Hästar och pengar

Det här är inget roligt ämne, men jag måste verkligen göra något åt min dåliga ekonomi. 

Den är alltid mer eller mindre dålig eftersom jag äger en häst. Det är säkert fler av er som läser som känner igen er antar jag. Men nu är det spektakulärt dåligt eftersom jag varit hos veterinären för 8000 spänn och dessutom måste jag laga bilen som inte gick igenom besiktningen. På vintern är ju foderkostnaderna större när man har häst, men det brukar ju ta ut sig pga högre tränings och tävlingskostnader på sommarhalvåret. Så det är lika förbaskat dyrt hur man än gör. 😛 Min sambo har i stort sett ingen inkomst, han jobbar men kan ta ut väldigt lite i lön och så pluggar han fast utan CSN. Så han får leva på sina sparpengar. Alltså måste vi leva väldigt snålt båda två, kanske lika bra. 


Nåväl. Det går ju inte bara att säga att man ska spara pengar, det måste man göra i praktiken också. Jag är väldigt dålig på att följa mina egna råd men detta är min lista iallafall:

 1. Sälja bilen. Jag ska köpa reservdelar, laga den, besikta den och sen sälja den fort som attan. Jag ska istället laga upp min gammelvolvo och ha den som extrabil på somrarna. Den kostar inte mycket, skattefri osv. Om jag hade råd hade jag gärna haft kvar saabis Ann-Christin, jag älskar alla mina fordon. Känns som att jag säljer en vän. Buhu! Men jag får dela på en bil med min sambo, det får räcka. Bättre för ekonomin och bättre för miljön. Även om detta kommer innebära mindre frihet för mig att göra som jag vill, så är det på landet. Man blir lätt bilberoende. Men nu är det som det är. Hejdå kära Ann-Christin!
 2. Sälja grejor på Tradera/Hästnet/Blocket. Allt jag inte använder/behöver. Också bra för både ekonomin och miljön.
 3. Jag har i princip köpstopp på allt som inte är absolut nödvändigt. Detta blir inte så svårt, jag är ingen shoppande människa annars heller.
 4. På tal om mat, jag köper i stort sett inget kött. Jag äter mest vegetariskt/veganskt. Sjukt stor skillnad i pris. Och bra för miljön och djur osv.
 5. Matlåda till jobbet. (Detta gick inte i Göteborg mer än till första dan, så det är ju ett problem jag måste lösa, när jag reser nånstans. Hur jag ska göra då utan att det ska bli så förbenat dyrt.)

I Göteborg såg jag en jättefin dokumentär som heter ”Loving Lorna”, som handlar om en arbetarklasstjej i en förort till Dublin. Där har många invånare hästar, fast de lever typ under existensminimum och i höghusområden. En väldigt vacker skildring, och som väcker många frågor! En är ju HUR i hela friden hästarna ändå kan se så fina ut och må så bra fast ägarna inte har några pengar. De har sina hästar på ockupperad mark. Inget fancy stall. Skitduktiga på att sko sina hästar själva för att de alltid gjort det, och för att de inte har pengar. Ingen har nån sadel. Osv osv. Det vackraste är ju att hästarna hade en så stor roll i deras vardagsliv och var med överallt, även fattiga människor mår bra av att ha djur. (Så länge de inte far illa alltså, jag vet att sånt förekommer också, det är inte svårt att räkna ut). Men hur har det här med hästeriet blivit så fruktansvärt dyrt i Sverige? Är det snart bara rika människor som har råd att ha häst? Vad gör det med samhället… funderar jag på. (Eller så är det så att man visst KAN ha häst på billiga sätt i Sverige och att hästarna ändå har det bra. Är det bara jag som valt den här allra dyraste varianten av att ha häst… så kan det ju också vara förstås).

Vad har ni för grymma tips på att spara pengar? Hit me!

