Lamadrezzyr

Ja jisses amalia. Idag har jag fått jobba! Och Tell med. Mina vinterridstövlar går bara upp när jag rider dressyrträning för Alette. Annars håller sig dragkedjorna på plats. Det tror jag betyder att hon får både mig och Tell att spänna musklerna ordentligt! 😉

Igår råkade jag ut för nåt märkligt. Jättenöjd och glad häst som skrittade så fint och lugnt genom hela kroppen på långa tyglar hela vägen ner till ridhuset. Sen tog jag tyglarna väl nere i ridhuset – F—-ck you!! Sa Tell och blev arg och tvär. Ville inte gå en meter. Piskade med svansen, stampade i marken som en arg kanin, sprättade runt i diverse riktningar osv. Kaos och panik. Jag blev orolig, har han gjort nåt i munnen? Hoppade av och kollade. Tungan över bettet? Reagerade han mot min skänkel på nåt vis? Men nej. Han var bara arg. ”Böja sig? Nej tack”. Trampa under sig? ”Aldrig vid min svans”!!! Vi kom igenom detta efter en stunds bråk iallafall och sen var han rätt så fin. Galoppen särskilt. Men jag satt och undrade hela vägen hem om han egentligen hade ont nånstans, det verkade bara inte alls så! Han skrittade på så himla nöjt och frustade gott.

Idag kom Alette och jag berättade om gårdagens skritt-med-kontakt-protester. Fick demonstrera för Alette för precis samma sak hände idag. Sen hade hon löst det på typ 3 sekunder genom att visa mig varför han gör såhär och hur jag kan sätta honom i arbete innan han ens hinner fundera på nåt fuffens. Det visade sig att han inte hade ett dugg ont nånstans, han vill bara kolla om han kan få göra sig rak och komma undan allt jobb genom att ta fart istället. Men får han inte det så finner han sig i det rätt snabbt och jobbar på så fint så fint. (Okej vissa psykbryt inföll lite här och där. ”Han har ju lite humör den här härliga herren!” sa Alette). Men i stort var han verkligen jättefin. Tror han också tycker det är skönt att komma loss och mjuka upp sig, även om det är jobbigt.

”Han är i sitt livs form, han är jättefint musklad, är väldigt stark och har dunderkondition”! Sa Alette. ”Nu ska du träna honom att bli mjukare så han blir atletisk som en gymnast, det är ju inte en brottare du vill ha”! Exakt så. Jag kan säga att stundtals idag under passet kändes det som att vi gick en brottningsmatch båda två, men åh så bra det blev! Det är så bra att jag har Alette som hjälper mig med att vara tydlig med min häst, för i all välmening rider jag ibland alldeles för mjukt. Det är väl bra att man gör det, dit vill man ju liksom alltid komma. Men jag LOVAR att det är snällare mot hästen om man hittar ett konsekvent sätt att arbeta så den blir lösgjord och avslappnad än om man rider mjukt men hästen är stel som en planka och inte lösgjord för fem öre!

Nu har jag lovat Alette att rida lösgörande arbete på honom fyra dagar i veckan resten av vintern. Det behöver han. Vi kommer rida öppna och sluta och övergångar och volter tills vi ser i kors. 😉 Sen ser jag framför mig nåt sånt här. 😀 😛

3 reaktioner på ”Lamadrezzyr

  1. Beata skriver:

    Hon verkar vara väldigt bra Alette 😊
    Kul när man har en bra tränare som reder ut ens problem och får en att komma vidare.
    Ni blir säkert farliga på tävlingarna till våren 👍

  2. dressyrbitchen skriver:

    Jag känner igen det där med att fundera om hästen har ont så fort det är något som inte stämmer! 🙂 I vissa fall kan det ju faktiskt vara så, men i många fall överanalyserar jag nog. Tell ser superfin ut och jag håller med Beata: Ni kommer att vara farliga på årets tävlingar! 🙂

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s