Galoppera rakt = grand prix-känsla

Igår hade jag en ”typisk mig”-dag, alltså med en massa olika aktiviteter och jobb åt alla håll och så mitt i det dressyrträning för Alette, sen åka och jobba igen och greja och hålla på. Tjo faderittan. 

Det brukar inte alltid gå jättebra att rida när jag har mycket på schemat, men ibland så lyckas jag bara släppa allt och vara fullt fokuserad när jag väl sitter på hästryggen! Så var det igår, underbart! 😀

Alette verkar tycka att jag har gjort ett hyfsat jobb med att mjuka upp min stela racerkamel, vi fick rida mycket mer rakriktande övningar idag och det är ju skönt att känna att man kommer framåt! Alette frågar alltid mycket om hur han känns, hur det har gått på hoppningen och eventuella andra träningar, hon är verkligen duktig på att hjälpa varje ekipage utifrån där man är och är så bra på att lyssna! Jag sa att Tell kändes hyfsat mjuk, fin att rida, men att han har vårkänslor och väldigt mycket överskottsenergi och ibland bara måste få galoppera.. ähum.

Jag är verkligen peppad på att bli bättre på att rida dressyr, det behövs ju i allt! Jag vet själv många gånger när jag varit på terrängträning (eller tävlat fälttävlan) och sen kommit till Alette på träning, även om Tell känns rätt så bra så ser ju hon hur han gjort hela sig helt spikrak och stark. Och är lite stel här och där. Så då är det mjukhetsgympa igen som gäller. Jag försöker göra mjukhetsgympan lite bättre även före (det försöker man väl alltid) för då tror jag dels att alla grenar kommer gå bättre på tävling, och att jag får bättre marginaler i allt jag gör. Och att Tell mår så bra i kroppen som han bara kan naturligtvis! Jag vill ju inte behöva ”börja om från början” hela tiden, det ska ju inte vara så stora saker att jobba på om man ser ett drömscenario framför sig. 😉

Nåväl. Tell var en stjärna igår på träningen, åh vad nöjd jag var med honom! Jag fick träna mig på att verkligen fånga ytterbogen och ha bättre kontroll på yttersidan, särskilt höger bog/yttersida, och det är en svår utmaning att sitta mitt över hästen, trampa i inner stigbygel men inte vika sig nånstans, ta med ytter bog och ”svänga hästen” utan att volten blir jätteliten. Fick också träna mig på att ställa honom omväxlande utåt och sen inåt utan att bogarna skulle ändras. Inget vingel! Isch vad mina hjärnceller och muskler fick jobba! Men vilket resultat det blev. Fick många aha-upplevelser i öppna också kan jag säga, jag rider nog öppna rätt slarvigt när jag rider själv, men nu när jag tränade för Alette så kunde jag plötsligt rida öppna men verkligen rida in ytter bog! Hur nu det kan gå till? Förstår fortfarande inte riktigt, det är ju inte direkt så att man ”når” den bogen med skänkeln? Men på nåt sätt fick vi till det helt super och då kändes ju öppna som en helt annan rörelse än det jag normalt brukar hålla på med. :S Hehe. Balans och elegans istället för gnissel och gnet.

I galoppen så fick jag mest jobba på vänstergaloppen (höger kan vi ju) och rida på först en ”fyrkantig volt” med samma tänk att fånga upp ytter bog och vända den, sen en fyrkant fast halva ridbanan (rida innanför spåret hela tiden) och sen slutligen en fyrkant fast runt hela ridhuset. Vara noga med att släppa ner skänkeln helt och bara använda fina hjälper för att stämma av. Ställa pyttelite ut, lite lite inåt, osv. Kolla av att han är kvar hos mig, men inte göra för mycket. Jag tror aldrig jag har ridit ett så bra varv i vänstergalopp runt hela ridhuset. Hästen spik rak och helt mjuk och genomsläpplig. Fin, jämn och mjuk kontakt med bettet. Tänk att det kan vara så roligt att rida hästen helt rak i ETT VARV och det känns som att man borde starta grand prix!! 😀 Vilken känsla. Det är väl därför jag älskar att träna dressyr. Tävla dressyr gillar jag inte så mycket, men att träna! Åh vilken känsla. Det är då det är värt allt slit! ❤

img_6658

”Jag är duktig hest, jag sprang fint, ge mig godis”! 

 

 

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s