 

11 reaktioner på ”Hästar och pengar

 1. dressyrbitchen skriver:

  Är tyvärr skitdålig på att spara pengar… Målsättningen är att inte börja gå back. 😖 Det jag brukar dra in på är egna kläder och annat ”eget”, kör medvetet förre mil, drar in på i princip alla onödiga utgifter förutom det som är hästrelaterat. Om det kniper riktigt så tränar jag inte lika mycket och tittar inte ens på TDB för att hitta tävlingar. Har också sålt en del onödiga prylar – mest hästprylar eftersom det är det jag har gott om. 😉 Skulle det bli riktigt akut kris så är vet väl att hitta en billigare uppstallning som gäller, men det vill jag helst inte. Eller så för jag köpa mig en snygg lackväska! 😂

  • Ida Qvarnström skriver:

   Ja jag har också tänkt tanken om att jag eventuellt får dra ner på träningar och tävlingar om inget annat hjälper, jag är inte riktigt där än att jag måste fundera på annan stallplats. Tack och lov. Jag ska sälja lite hästgrejor tänkte jag, och försöka förhandla om lönehöjning på jobbet! 😛 🙂

 2. Lisa skriver:

  Det är ju svårt om man har lagt upp sitt liv utifrån att man har en viss inkomst, och så en period har man inte det helt plötsligt. I grunden behöver det väl inte vara så dyrt att leva egentligen, men det är ju inte så att du helt plötsligt kan byta boende/stallplats/liknande stora förändringar bara för att det är lite knapert just precis nu.

  Jag har alltid vetat att jag inte kan jobba heltid, så jag har alltid haft snålglasögon när jag planerat mitt liv. Världens minsta lägenhet, billigt stall, inga onödiga räkningar osv. Då går det även om jag förra året inte ens tjänade så mycket att jag nu får en inkomstbaserad ersättning från försäkringskassan. Får minsta möjliga summa, vilket blir runt 3000/mån. Tur jag gifte mig rikt 😉

  Sen har jag aldrig köpt nåt ”dyrt” i hela mitt liv. Ponny: 20 000. Sportkossa: 25 000. Hästtransport: 9000. Bil: 14 500. Alla mina instrument är sponsrade eller inköpta för löjligt lite pengar (fattar verkligen inte vissa som kan lägga tiotusentals kronor på ett märkesinstrument!). Men det hjälper ju inte när kamremmar ska bytas, transporter förmodligen faila besiktningen snart och hästrackor som ska ha både det ena och det andra!! Så jag har egentligen inga bra svar alls…

  • Ida Qvarnström skriver:

   Jag har inte heller köpt nåt särskilt dyrt nånsin i mitt liv. Tycker jag lever snålt, det är ändå helt sjukt att en heltidslön försvinner i ett nafs. 🙈😬 Vill inte vara en person som gör av med så mycket pengar, jag är ju MOT kapitalismen och konsumtionssamhället!! Jag har också en självbild av att jag är ganska bra på att anpassa mig till vad jag har att röra mig med. Den självbilden får nog ritas om nu när jag har häst inser jag. 🙈

 3. Beata skriver:

  Sälja grejer är ju en bra sak att göra. Ofta har man alldeles för mycket prylar både till hästen och en själv.
  Tyvärr har jag inga supertips på att få pengar. Veterinär kostar mycket pengar men fick du inget på försäkringen?

  • Ida Qvarnström skriver:

   Japp här ska säljas! Jo jag får nog lite tillbaka på försäkringen men jag måste ligga ute med pengarna så länge. Sen dras det ju av 2600 i självrisk plus 15% av fakturan. Och så gills ju inte Tildren som han behandlas med… får se om det blir nåt kvar som de tänkt ersätta… men lite blir det nog. Hoppas jag!

 4. Caroline och unghästen Stina skriver:

  Men alltså, det är ju inte dyrt att ha häst, sett till hur lite alla som jobbar med häst tjänar. Du hade nog också kunnat komma billigare undan genom att ha häst som irländarna, men ambitionsnivån ligger väl inte bara i att ”ha” hästen? Att träna och tävla är dyrt för den som betalar, samtidigt som det inte är värsta kassakon för den som håller i grejerna. Äh, jag vet ju att du vet allt detta. Och att det inte är något alternativ att göra sig av med hästen. Så det är väl bara att knoga på, även om det bästa spartipset som finns är att göra sig av med utgifter…

  Min högst personliga åsikt är ju att det inte är någon mänsklig rättighet att ha häst. Om det är ett livsmål man har som ligger högst upp på priolistan får man väl ställa sig frågan: ”hur ska jag lägga upp mitt liv för att kumna ha häst på ett sätt som jag vill?”. Om svaret blir: ”då måste jag nog sälja min själ till satan och plugga till jurist i 5 år och skaffa ett välbetalt jobb”… Ja, då får man ju göra en överläggning med sig själv om vilket som är värt vad.

