått snabbare om jag hade fått en bättre förklaring på vad jag skulle göra, iofs det möjligt att jag fick det men bara lyssnade för dåligt. Jag vet inte. Hur som helst, jag red skitkasst en gång, men sen när jag väl förstod vad jag skulle göra så gick det bra. Tell hoppade super. (Meningen med övningen var att man både skulle kunna rida rytmiskt framåt men ändå använda vägarna smart för att komma rätt. Det gick inte att bara rida ”rakt” mellan hindren och ”bara” använda rytmen, här var man tvungen att tänka till och antingen rida rakare linjer (alltså snedda) mellan hinder för att få ett bra språng och inte få för lång distans, eller hålla ut och göra en liten båge så man inte skulle komma för nära). Precis sånt som är superbra att kunna på tävling där alla avstånd kanske inte är ”jättesjyssta”.

Jag är nöjd med att jag fick till det, att Tell hoppade väldigt bra och det kändes lätt till sist, men jag är sur över att det inte kändes bra alls TOTALT sett. Jag vill rida bra hela träningen! Hur gör man det egentligen?? Jag kan liksom inte riktigt vara glad för att det gick bra i 10 minuter på slutet. Jag blir så less och trött och tänker att jag borde ta en paus och bara gå ut och promenera i skogen med Tell i några veckor. Men på söndag ska vi tävla hoppning (100 och 110) så jag får väl ta en paus efter det. Tell kommer iallafall tycka att det ska bli JETEkul att få hopptävla. Han är ju hoppehäst, vilket han har berättat för sin matte ungefär två miljoner gånger. 😉 Så han kommer vara glad och taggad till tusen det är jag helt säker på. 🙂

Jag känner mig så sjukt trött och hängig, vill bara gå i ide i några månader helst och inte komma fram förrän det är ljust igen. Tyvärr går inte det. Så nu har jag köpt D-vitamin och rosenrot på hälsokostaffären. Jag äter aldrig kosttillskott annars men varje år i november gör jag ett undantag. Jag skiter i om det bara är placeboeffekt, men det brukar kännas bättre iallafall! 🙂

img_1706

Siri hjälper mig med lite gos. Pälsterapi är alltid bra!

PS: Bra mörkertips/inspiration: Häst/ridpoddar!! Kan varmt rekommendera Tidningen Ridsports Ridsportpodden, Sveriges Radios Ridpodden, även Agria har en podd som heter Pälspodden. Det här avsnittet var riktigt riktigt bra, tack för tips Vera! ❤ Och så måste ni självklart lyssna på ovan nämnda Veras fantastiska dokumentär ”Britta, Silver och jag”.

Snart kommer förresten en TILL podd köra igång, och den heter inget annat än fälttävlanspodden! Det ni! 😀

(Jag har apparna itunes, sveriges radio play och acast i mobilen, då kan jag lyssna på alla möjliga tänkbara program och poddar t ex när jag mockar eller kör bil).

Sen kan ni läsa om Britta och Silver-böckerna efter det och återuppleva er barndoms häst- och-stall-kärlek och drömmar. Det tänker jag göra. För den kärleken sitter banne mig i hela livet, oavsett mörker och novemberdepp! 🙂

5 reaktioner på ”Trött ryttare – pigg häst

 1. idooooos skriver:

  Jag förstår känslan med hoppträningen. Och ridning överhuvudtaget. Och hur mycket ett bra ridpass kan göra hela ens dag liksom ett dåligt ridpass kan förstöra en hel dag.
  Dessa hästar.
  Jag är inne i en off-period nu jag med. Det här med Pantis magsår blev bara för mycket. Vi har haft endel ”skit” senaste året & tillslut blir man bara trött.
  Så omotiverad som jag känner mig nu var det länge sedan jag kände mig..

  Och helvetes november på det. Och snösulor & lera samt tappsko & 9700: i veterinärsvgifter. Älskar’t.

  Vi får bita ihop Ida, det gör vi ju alltid ❤️

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s