Fallteknik

Nej, jag har inte ramlat av just för tillfället. 😉 Ni som läser den här bloggen vet att jag inte åker av så ofta, men ändå tror att jag gör det. Det kan t ex hända att det är väldigt nära, men att jag klättrar upp igen på ren vilja och rider i mål i terrängmomentet med en stor tuss man i ena handen. 😛 Dock kan jag inte ens räkna till hur många gånger jag åkt av under hela mitt ryttarliv hittills. Väääldigt många gånger är det!


Ouch! Hoppas det gick bra med alla de här stackars människorna som ramlade av i filmklippen! Och hästarna. Det här ser ju rätt sjukt ut, men vi är ändå rätt vana vid sånt här, vi hästmänniskor, eller hur? 

Jag har tänkt en del på fallteknik, eller att ”ramla av rätt”. Många jag känner har av nån anledning råkat trilla av på sistone, och det har tack och lov gått relativt bra för de flesta. Alla som försökt hoppa av självmant i min bekantskapskrets verkar ha råkat ut för liknande saker som att trilla i liftkön när man är på skidsemester. Det är DÅ man ”bryter sig” som man säger här i Småland och inte när man trillar med fart! (Okej man kan skada sig då med, jag vet). Men många jag känner som stöpt av t ex när de skulle sitta upp har skadat sig VÄLDIGT jämfört med folk som åkt av i galopp eller i nån slags spontan rodeo-uppvisning.

Hur som helst. När jag jobbade som ridinstruktör var man ju sällan orolig när barn trillade av. Det hände ju lite då och då. Lätta, smidiga och tjoff åker de av, tjuter en stund, allt gick bra, borsta av lite sand, tjoff upp igen på hästen. Men när vuxna åkte av så sa det ju liksom PANG. Som en stor sten rätt ner i sanden, alternativt ett enormt och kompakt vildsvin som bara saftar i marken. Då skuttar man ju inte direkt fram och kastar upp mänskan igen på hästen som man gjort om det varit ett barn. (Nu överdriver jag lite, men ni fattar grejen). Det är mer troligt att man ringer ambulans. Varför kan inte vuxna trilla av lika ”bra” som barn??

Som barn minns jag en oförglömlig lektion på Bränna-Karins ridklubb i Boden när ridläraren gick och slet av oss alla ungar en efter en, vi skulle träna oss på att ramla av. Vi red ute och det var tack och lov djupsnö vi landade i när vi blev avknuffade. Jag minns att jag var jättearg efter den lektionen, men oj så bra det var! Om än något o-ortodoxt kanske. Å andra sidan var det här kanske rätt vanligt förr i tiden. Jag vet inte.

Vi som rider fälttävlan vet ju att en av anledningarna till att vi har så korta stigläder i terrängen är ju för att OM något händer så ska vi snabbt kunna trilla av och komma bort från hästen. I fart. Det är faktiskt inte en dum idé alls. (I detta fall bortser jag alltså från rotationsfall och andra otäckheter som framför allt kan hända i högre klasser i fälttävlan, eller om man råkar ha extrem otur). Men det allra vanligaste i terrängen (OM man åker av) är ju att man har hjälp av farten. Det har man ju ofta i ridning jämfört med andra sporter. Kan man då tekniken att rulla ihop sig är det väldigt bra för att undvika skador.

Men hur ramlar man egentligen av på ett bra sätt? Man tränar på att ramla. Fast det tror jag det är väldigt få ryttare som gör! Jag tycker att det borde höra till grundutbildningen att kunna stå upp i ridhuset och göra en kullerbytta framåt i sanden. Även ramla bakåt, rulla ihop sig och träna sig på att vara mjuk i knäna. Ju mer man tränar på sånt här, desto mer kommer sitta i ryggmärgen när det väl behövs. För det går fort, och man hinner sällan tänka. Jag tycker inte jag tränat så jättemycket fallteknik från hästar, men jag har tränat boxning, dans, gymnastik, kung fu med mera. Såna sporter där man lätt ska kunna springa allt man har och sen kasta sig framåt och rulla ihop sig till en boll och göra en kullerbytta. Nu har jag sett att det hålls kurser lite här och var i fallteknik. Gå på det vettja! Det är superbra, och väldigt roligt också! 😀

Och tills ni gör det, träna er på att göra kullerbyttor åt alla möjliga håll. Rulla in huvudet och axlarna, ta inte emot er med händerna. Var mjuka i knäna. (En annan sak är ju naturligtvis att träna. En starkare smidigare ryttare trillar av SÅ mycket smidigare än en otränad ryttare. Iallafall enligt min erfarenhet. Om man nu trillar av alltså, starka smidiga och balanserade ryttare har ju självklart SÅ mycket lättare att inte åka av). Man kan ha EXTREM otur ändå. Det går som sagt väldigt snabbt. Men varför inte inse att det här ÄR en farlig sport, och träna sig så man har en bra teknik intränad? Det gör ju jockeys exempelvis, även många andra ryttare. Jag tycker att ryttare borde träna fallteknik lika naturligt som man gör det i kampsporter. Alla behöver ju mest troligt använda de kunskaperna NÅGON gång under sitt ryttarliv, och tro mig, då behövs de ryggmärgsreflexerna.

Bränna-Karins ridskola kanske inte var helt fel ute ändå? 😉

Här är en bra guide med illustrationer och allt! Angående säkerhetstänk, att undvika skador, och vad man ska göra OM man trots allt faller av.

Här kommer det bästa tipset för att INTE trilla av. Ha sjukt bra balans. Och lite tur. 🙂

Lycka till med att inte ramla av! Och om ni ändå gör det, ramla säkert! 🙂

2 reaktioner på ”Fallteknik

 1. idooooos skriver:

  Vilket intressant inlägg. Och viktigt!
  Jag har ramlat av väldigt många gånger, men hittills har jag haft tur & faktiskt inte slagit mig alltför mycket. Jag rullar ihop mig säker folk som ser från sidan, så jag kanske är rätt ”bra” på att ramla av.

  Fick mig ett fniss av beskrivningen ”ett kompakt vildsvin som saftar i backen”
  Du är för rolig du Ida ❤

  • Ida Qvarnström skriver:

   Tack! 😊 Haha, ja jag tänker mig inte alltid för och bara skriver, men då såg du nog iallafall framför dig vilken typ av ”hårt och inte särskilt smidigt fall” som jag försökte beskriva! 😂😜❤️

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s