Kräsen schabraksmak

Jag känner att min schabraksmak har blivit mer och mer kräsen. Eller, det började bra, sen gick det lite utför, sen blev det kräset igen! 

Väldigt länge hade jag bara två schabrak (ett begagnat och ett nytt från Mias ridsport) och en sadel. Nu har jag råkat skaffa på mig en aning fler schabrak, jag har nog 15 st iallafall. (En del av dem har jag ärvt). Jag har försökt sälja av och ge bort en del, för jag har insett att jag nog egentligen behöver högst sex stycken. Jag vill bara ha kvar de som jag verkligen använder.

Kräsenheten består iallafall av att det numera är tre märken jag kan tänka mig. Allt annat tycker jag är skit. I stort sett. (Obs lite snobbvarning på detta). De jag gillar är Le Mieux, Bucas och Mias. Det är de tre. (Jag har några ärvda också som är jättebra kvalitet, men de är från tiden när t ex Hansbo och Three horses mfl fortfarande gjorde saker av kvalitet). Ser ni mig någonsin stå och hålla i nåt annat, säg åt mig att lägga tillbaka det!! 😉 Det är inte lönt. Det värsta jag vet är sladdrig skit som dessutom är sydda helt raka längs manken, de går inte att använda. Inte på min häst iallafall. Spelar ingen roll hur snygga de är. Och sån där nylonväv på insidan, vad är det för galning som har kommit på det?? Det ger skav, och det samlas FULLT med hästhår så det ganska snart är en sticksig matta istället för ett ”luftigt och ventilerande material” som jag kan tänka mig att återförsäljarna försöker sälja in det med.

Jag var på Börjes idag och såg flera (enligt mig) skit-schabrak för 700 spänn bara för att de var av nåt ”dyrt” märke. Jag lovar, tillverkarna skrattar hela vägen till banken. Köp inte sånt! Leta hellre efter bra kvalla på tradera eller nån annan begagnat-sajt, det är SÅ värt det!

Nu efter att jag sagt allt detta får jag väl erkänna att jag köpte ett schabrak idag på Börjes. Av deras egna märke. De har kopierat Mias och en del andra dyrare märken rätt länge nu, och en hel del är faktiskt rätt bra kopior. Jag har ett jättefint bomulls-schabrak (alltså inte nån sån där jobbig nyloninsida) som jag har köpt där för 150 spänn, det enda är ju att efter typ 100 tvättar ser det inte riktigt lika fint ut som riktiga Mias-schabrak. Men kvaliten är ändå bra för den billiga pengen. Och nu har de gjort ett fårskinnsschabrak till riktigt bra pris, så då slog jag till för det är ändå ett sånt som jag inte pallar lägga hur mycket pengar på som helst (och de är svåra att hitta begagnade), jag använder det ju inte hela året heller. Det är nu när det är skavtider. Jag gillar att det är rejält och inga konstiga material mot hästen, och det är sytt med plats för manken. Det är det allra viktigaste. De måste ligga bra, annars kan man ju lika gärna rida utan. Och Tell gillade det. Det var ju för väl. 🙂

IMG_2487

Det är fårskinn på hela undersidan längs med sömmen. Toppen! Skönt att ha ett som funkar till hoppsadeln, mitt andra ”fluff” passar ju bara till dressyrsadeln. Nylon-grejen längst ner gillar jag inte, men jag kan be vår sadelmakare Ingrid att ta bort det och även sy ihop sadelgjordsfästet. Jag står inte ut med att ha kardborre där. Det är bra att vi har Ingrid. 🙂

6 reaktioner på ”Kräsen schabraksmak

 1. Caroline och unghästen Stina skriver:

  Fast du glömde Equiline 😉 Men jag HÅLLER SÅ MED! ”Insida med andasfunktion” Pfffft. Den där strumbyxeliknande insidan gör ju bara att det fastnar hår. Omöjligt att borsta av, sådär som man vill kunna göra. Jag försöker undvika bling-stenar också. De ramlar bara av/river upp någon söm på något i tvätten. Nädu. Hästprylar ska hålla så god kvalitet att de 1: håller länge. 2: går att laga om de inte håller. Känns som att kvalitet lönar sig i längden. Gud, känner mig så rationellt vuxen. Har du förresten sett Hööks Le Mieux-kopia? *sladder-sladder*

  • Ida Qvarnström skriver:

   Haha, jag har inget från Equiline, var nog därför jag glömde det! Men ja de verkar bra. Såg ett fint på tradera en gång som jag ångrar att jag inte köpte. 🙂 Jotack jag såg den usla kopian på Hööks och fick hicka. Sladder och nylon var ordet! Ska man köpa nåt schabrak på Hööks överhuvudtaget (jag är högst tveksam till det) så köp i så fall de kraftigare smårutiga helt i bomull, de är ändå ganska okej. Leave all the sladder behind! 😉

 2. idooooos skriver:

  Och jag älskar Catagos schabrak! Har nog nästan bara såna nu.. har 5 st varav 4 är exakt samma modell, bara olika färger. Dom är också RIKTIGT bra!
  Sen har jag även två schokemöhle (försöker inte ens stava rätt) dom är hemt okej efter några tvättar men lite för mjuka igentligen. Sen har jag det där från pessoa jag köpte på Citygross nere hos dig. Thats it. Kakan blev förvånad när hon var i stallet & skulle välja schabrak inför senaste hoppträningen. ”-Va, är det här dom enda du har…?”

  Samt att jag har kvar ett vitt dressyrschabrak från Mias. Har ju sålt min dressyrsadel men tycker det schabraket är SÅ fint så har valt att behålla det tills jag i framtiden dansar fram på nån dressyrbana med Pantis framtida avkomma med all den ridbarhet hon aldrig kunnat erbjuda 😉

  • Ida Qvarnström skriver:

   Ja det är gött att ha hittat sina favoriter! 🙂 Just det ja, det där fina från Citygross minns jag! Det såg också jättefint ut i passformen. Jag kom på nu att jag har det där horseware-schabraket också som jag köpte i Falsterbo, det gillar jag också fast det är LITE i sladdrigaste laget. Men det torkar väldigt snabbt på sommaren. Smart att spara det Mias-schabraket, det kommer du vara glad för sen! 🙂

  • Ida Qvarnström skriver:

   Usch ja då känns det ännu bättre med begagnat/ärvt/laga det man har. Eller så får man börja sy själv som i mellanstadiet när alla satt och sydde vojlockar på syslöjden! 😊 Vet du nåt eko-reko märke med bra arbetsvillkor osv som gör schabrak eller andra textiler till ridsport?

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s