Monday grey

Det går lite sådär med ”våren”. I helgen har det varit soligt och fint men nu är det riktigt Växjöväder igen med grått och dis och lite småregn. 

Tyvärr är grusvägarna opålitliga, tjällossning och mjukt osv så vi får vänta ett tag till på uteritterna i galopp. Bläh! Usch vad jag vill ut nu. Men tack och lov för ridavstånd till ridhus, så jag ska verkligen inte klaga. Jag KAN ju iallafall rida i alla gångarter!


Tell är pigg som en gnu. Nu är hästvaktandet över och stallfamiljen är hemma igen. Fick sällskap av stora lillebror Tom med tillhörande matte ner till ridhuset igår kväll, duktiga pållar. Tom var lugn och snäll och fick ”komma tillbaka till skolan” i lugn och ro efter den här veckans fria hopp och lek i hagen, och Telleman var pigg som vanligt och drömde om nytt världsrekord i slätlöp. Det känns lite som att träningen (av mig alltså) redan har börjat ge åtminstone lite resultat, det krävs starka bålmuskler för att rida en pigg häst utan att dra i tyglarna och klämma med benen! 😉 Jag red i hoppsadeln igår och såg i spegeln hur Tell flyttade ut mig på högersidan när jag red i vänster varv, så jag spände sidomusklerna och satte mig rakt i sadeln, nitade fast ytter sittben mitt i sadeln och höll höger arm stilla nära kroppen. Direkt fick jag en jättestor FRUST i vänstergaloppen. Woho! Försök flytta på den här starka matten du, hästracka! 😉 Bring it on!

Den här veckan ska jag försöka ta mig till gymmet tre gånger. Två gruppträningspass och ett pass själv på gymmet med mitt svinjobbiga ”ryttarprogram”. Min PT håller i några gruppträningspass men de verkar så fruktansvärt jobbiga så jag vågar inte gå på dem än. Vill inte skämmas. Jag tränar på i min takt så länge så jag hinner komma åtminstone i lite bättre form först, hehe. Känner mig bättre på spinning iallafall, det var verkligen hemskt de första gångerna. Tror inte jag har så värst mycket bättre kondis än visserligen, det är nog mer att jag är bättre på att anpassa mig och veta hur mycket jag orkar! Men det är väldigt kul att cykla med pulsband runt bröstet, alla har det på spinningpass nuförtiden! Det får man låna där. Så man ser hela tiden på en stor skärm hur man ligger till och instruktören säger var man ”ska vara” beroende på var man är i passet. Vilken skillnad jämfört med när jag senaste tränade spinning, det måste varit 15 år sen minst. Jättekul! Jag har nästan blivit sugen på att köpa en egen pulsklocka. Både till mig och hästen. Men det är säkert jättedyrt.

Tells veckoplanering går ut på att blanda uteritter (tyvärr i skritt) med lösgörande pass i ridhuset, lite trickträning och så blir det hoppträning för Jens på onsdag. Sen mest troligt en skrittrunda dagen efter det, alternativt vila eftersom jag ska vara med i ett panelsamtal om den norska TV-serien SKAM på kvällen så något oklart vilken tid jag hinner ut till stallet. På söndag är det hopptävling på VFK, får se om jag känner mig motiverad, då kan jag säkert efteranmäla mig till 100 och 110. Det enda som talar emot det är att jag tyvärr inte fått ihop min Saab Ann-Christine än så nu är det körförbud på den. (Upptäckte att jag behöver laga lite fler saker på den än vad jag trodde tyvärr så jag hann inte klart, ibland vet man inte sånt förrän man skruvar isär bileländet. Skulle egentligen ”bara” bytt stabiliseringsstag och spindelled men den behöver nya bromsar bak också dessvärre. Och det kan man ju inte bara byta på ena sidan även om de ser fina ut på andra sidan, bromsar byter man alltid på båda sidor så det blir lika på den axeln). Och så har Tell bumpat sönder ena bakdörren på släpet så det borde jag få hem till min granne på nåt sätt som ska hjälpa mig göra nya bakdörrar. De gamla är ju från 1994 så det behövs ju. Går det att klona sig?? Och vinna på lotto. Det vore bra…

