Vilken klubb ska jag välja?

Jag känner mig ibland väldigt gammal, jag är uppvuxen med föreningsliv och tycker att det är ett utmärkt sätt att både ha roligt och att göra bra saker tillsammans med andra. Sånt som är bra för alla. Dessutom tycker jag det är ett fantastiskt sätt att lära både barn och vuxna vikten av att samarbeta. Det är bra att kunna här i livet.

Såhär års dyker det alltid frågeställningen ”Vilken klubb ska jag tävla för nästa år”? upp överallt i facebookflöden, i sadelkammare och på massor med andra ställen. Jag blir så TRÖTT på den här grejen! Fast jag förstår den. Men jag önskar att den inte borde behöva ställas, iallafall inte på samma sätt som den ofta gör.

IMG_4231

Från en trevlig lagtävling med min klubb, Tell var skadad men jag var med och hejade ändå!

Jag har inte riktigt den där ”hemmaklubbskänslan” med VFK (än) som jag hade ”hemma” i Boden, eller i Malmö där Malmö RK också verkligen var ”min” klubb. Men vet ni vad, det har att göra med mig också! En klubb är (oftast) en ideell förening, det är medlemmarna som gör den till vad den är, och medlemmarna det är vi – du och jag och alla andra. Självklart väljer man själv var man ska vara medlem, och man har rätt att byta. Men det jag stör mig på är ofta att folk förväntar sig att bara få en massa saker om man väljer ”rätt klubb”. Det är ju också så att man själv påverkar det. En klubb är varken mer eller mindre än sina medlemmar. Och är det inte lite konstigt om en klubb har en massa individuella tävlingsryttare som plötsligt betalat in och är ”medlem”, tävlar för klubben, men är aldrig där, kommer inte på nåt medlemsmöte och känner ingen, gör aldrig nåt för föreningen… får man verkligen vara medlem då? För så skulle det ju kunna vara! (nu tror jag inte att det ÄR så på de flesta ställen, jag bara spånar om själva fenomenet).

Sen är det såklart stor skillnad på om man rider på ridskola, jobbar som instruktör och känner varenda kotte i hela föreningen, är aktiv i ungdomssektionen eller hänger ”på klubben” varje dag jämfört med om man nästan aldrig är där, knappt känner nån eller liksom inte har nån relation ihop alls. Eller för den delen om man är med, men känner att man aldrig får komma med på några tävlingar eller träningar, aldrig får frågan att vara med. Inte känner nån gemenskap alls trots att man själv försöker. Så kan det ju också (tyvärr) vara.

Mitt ”klubbliv” har ju sett väldigt olika ut genom åren, och just nu så är jag ju en så kallad tävlingsryttare (vilket känns väldigt märkligt, men så är det ju). Jag står inte på ridklubben, min häst (och jag) bor några mil bort, vi är där ibland på träningar och tävlingar och jag hjälper till ideellt med det jag kan. Nån gång har jag ridit i lag i nån serie, DET vill jag verkligen rekommendera alla för att skapa klubbkänsla! Finns inget roligare! 🙂

Det kan såklart finnas massor med anledningar till att vilja byta klubb, och det är klart ni får göra det. Jag vill bara att alla tänker till och ser till att göra det man kan för att göra det till en så bra och trevlig klubb som möjligt! Vilken klubb ni nu än väljer. 🙂 Hjälp till ideellt, det går inte att bara vara med i en klubb och bara ta. Man måste också ge. Om det inte vore för alla som jobbar ideellt så hade vi inte haft några tävlingar i Sverige. En massa annan bra aktivitet hade också försvunnit på studs.

IMG_0077

Fälttävlansfolket är min absolut starkaste gemenskap när det gäller hästeriet, mer än klubben! Men det är väl för att vi gör så mycket galenskaper ihop, spenderar så mycket tid med varann, och hjälps åt i vått och torrt!

Jag är aktiv i sex ideella föreningar, och jag har styrelseuppdrag i tre av dem. Nu menar jag inte att det är nån slags måttstock men kom igen. Det är det finaste ni kan ge till andra människor. Och till er själva. Ge av er tid. För det gör många, men inte alla. Det finns de som inte lyfter ett finger. Jag tycker det borde vara en minst lika rimlig fråga OM man nu ska byta klubb, att ”vad kan DU ge till den här klubben? Vad vill DU bidra med”? Hur skulle du vilja bli välkomnad in i den här klubben/föreningen? Hur kan DU hjälpa till att välkomna nya? Istället för att bara tänka omvänt; ”Vad FÅR jag”? Det är vi tillsammans som skapar väldigt mycket inom ridsporten i Sverige, och jag är väldigt stolt över att detta är genom alla tusentals ideella föreningar. Dock är jag något oroad över utvecklingen.

(Jag förstår att det kanske inte är helt samma sak med att vilja byta klubb, och frågan om att jobba ideellt. För mig hänger det dock ihop en hel del, och det är väl egentligen ordet ”gemenskap” som beskriver det bäst).

Skriv gärna vad ni tänker om detta! 🙂

 

4 reaktioner på ”Vilken klubb ska jag välja?

 1. Lisa skriver:

  Det finns otroligt många medlemmar i klubbar som tar utan att ge och så är det ett fåtal eldsjälar som får ta ”allt”. Jättetråkigt! Speciellt för eldsjälarna som får dra ett tungt lass och då tröttnar man ju! Det är som att folk tänker att de måste ”ha nåt” för sitt engagemang istället för att se engagemanget i sig själv som belöningen.

  Å andra sidan är jag en av dem som har bytt klubb och funderar på att byta igen. Först red jag för klubben som hörde till anläggningen där jag gick i skola men sen fick jag jobb på en annan klubb och då bytte jag såklart till den. Nu funderar jag på att byta igen! Men det har ju mindre att göra med vilken klubb man får mest ”fördelar” på och mer vad som känns mer praktiskt. Och jag vill rida för en aktiv klubb där man är positiv till nya idéer (jag vill starta igång WE-verksamhet t.ex. men har stött på mycket motstånd och då tröttnar man ju lite).

  Föreningsliv är ju det bästa! Jag är personligen otroligt kass på att ha ansvar och fixa saker så jag håller mig undan styrelser osv men man kan ju hjälpa till på andra sätt! Just konceptet att kunna genomföra idéer utan att ha något vidare vinstintresse utan bara för att det är roligt ska vi vara rädda om tycker jag.

  • Ida Qvarnström skriver:

   Verkligen! Precis så jag menar. Och det är väl fullt rimligt att byta klubb utifrån det som du beskriver. Absolut. Jag vill också jobba för ett föreningsliv där alla får plats och känner att de vill vara med, att man gör det man kan utifrån sina förutsättningar! ❤️

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s