Internet lärde mig rida

Jag älskar internet. Det vet ni. Man kan lära sig rida med hjälp av internet också! Bra va? 

Den här övningen gjorde jag idag med Tell, och OJ vad bra det gick!! Vill verkligen rekommendera den. Om ni kan förvänd galopp alltså. Annars blir det kanske lite svårt. Men whoop whoop vad bra det var! Och Tell älskade det. Allt som innefattar galoppetihoo är lajbans sa herr häst! Däremot ville han ta bettet och dra på långsidorna efter typ EN längning så jag modifierade raskt övningen till att länga där han minst anade det istället. Jag tänker mig att det är nåt sånt Emile hade sagt. 🙂 Emile Faurie förresten, vilken kille! (Ej att förväxla med Emile Flournoy, ni som kan er inspector Closeau. 😉 )Han har jättemånga bra övningar/videos på youtube. Dessa hittade jag på tidningen horse and riders youtubekanal. Detta är alltså övningen jag gjorde idag:

Och så gjorde jag väldigt mycket av en till Emile-övning också, egentligen inte en ”övning” men jag älskade hans sätt att säga ”and a transition forwards to walk” när han skulle instruera en övergång till skritt. Det hjälpte mig jättemycket! Jag satt till och med och pratade engelska med Tell idag. ”Forwards to walk, and ease your hand, and back into trot”. 🙂 Gudars vad mycket ord betyder alltså!

Tell gick som en miljon idag, lätt det bästa passet sen jag satte igång honom igen, woho!! Jag som ville dö hellre än rida i ridhus nå mer. Nu längtar jag ihjäl mig till på onsdag när Alette kommer. 😀

För övrigt började jag dagen med att han fick gå efter mig hela vägen ner till ridhuset, nöjd fegishäst gick och sniffade på mitt fluff på kapuschongen hela vägen. ❤ Så han var ju avslappnad och nöjd redan när vi kom ner till ridhuset. Sånt är alltid bra. Sen brukar han ibland bli arg om jag sitter på och försöker flytta bakdelen på honom i skritt för att han ska ”värma upp” och ”komma loss lite”. Nu gjorde jag det från marken istället innan jag satt upp, inspirerad av Eamon Hickey igår. (Även Equi body balance är ju lite sånt har jag för mig, som Viveca Ewards visade. Vi får ju även göra det på dressyrpassen för Alette. Så många verkar gilla det här systemet)! Flyttade bakdelen lite som en framdelsvändning åt båda hållen så han verkligen får kliva över och kliva in under sig. Flyttade även framdelen åt båda hållen för att mjuka upp bogarna lite. Tror det hjälpte faktiskt! Man ska inte börja med missförstånd och tandagnisslan om man inte måste. Happy horse – happy rider! ❤

2 reaktioner på ”Internet lärde mig rida

  1. Lisa skriver:

    Jag spenderade odrägligt mycket tid på min ridlärarutbildning med att lobba för att inte säga ”bryt av till skritt” eller ”sakta”, utan istället ”Kom fram i skritt”. Heter ju ”Come forward to walk” enligt BHS och det är såååå mycket bättre för hur ryttarna tänker i övergångarna. Bryt av/sakta, då tänker jag perosnligen bromsa… Fast det blir ju som du säger mycket bättre om man tänker ”fram i skritt”!
    Jag fick såklart inte säga ”Kom fram i skritt” i nedåtövergångarna. Så står det inte i böckerna ju!! Men så blev jag inte ridlärare enligt SvRF heller 😉

    • Ida Qvarnström skriver:

      Aha, visste inte att det hette så enligt BHS! Så intressant! Inte konstigt att britterna är bättre än svenskarna. Hehe. 😉 Jag är HELT med dig, åh vilken skillnad det gör att hela tiden tänka framåt! (Alltså det är ju klart att man gör det när man rider, försöker iallafall, men ett sånt litet ord kan ändå göra stor skillnad)!

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s