  Usch. Jag låter hård. Men det här är precis vad jag har fått deala med själv. Jag menar inte att du klagar och tror att göra sig av med en bil kommer göra bra skillnad. Å så får väl karln bli klar med plugget snart 😉

  Nu vet jag inte vad du har i stallhyra, men finns möjlighet att ha Tell på billigare sätt (lösdrift?)

  • Ida Qvarnström skriver:

   Ja absolut, av de som jobbar med hästar är det väldigt få som tjänar några direkta pengar. (Utom en mycket liten klick möjligen). Det är verkligen inte det jag vänder mig mot. (Generellt tycker jag snarare att mycket här i världen är för billigt, alltså inte utifrån vad jag själv kan betala och så utan mer samhälleligt. Det borde t ex vara mycket dyrare med mat). Klaget var i så fall riktat mot mig själv, att jag är dålig på att hålla i pengarna. Jag är ju ändå akademiker, visst jag jobbar med kultur så jag har inte så hög lön, men jag borde ju klara mig.

   Jag tycker inte heller det är en mänsklig rättighet att ha häst. Håller helt med dig! Och om kravet var att plugga till jurist (och ännu värre sen jobba som det) så skulle jag INTE ha häst. Haha! 🙂 Inte egen alltså. Då skulle jag försöka lösa det på annat sätt. Men jag kan sträcka mig till att sälja bilen och dra in på allt möjligt, hellre det än plugga till jurist! 😉

   Jag sätter verkligen Tell före mig själv, dels är det inte särskilt dyrt där han står och dels kan han inte ha det bättre. Så skulle min ekonomi bli drastiskt sämre så får jag nog inse att jag inte kan ha en egen häst. Jag vill ju inte ha häst ”hur som helst” som du säger, jag vill ju ha det på det här sättet och då får jag ju försöka anpassa mig. (Lösdrift gillar jag såklart men har svårt att tro att det skulle vara betydande billigare). Fast det är klart, jag skulle nog sälja allt jag äger och har OCH skaffa mig ett extrajobb fast jag redan jobbar heltid, före jag säljer Tell! ❤ 😀

 5. idooooos skriver:

  I hear ya sister!
  Sen har ju jag alltid gillat att köpa grejjer mycket mer än dig, även om jag lugnat mig & numera är rätt ”nöjd” samt att jag aldrig varit märkestokig. Även om man såklart fått lära sig många gånger att du får vad du vetalar för. Men då handlar det mer om läderkvalitet & täcken tex & inte om vilken tröja jag rider i.
  Nu har jag förvisso just skaffat en ny sadelgjord för att göra det bekvämt till Pantis då hon fått lite ”sadeltvång” efter sina problem med magen. Men skulle inte det ha hänt skulle jag inte köpt nån ny gjord, men du vet, desperat hästägare som gör vad som helst för stt hjälpa sin häst…

  Jag har ju även ett ihopbakat lån på bilen, transporten & min rockard & sele till Pantis. Det är låg ränta men blir ju endå 2400:- i månaden!!! Ska bli GRYMT skönt när det är avbetalt & i fortsättningen ska jag verkligen tänka till många gånger innan jag tar saker på avbetalning igen!!! Så surt för vardagsekonomin..

  Jag får tänka att den utgiften istället får bli utgiften för stallplats åt Pantis framtida föl i framtiden 🙈

  Jag har väl heller inget bra tips, jag är ju klappkass själv. Men vill också bättra mig & framförallt få borta det där lånet!!

  Men träna för tränare är ju kostsamt, och tävla. Framförallt!!! Fälttävlan. Dom vet vad vi beroende är beredda att ge för ett ”rus”
  Förstå om knarklangarna fick upp ögonen för att arrangera terrängtävling!!!

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s