De nya hemska bilskatterna – eller inte

Läste idag i ridsport (och på andra ställen har detta också dykt upp, såklart) om detta med att regeringen föreslår att det ska bli dyrare att köra (och framför allt köpa nya) omiljövänliga bilar. (Och man ska få belöningar för att köpa nya fina elbilar). 

IMG_9937

Quelle surprise, säger jag. Eller inte. Det är väl KLART att det förr eller senare kommer bli svindyrt att köra på fossila bränslen! De håller ju på att ta slut för bövelen. OCH är sjukt dåliga för miljön. Så antingen höjs ju priset på de sista dropparna av olja nåt jävulskt och vi försöker ändå köra upp den sista droppen och betala dyrt för det, eller så finns det faktiskt politiker som försöker göra nåt åt den globala uppvärmningen iallafall fem i tolv innan det sker (som nu). Visst, så är det ju med politik, man kan tycka olika. Det är ju hela poängen. Och det finns väl inget förslag som alla är nöjda med. Det finns ju dessutom de som inte tycker att ”miljöfrågan” är viktig. Som att NÅT annat vore viktigt då om planeten går under? Det skulle jag gärna vilja veta.

Åter till detta att det kommer bli SÅ DYRT FÖR OSS VANLIGA MÄNNISKOR ATT HA EN VETTIG DRAGBIL FÖR ATT KÖRA VÅRA HÄSTAR!!! Gaaaah, stackars stackars oss. Jag kollade runt lite på internet och det cirkulerar en massa rykten på allt från 200 spänn dyrare till 15 000 om året. Det är kul med information. Regeringens proposition ligger också ute på det dära INTERNET men det är väl ingen som pallar läsa den, eller folk förstår kanske inte texter skriva av regeringskansliet? Inte vet jag. Men alla går i taket iallafall. Ingen är nöjd. LRF häst, Elbilsföreningen Sverige, Vi Bilägare och Teknikens värld.. ja, alla är missnöjda. Inte ens elbilsföreningen är glada som sagt!

Här får ni nu the take on this of an ordinary halvfattig horse person in Småland. Alltså jag. HUR påverkar det här förslaget mig om det går igenom och i så fall kör igång 2018? Jo, först kollade jag vad som faktiskt står i propositionen. Det gör man här.  Sen kollade jag vad jag egentligen har för fordonsskattesystem på mina bilar. Jag har ju än så länge två dragbilar och de är en Saab 9-3 bensin från 1999 och en Saab 9-3 diesel från 2007. Saaben från 2007 är tillräckligt ny för att beskattas utifrån det koldioxidbaserade systemet. Och det är som sagt en diesel. I dag går gränsen för när koldioxidbelopp tas ut vid ett fordons utsläpp per kilometer utöver 111 gram vid blandad körning. Min diesel-saab släpper ut 159 gram per km. (Sök på fordonsuppgifter om din bil på transportstyrelsens webb, sånt har man knappast i huvudet. Du behöver kunna ditt reg-nummer, det är allt). 😉

Gränsen ska sänkas till 95 gram, och så får man betala vad bilen släpper ut därutöver. 22 kronor per gram över gränsvärdet, det gäller för bensin och diesel. Men sen är förslaget också att man ska räkna ut ett bränsletillägg på diesel genom att ta koldioxidutsläppet utöver gränsvärdet gånger 12,88 (på grund av ett tidigare jättekonstigt bränsletillägg angående en komplicerad energiskatt på diesel som man nu ska ta bort). Vad hamnar jag på då? Jo (och jag som inte ens är bra på matte): 159-95=64 gånger 22. Det blir 1408 kr. Plus 12,88 gånger 64=824,32 kr. Plus ett tillägg på 360 kr som alla måste betala. Då blir det 2592 kr, och så ska jag mest troligt betala ett miljötillägg eftersom bilen inte uppfyller Euro6-miljöklass. (Om den gjorde det hade det stannat där). Men jag hittar ingenstans (än) vad miljötillägget i så fall är.

Om det här går igenom kommer alltså min halvgamla halv-omiljövänliga saab kosta 3855 (som den gör idag) plus 2592 = 6447 (minst) om året i skatt. (Det är ändå mindre än min förra dieselkärra som kostade 7000 nånting i skatt. I det gamla systemet). Nu blir jag osäker på om det här verkligen ska läggas PÅ den skatt man redan betalar? Men vi kan ju utgå från det, så får man i så fall bli positivt överraskad om det inte blir så! 😉

Min ”lill-saab” då? Som jag är så glad för för att den får dra härliga 1600 kg på B-kort 🙂 Hehe. Jo, det är ju då en bensinare, och den är från 1999. Då tillhör den inte koldioxidsystemet, utan det gamla. Alltså bilens vikt. Där står rätt och slätt att fordonsskatten höjs c:a 16%. Den här lill-saaben kostar 2199 kr om året i skatt som det är nu, höjs det med 16% blir det 351 kr dyrare. Alltså 2549 om året. 

