Kom ihåg-lista inför tävlingsåret 2017

Året närmar sig sitt slut, och innan vi vet ordet av har alla våra hästar fyllt år igen och det blir ett nytt tävlingsår för alla oss som tävlar.

Förutom det gamla vanliga att förnya sin tävlingslicens så är det ju lite andra saker som är bra att komma ihåg. Oavsett om man tänkt våga sig ut på en enda liten tävling om året eller göra 200 starter.

 1. Hjälmen. Jag måste dessvärre införskaffa ny hopp/dressyrhjälm, min fina Uvex-hjälm är EN1384-märkt och gäller inte på tävlingsbanan längre efter nyår. Tyvärr. Fast den inte ens är så gammal. (Läs mer här). Min terränghjälm är godkänd men vill jag inte rida dressyrtävling i den så är det bara att skaffa en till. Uppdatering: Tydligen är det årsskiftet 2017/18 som gäller, jag kan ha kvar hjälmen ett tag till, tack uppmärksamma vänner!
 2. Vaccinationer in i TDB. Alla datum för hästens vaccinationer nu ska läggas in i Tävlingsdatabasen (TDB). Detta måste vara gjort före hästens första start under 2017. Möjligheten att mata in datum för vaccinationer i TDB har funnits sedan maj 2015. Men nu är det alltså ett krav. Man ska också alltid ta med sig hästpasset på tävling som vanligt, men arrangören behöver inte kolla allas utan stickprov ska göras.
 3. Vita ridbyxor och vit krage/mörk kavaj gäller inte längre! Läs respektive TR för det du tänkt tävla så ser du vad som gäller. I dressyren har de vita ridbyxorna varit borta länge (fast det kanske inte märkts så mkt på tävlingsplatserna direkt) men nu behöver man inte heller ha mörk kavaj och vit krage om man inte absolut vill, woho! Jag blandar lite, hittills har jag jag mest haft vita eller beige ridbyxor i hoppning och dressyr och mörk kavaj (jag har ändå bara en kavaj, tycker inte jag behöver fler). I terrängmomentet och WE (särskilt teknik och speed) är det kul att ha nåt annat än vitt och mörkt tycker jag. (Utom när jag råkar ut för tidsbrist/lathet i fälttävlan och inte prioriterar att hoppa i andra brallor inför terrängen.. haha)! Jag gillar annars lite ”tråkiga” färger och fast jag är väldigt färgglad i övrigt så inser jag att jag nog är lite av en traditionalist i ridfärgerna. Typ allt jag har är mörkblått, brunt, vitt, beige, svart. Får se om det blir ändring på det nu?
 4. Övriga kom ihåg till mig själv: Anmäl för bövelen INTE till tävling i januari eller februari, det kan verka som en bra idé (och ”roligt att komma igång”) men sen är det verkligen INTE det när man väl står där och svär och skottar loss släpet och förfryser hela kroppen!! Om ni ser här på bloggen att jag anmält till en tidig vinter-tävling så SÄG TILL MIG!! 😀

dsc_003113580550_1038767242839741_8103098440861370299_oIMG_9729IMG_4540

Skärmavbild 2015-11-02 kl. 11.48.58

Ser fram emot ett nytt härligt tävlings- och träningsår! 😀

7 reaktioner på ”Kom ihåg-lista inför tävlingsåret 2017

 1. Caroline och unghästen Stina skriver:

  Jag har bara läst första stycket i inlägget som jag misstänker att jag vill kommntera mer på, men du, hjälmen kan du nog ha ett år till 🙂

  • CE-märkta ridhjälmar som tillverkats före den 4 november 2014 och som typkontrollerats enligt äldre standard EN 1384, dessa är godkända fram till och med 31 december 2017.

  Saxat från: http://www.ridsport.se/svensk-ridsport/nyheter/2015/10/informationomridhjalmar/

  Vem ska kontrollera att din hjälm är producerad efter 2014, liksom? 😉

  MVH Rättshaveristen

 2. Lisa skriver:

  Nu vill jag ha en regnbågsmönstrad tävlingsskjorta!!! 🙂
  Jag väljer dressyrfärger efter om jag orkar bada Sportkossan eller inte i anslutning till tävlingen. Om jag inte gör det och han är jävligt off-white i färgen har jag beige eller svart schabrak. Det blir så tydligt att han är skitig när man jämför det vita schabraket mot hans ehm ”vita” fält 🙂 Sista tävlingen vågade jag ha svarta ridbyxor men det kändes ganska märkligt! I hoppning/WE har jag lite vadsomhelst men gärna rött och i terrängen såklart ROSA!!! :):):)

  Mitt största huvudbry 2017 är vilken klubb jag ska tävla för. Jag rider ju mest i Hoby och vill stötta deras verksamhet, dessutom verkar det som en bra och positiv klubb. Men samtidigt konstigt att lämna ”hemmaklubben”, å andra sidan är jag nästan aldrig där längre och deltar aldrig i några av deras aktiviteter! Svårt det där…

  • Ida Qvarnström skriver:

   JA! Klart du ska ha regnbågsskjorta!! 😍👌🏻 Hahaha vad rolig du är, förstår det beigea valet pga off-white häst! Det problemet har ju inte jag tack och lov 😂 Ja ta Hoby! Jag kanske också borde tävla för dem? Eller Udden? 😊 Nä, VFK är ju trevligt men hade gärna ridit för en ”riktig” fälttävlansklubb.

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s