Stretcha hästen

Caroline ville ju gärna att jag skulle visa lite hur jag stretchar Tell, det ska jag försöka göra i det här inlägget!

Kul att läsa detta i senaste Ridsport special förresten!

img_1714

Jag stretchar inte Tell riktigt varje dag, men så ofta jag hinner.  Jag stretchar sällan en ouppvärmd häst (och jag har inga särskilda vetenskapliga belägg för det alls). Det är nog mest att jag tycker Tell känns lugnare och mer avslappnad och därför stretchar bättre/känns mjukare om vi ridit före, eller åtminstone skrittat ut en lugn runda så han fått röra sig ordentligt genom hela kroppen.

Ibland gör vi fler övningar än det jag visar nedan på filmen, men oftast försöker jag iallafall stretcha ryggen och halsen på honom (och det är det jag visar hur). Jag stretchar rumpan och bogarna ibland också (ni vet när man ”drar” i hästens ben, det har ni säkert sett nån gång). Har man en snäll häst kan man dra dem lätt i svansen också för att stretcha ryggen! (Dock lite ”don´t try this at home-varning” på den.. hehe). Samt även trycka åt ett håll i taget på rumpmuskeln precis vid svansroten. Det älskar Tell. En bra film på hur det går till kan ni se här! (Nästan alla andra stretchar de visar på den här filmen använder jag mig också av).

Tell tycker det är jätteroligt, som ni ser på filmen nedan så blir han nästan överambitiös och han är väldigt lättlärd! Men jag tycker man ska tänka på att försöka ta det lugnt och stretcha lagom, och istället upprepa flera gånger. Man märker ju lätt på både sig själv och hästen när det börjar ”ta emot”, försök istället hålla mjukt i det läget en liten stund och tvinga inte hästen till att sträcka sig mot sin vilja. Det är väldigt individuellt hur viga de är (så är det ju med oss människor också). Men börjar du stretcha din häst kommer du märka stor skillnad efter ett tag, jag lovar! 🙂 De tycker också att det är jättekul, det är ett bra sätt att börja trickträna med sin häst. Det tar inte lång stund för dem att lära sig hur man gör för att få en morotsbit…

Det jag försöker visa på filmen är dessa övningar:

  • Stretcha utsidan av ryggen genom att lyfta ett bakben på hästen och be den sträcka sig bak åt samma sida för att få en morotsbit.
  • Stretcha nedre delen av halsen, det kan man gärna göra när man sitter på också. Ge en morotsbit vid stigbygeln ungefär så hästen får sträcka sig bakåt för att nå den.
  • Stretcha övre delen av halsen får man hjälpa till med lite, det är svårt med ”bara morot”. Den här kan man göra på olika sätt. En del tar hästens hals ”runt sig själva”, men jag står framför hästen istället.
  • ”Buga” eller ta en morotsbit från marken. Stretcha ut halsen framåt neråt. Detta gör jag egentligen mycket när jag är ute och går med Tell också, han får t ex nosa på intressanta saker på marken vilket han älskar, då stretchar han också ut fint. Hela betesdelen av året går ju hästarna med nosen i marken 24 h om dygnet, men jag tänker lite extra på att göra denna övning på vintern då de ju äter ur en höhäck ute i hagen. Inne i boxen äter de ju förstås hö och halm från marken.
  • ”Lyfta ryggen” genom att trycka under magen. Så hästen får ”kuta rygg” lite.
  • Jag står även mitt bakom hästen och drar med fingrarna rätt hårt över rumpan på var sida om svansroten och neråt precis ”mellan musklerna”, då kutar han med ryggen men trycker in rumpan samtidigt så det blir mer av att han vinklar sitt bäcken och kommer åt andra muskler. Det syns tyvärr inte så bra på filmen. Men titta noga så ser ni att det ser faktiskt annorlunda ut än föregående övning när han ”bara” lyfter ryggen. (Eller kolla på evention TV-videon ovan, den är lite proffsigare och man ser bättre. Hehe. 😉 )

Jag är verkligen inget proffs, men alla de här övningarna har jag fått hjälp med av duktiga equiterapeuter. Däremot ber jag om ursäkt om något proffs ser det här och tycker att jag gör helt fel! Jag gör mitt bästa. Utgår från vad hästen verkar må bra av helt enkelt!  🙂

Lycka till, och glöm inte att stretcha er själva också, inte bara hästen!

2 reaktioner på ”Stretcha hästen

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s