Hästbloggen goes matblogg 

Varsågod Lisa! 😊 

En mycket god och enkel indisk gryta till ryttare och alla andra: 

1. Hacka en lök, riv en bit ingefära och hacka en vitlöksklyfta. Riv en morot eller två. Fräs detta i olja och peppra på med lite kryddor. Jag brukar mortla spiskummin, kanel, kardemumma, stark paprika och chilli och hälla på det över lökmorotsfräset. (Det går alltid att krydda mer sen om du vill ha mer smak av nåt). 

2. Häll på en burk krossade tomater och en burk kokosmjölk. Häll i en stor näve röda linser. Jag brukar ta en lika stor näve linser som jag tar betfor att blötlägga till Tell. 😊 (Det kanske inte säger er andra så mycket men det är nog lite mindre än 2 dl). Har du grönsaksbuljong hemma så släng i en sån tärning. Men det går att hoppa över. Lite vatten kan man också hälla i. Skölj ur tomatburken och häll i det. 

3. Nu är detta efter ca 15 minuters puttrande en finfin daal! (Med fler sorters linser kan det ta lite längre, röda blir klara snabbast). Smaka av med salt, en klick honung och pressa i lite citron eller lime. Klipp över persilja, smörgåskrasse eller koriander, ta nåt du gillar. Jättegott att äta som det är, eller med ris och naanbröd. (Jag brukar köpa såna där stora platta bröd i en arabisk affär och ha i frysen, de är även bra att ha till wraps när man ska på tävling)! 

4. Om man vill kan man dumpa i blomkål samtidigt som man lägger i linserna, en stor ”betfornäve” kokosflingor, frysta edamamebönor, kanske potatis, en rejäl klick med jordnötssmör.. eller stek upp ett paket fryst oumph med lite mer ingefära och vitlök (eller vad man nu har hemma) och tippa sen i det i grytan. Ta det du har hemma. Med blomkål och oumph får man låta grytan puttra lite längre under lock, nån halvtimme eller så. Ligg på soffan så länge och vila. Det är bara att smaka av när man tycker det känns klart eller tills man inte kan hålla sig längre. 😊 Gör en stor sats för detta blir bara godare dagen efter! Cashewnötter är också gott på förresten. Det var det receptet! 😉

3 reaktioner på ”Hästbloggen goes matblogg 

  1. Lisa skriver:

    Haha taaaack!! Det verkade dessutom lagom svårt för köksanalfabeterna i detta hushåll. Jag lagar enbart mat som går ut på att man lägger saker i ett kärl och rör om… 😀

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s