6 reaktioner på ”Monday grey

 1. Lisa skriver:

  Jag fick en pulsmätare för människor i födelsedagspresent. Vilken puls ska man ligga på, egentligen?
  Ska se om den funkar på Sportkossor också 😀
  Vad menas med att grusvägarna är opålitliga? Är det något jag inte har tänkt på?? Jag galopperar av hjärtans lust härnere i varma södern, men det kanske jag inte ska???

  • Ida Qvarnström skriver:

   Å, det ska jag också önska mig! Bra present! Vad jag förstår är det väldigt individuellt vad man har för maxpuls, vilopulsen ligger väl oftast 60-80 slag per minut. Men ta reda på både din vilopuls och din maxpuls nu när du har en mätare! Så vet du ju sen vad som är 75% av max exempelvis. Var du vill ligga i puls när du tränar beror ju på om du vill träna upp din kondition, eller om du vill ligga bra till för att återhämta dig från mjölksyra exempelvis. Googla på! 🙂 Man kan lära sig jättemycket. Och mäta och utvärdera! Mäta är roligt.

   Här hos oss är grusvägarna omväxlande fina och sen blir det djupa slukhål (tjällossning) där man kan bryta armar och ben av sig. Och ofta måste vi rida genom skogen för att slippa de stora vägarna, och där är det väldigt mjukt och sankt/blött/lerigt just nu. Nästan ännu värre än grusvägarna… Så det är lite blandad skit med andra ord! Men härligt om det inte är så hos er, galoppa på! Du märker ju om underlaget börjar likna kvicksand eller typ fällor överallt. Dock låter det inte som att ni har det så, då hade du märkt det!

   • Lisa skriver:

    199 kronor på Netto i Göteborg! Vet inte om den funkar ännu dock… Ska ge mig på det när jag har mycket energi nån dag. Det är ju nån himla app man ska ha och sånt kan göra mig så frustrerad :):) Det hade ju varit jättekul att ha pulsmätare till hästen, med klocka så man kan se pulsen när man rider och sen att man kan kolla på kartan exakt hur man ridit och sådär! Så bra träning! Men dyrt 🙂

    Aha, ok, vad trist! Jag såg framför mig hur jag och Sportkossan skulle bryta benen av oss på grund av lömsk grusväg! Vi har ganska bra vägar häromkring, jag känner inte alls igen slukhål, det låter hemskt! Vi har sån tur (eller envisa hästfolk som tjabbar med kommunen:)) att vi får tillochmed rida på de hårda motionsspåren uppe i friluftsområdet, vilket är helt fantastiskt.

 2. idooooos skriver:

  Sist jag var på spinning fick jag lov att gå ut & spy mitt i passet. Sedan dess har jag inte ”spinnat” nåt mer. Haha. Jag HATAR verkligen att cykla överhuvudtaget, så just spinning är inget för mig 😉

  Jag lånade en pulsmätare till häst av min kompis. Men jag testade bara en gång & det gick inte bra. Sladdar & plattor som ska in vid manken & sedalgjorden & det lossnade & jävlades. Synd, för det verkar intressant att kunna se lite statistik! Hon är själv intresserad av distansritt & där kör dom ju stenhårt med pulsmätare! Det verkar väldigt intressant!

  • Ida Qvarnström skriver:

   Men herreGUD!! Jisses. Stackare!! Ojdå det låter ju bökigt med sladdar och plattor. Ska åka med på en galoppträning i Tingsryd i vår tänkte jag, då brukar man få låna pulsband till häst där. Hoppas det är nån enklare grej! Ja verkligen, tycker också det verkar superintressant!

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s