IMG_5551

Här kommer min slutsats: Det finns redan glesbygdsavdrag, och det skulle ju regeringen såklart kunna bygga ut ännu mer så att de som verkligen behöver bil i glesbygden får skatteavdrag för det. (Och nu menar jag inte dyra elbilar, prova kör det i glesbygden liksom, grattis. Helt vanliga normalbilliga fossilbränslebilar menar jag). Men för oss som har helt vanliga bilar och bor halvnära stora städer så tycker jag inte det är HELA VÄRLDEN med den här höjningen. Iallafall inte på mina bilar. (Jag har inte räknat på vad det kostar med en jättestor SUV, men det kan ni ju göra själva nu när jag har hjälpt er!) Den stora kostnaden är ju att ha bil överhuvudtaget. Har man bil så har man nog råd med en tusenlapp till eller tre om ÅRET. Jag kan köpa varje dag i veckan att planetens väl och ve måste gå före mina behov att köra omkring med en miljöförstörande bil för att jag vill åka på träning och tävling med hästen.

Jag längtar SÅ tills den dag jag kan skaffa en miljöbil. Den vill jag ju kunna dra släp med, så vi får hoppas att utvecklingen går framåt där! Eller att jag iallafall kommer till skott och tar bättre körkort. Tills dess får jag kanske sälja min nyaste bil, den verkar ju bli klart dyrast i skatt iallafall om det här förslaget går igenom. Jag som tänkt sälja den andra… 😉 Och vet ni, även OM det skulle bli för dyrt för mig att ha en egen bil och släp att åka omkring med hästen med, så skulle inte det stoppa mig. Jag skulle dra igång en samägar-pool med miljöbilar och släp som man kunde boka när man behövde köra hästar. Det vore faktiskt inte så himla hemskt. Och jag tror det skulle funka för många. Jag skulle verkligen inte DÖ heller om det helt enkelt inte gick att köra omkring med våra djur som vi gör idag på grund av miljöskäl, att vi får stanna hemma mer och rida ut i skogen. Jag tror den största boven här är att vi inte vill ändra på nånting. Det vill inte jag heller, tro mig. Men måste jag göra det så gör jag det. 🙂

Lev och må!

/Ida

(som iallafall är ihop med en mattelärare. Har jag ändå räknat fel nånstans ber jag om ursäkt för det. Detta är ju bara ett förslag än så länge i vilket fall).

8 reaktioner på ”De nya hemska bilskatterna – eller inte

 1. Beata skriver:

  Men du skriver 22kr per gram 😳
  Det innebär ju i så fall att du ska ta ditt svar på drygt 800 ggr 22 kr. Blir ju jättemycket om jag fattat rätt 🙁

  • Ida Qvarnström skriver:

   Tack!! Jag har räknat fel. Fattade fel om hur bränsletillägget ska räknas ut för dieselbilar. 2592 kr ska vår skatt på dieselbilen höjas med i så fall om detta går igenom! Skriver om i texten så det blir rätt!

  • Ida Qvarnström skriver:

   Tack! 😍 Jag har en tendens att bli rätt less och trött och vill ta reda på saker själv istället när rubrikerna och analyserna även i ridsport blir lite väl alarmistiska.. 😜

 2. Caroline och unghästen Stina skriver:

  Köp en Outlander Phev. Enda elhybriden som får dra 😉 Håller i övrigt helt med dig om din slutsats: Några tusenlappar till på skatten är knappast det som är det dyra med att ha bil. Soppa och reparationer står det värre till med. Tycker att alla incitament för att ändra ett ohållbart beteende (köra törstiga fossilbärnsleslukande bilar) är bra. Om det drabbar någon jättefattig kan ju den köpa en gammal bensinare 😉

  • Ida Qvarnström skriver:

   Exakt. Ja jag har en granne som har en sån, så coolt när de kommer med hästen och drar den på el! Helt tyst. Wow. Ser framför mig hur jag i framtiden kommer ha en elbil som får dra, gör min egen el, OCH har kvar min skattefria gamla Volvo 140. (Som jag antagligen får konvertera så den kan gå på gammal använd falafelolja eller nåt). 😬

 3. G skriver:

  Mm håller väl egentligen med dig men tycker folk kan sluta hålla på och flyga en jävla massa istället. Där kan de smälla till med saftig skatt hellre (ingen aning om ifall det redan är hög beskattat men isf räcker det inte med tanke på att du kan sätta dig i ett halvtomt flyg till Spanien för 800 spänn om du bara tajmar det lite).

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s