Sämst och bäst

Igår var jag jättepeppad på att rida efter att det hade gått så bra dagen före. Tji fick jag. 

Släpade fram lite bommar och cavaletti, och Tell blev typ tokig av pepp och racerlängtan. Jag får nog göra det varje dag nu dessvärre. 😝 Försökte hålla mig lugn och rida efter min plan, inte fastna i bromsen. Men alltså. Vi fick ingen ordning på nåt. Tell ville ha bakbenen rakt ut och spetta på med raka framben och typ i framstupa sidoläge , jag ville att han skulle ha dem under sig och komma upp fram. Åtminstone bjuda framåt! Det är liksom grunderna. Kris och panik. Hur många övergångar till skritt red jag egentligen? 20 000? Och det hjälpte inte ett enda dugg. Kul. Tell var mest arg och sprattlade, men direkt han lyssnade och klev på bakifrån och fram var jag noga med att berömma och låta honom vara.

Vi fick till en hel del bra arbete i galopp iallafall, jättefin förvänd galopp och Tell frustade och frustade. Vi rullade över bommarna, red på en linje mellan två bommar och ändrade antalet galoppsprång mellan dem. (Det är lite av en paradgren hos oss båda). 😊 Livet lekte tyckte Tell. Förutom vänstervarvet. Där var vi inte alls överens. Fick göra om galoppfattningarna några gånger tills det började närma sig ”koll på bogarna och inte hänga i innertygeln”. Men sen började det riktiga eländet. Jag försökte mig på trav. Ska det vara så mycket begärt? Tell sprattlade som en arg piraya och högg i bettet och struttade omkring i nån gångart som var allt annat än självbärig och avslappnad trav. Vad jag än gjorde så blev det värre. Sitta helt stilla och vänta funkade inte heller. 🙈🙈🙈 Jag kände mig SÅ dålig så ni anar inte, satt och tänkte att ”okej vad gör jag nu, det här kommer jag inte reda ut. Det går inte”.

Trots att jag helst ville hoppa av och börja gråta tänkte jag att jag måste ju försöka. Så jag satt på en stor åtta och bara försökte rida lätt så nära sadeln jag kunde, långsammare takt än vad han sprang (det är jättesvårt). Inte sätta någon mer energi i honom men ändå vara nära med sits och skänkel. Vara lätt i handen så han inte skulle kunna dra emot något, och så höll jag på så. Svänga ytter bog utan att sätta fart i honom. Var nära att ge upp många gånger och gråten var verkligen nära. Efter 35 (!!) minuter av detta slappnade han äntligen av och mjuknade hela han. Sög fint fram till bettet och jag kunde lätt välja vilken längd på tygeln jag ville ha. Han anpassade sig och inte jag. Han lyssnade fint på min lättridning. Då travade jag av i den där fina mjuka känslan i typ 5 min och sen red jag hem. Helt utmattad. Tell såg helt oberörd ut men var svettig i pannan och upp över låren/flanken. (Bra ställe att vara svettig på). Men ta mig tusan, jag fixade det! Det trodde jag verkligen inte. Han är inte lätt att få ur sin racerlama-bubbla när han blir sådär. Och fy fasen vad svårt det är att rida som bäst när det går som sämst. Skritten hem kändes iallafall som en helt annan häst. OJ vilka långa avslappnade steg! Puh. 😅

Det snöar jättemycket ute nu, vit fin och fluffig snö och runt 6 minusgrader. Sån snö jag egentligen gillar. Oerhört skönt att slippa beckmörkret. Men jag vill ju ha VÅR! Jag måste få rida ut. Det säger Tell nog också ja tack till. Ska det nu ändå snöa såhär kan det väl komma rejält så vi kan rida ut!! 🙏🏻

De har tack och lov bytt till ny belysning i ridhuset iallafall, så nu känns det ljust och modernt och inte som att öppna portarna till Mordor längre och rida runt i domedags-halvmörker. Det tackar vi för! De som äger ridhuset är jättegulliga och mycket miljömedvetna. Hela det stora gamla vackra stallet har fått solpaneler på taket, och denna belysning är miljömärkt. Big up! 🙂

5 reaktioner på ”Sämst och bäst

 1. Lisa skriver:

  Jag känner igen det där; paniken och gråtfärdigheten av att man kan fan inte rida! Ibland blir jag bara ”jag har hållt på med det här i typ tjugo år, och jag kan inte rida längs fyrkantspåret i skritt!!!”. Och när man blir frustrerad med sig själv kan man ju vara hundra procent säker på att man överför det till hästen. Och så känner man sig ännu sämre! Blöööö.
  Men vad grymt att du envisades och försökte och att det till slut gick! Jag tycker att speciellt nu på vintern när man är allmänt less och det inte går att rida som vanligt och hästarna står still mycket så är det ännu värre. Det är ju inte svårt att rida bra i strålande sol på en sommaräng liksom 😉 Så jag hoppas att du är meganöjd med dig och bästa Racerlaman!
  Nån gång nyligen hade du en stretch-skola här, med filmer, eller har jag drömt det? Kan du länka till den igen, för jag hittar den inte 🙂 Tack och kram!

  • Ida Qvarnström skriver:

   Eller HUR. Man är inne i en jättedålig bubbla och inser att den är jättedålig. Och känner sig ännu sämre. Inte lätt att komma ur.. Jag är också skitless på vinter nu!! Japp mycket nöjd att jag härdade ut. Puh. Här är stretch-inlägget! Obs extremt dålig och pinsam film på mig och Tell men jag fick ju med lite annat bra i inlägget tycker jag. Hoppas du har nytta av det! 🙂 Kram! https://smalandhorsestory.se/2016/11/25/stretcha-hasten/

   • Lisa skriver:

    Nu har det snöat på rätt bra här, så jag tror underlaget är gudomligt om man bara broddar på! Men jag vägrar rida i snöstorm, så jag håller tummarna för någon timmes uppehåll innan detta blaskar bort. SNÖGALOPP! 😀
    Tack! Ska se om Sportkossan börjar förstå att han ska slappna av och inte dra tillbaka 😉 Han ska ju gosa samtidigt liksom och då är det svårt att hålla balansen hihi!

 2. idooooos skriver:

  Där sa du nåt, att rida som bäst när det går som sämst… det låter ju logiskt & lätt men FAN så svårt det är!!
  Känner så väl igen mig i det där. Och mörka, trånga ridhus. Det bara stinker ångest för mig 😉 Ge mig sol, Maj-månad, en terrängbana & all ångest är som bortblåst!

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s