”Är du tävlingsryttare”?

Jag träffade en jättetrevlig tjej på en fin arab häromdagen på dressyrträningen. Hon gillade att träna men hade så dåliga tävlingsnerver sa hon, så hon tävlar inte. Hon frågade mig om jag är tävlingsryttare. 

ida_tell_udden_100_klassSkärmavbild 2014-10-14 kl. 11.26.49

”Ja, jag tävlar ibland, och jag har en jättefin tävlingshäst, men jag vet inte om jag skulle säga att jag känner mig helt som en tävlingsryttare ändå”! sa jag. Jag lade till att jag mest ser mig själv som häst- och ridnörd som gillar att lära mig mer och bli bättre på att kommunicera med hästen. Och att jag visserligen tävlar ibland, fast jag mest gillar att träna. 🙂 Hon frågade vad jag tävlade i för gren.

– Ja du, det är lite blandat, fälttävlan, hoppning, dressyr, stilterräng, Working Equitation…

– Oj!

(Hon tyckte nog att jag VAR tävlingsryttare). Och det är jag ju. Men jag är också en helt vanlig hästtjej som aldrig haft någon egen häst förrän nu. Jag har vuxit upp med barbacka-ponnygalopper över ängarna i Avan, ridning på mitt älskade Bodens Ridklubb, ungefär en miljon sköthästar/medryttarhästar/ridskolehästar, och ridläger i Boden, Luleå och på Gotland när jag blev lite äldre och ännu tjatigare. 😉  Jag har ridit travhästar, galopphästar, ponnyer och stora hästar av alla de slag, you name it. Jag har ett svenskt halvblod nu med superbra fälttävlansstam, men kan lika gärna tänka mig att någon gång ha en nordsvensk brukshäst, en welsh cob, en quarterhäst eller nån annan fin filur som griper tag i mitt hjärta.

Grenar jag provat på och tränat/tävlat i är förutom det jag sa till träningskompisen även team chasing, gymkhana, körning och voltige. Och jag är inte klar! Jag vill hemskt gärna lära mig om reining t ex. Och rida en riktig hubertusjakt ska jag ju bara göra någon gång.

Skärmavbild 2016-07-11 kl. 17.28.38

Jag har så mycket att tacka min skolning i föreningsverksamhet för, att jag var aktiv i ungdomssektionen (och många andra föreningar genom hela mitt liv, inte bara ridklubbar). Jag har lärt mig (och lär mig fortfarande) att samarbeta, organisera, ha roligt, göra saker tillsammans, och alltid alltid vara en god vän till både människor och hästar. Därför ser jag mig nog som ridskoletjej mer än tävlingsryttare. Eller hästgalning bara rätt och slätt. Vi kan nöja oss så. 🙂

Jag har en känsla av att man kan missa väldigt mycket av den här allsidigheten och att umgås/samarbeta med så många människor och rida så många hästar, om man är en ”vanlig” ponnyryttare med egen häst och är ute och tävlar. Det är säkert fantastiskt det också, alla vill väl ha en egen ponny! Men åtminstone mycket av det jag ser IDAG (tror inte alls det var så förr) handlar så mycket om prestige och pengar. Det känner jag inte alls igen mig i. Jag tävlar (om jag tävlar) för att ha roligt med min häst, och för att ge oss båda en lagom utmaning att träna till och genomföra efter bästa förmåga. Och sen träna vidare mot nya mål! Så var det när jag red på ridskola, och så är det nu.

Vad har ni provat på för grenar, vanligt eller ovanligt, ni som läser den här bloggen? Vore jättekul att veta! 🙂

7 reaktioner på ””Är du tävlingsryttare”?

 1. Lisa skriver:

  Jag tycker att ”tävlingsryttare” har en lite tråkig klang, typ att man bara tävlar hela tiden för tävlandets skull och är mer intresserad av rosetter än sina hästar. Så jag brukar precis som du säga att jag tävlar litegrann men inte så seriöst. Men folk tycker nog ändå att jag är iväg på himla mycket olika grejer med min häst! Och då har jag inte alls tävlat särskilt mycket det senaste året enligt mig 🙂

  För mig är tävlingar delmål att hänga upp vår utveckling på. Hade jag inte tävlat hade jag inte känt mig så motiverad att rida på så vis att jag inte hade något att rida MOT liksom. Om det sedan är en pay&ride på hemmaklubben eller en stor tävling spelar inte så stor roll för mig. Men jag märkte snabbt att när jag blev för gammal för att tävla ponny dämpades min rid-motivation ganska mycket och jag kom inte riktigt framåt i min ridning.

  (I år blir det jakt!)

  • Ida Qvarnström skriver:

   Exakt! Bra formulerat! Känns som att du och jag har exakt samma grej kring vårt tävlande eller ej.. 😊❤️🤗 Vi är sjukt peppade på att hänga med er på jakt i år! Kristianstad eller vad som! Tell och Bassett, vilket team!! ❤️

 2. idooooos skriver:

  Fan när du lägger upp det såhär så ser man så sjukt varierad din ridning är! Häftigt!! Och jag förstår den där tjejjens lite förvånade inställning när du sa att du inte är nån ”tävlingsryttare”

  Nej jag är som dig. Vill testa så mycket som möjligt. Och jag har ju gjort en hel del med Pantis jag med.

  Tävlat i hoppning, dressyr, fälttävlan & WE. Ridit en ”Prova på klass” i distansritt (20 km) Ridit Hubertusjakter samt varit med på en Clinic för hon som hade polishästen Utter samt haft en egen ”Polishäst-uppvisning” när vår klubb hade Lucia-show.
  Kört in henne har jag ju gjort med. Så ganska mycket variation har ju vi med.

  Jag skulle även vilja testa något inom western med, typ trail. Som WEs teknikbana fast på westernvis 😀 Kan även göras med häst för hand, alltså avsuttet.

  • Ida Qvarnström skriver:

   Ja trail verkar hur kul som helst! Jag är grymt impad över din inkörning av Pantis, så himla coolt att kunna dra ut och köra med din fina vagn och allt! Sååååå bra gjort!! 😘💪🏻😊👏🏻👏🏻👏🏻

 3. dressyrbitchen skriver:

  För många år sedan fick jag prova på voltige på en vanlig ridlektion. Första och sista gången jag gjorde det. När jag satt på hästryggen i galopp så sa vår ridlärare ”hoppa av!” till mig och jag tittade på henne som om hon vore ett UFO. Hoppa av?! Hästen galopperar ju! ”Ja, jag ser det, men HOPPA AV!” Sagt och gjort. Det var bara att göra som hon sa, men den enda lilla detaljen hon missade att säga till mig var att jag skulle börja springa så fort jag landade på marken… Jag gjorde ungefär samma rörelse som när jag skall sitta av som vanligt och i samma sekund som mina fötter tog mark så blev det tvärstopp. Följden blev att jag föll som en fura! Fötterna fast i underlaget och ansiktet likaså.

  Några år efter det satt jag som domarskrivare på voltige-SM och blev riktigt imponerad över alla dessa duktiga voltigörer – stora som små. MEN voltige var inget för mig.

  • Ida Qvarnström skriver:

   Stackare! Ja den lilla detaljen var ju rätt så viktig att berätta! För övrigt är det ju mycket lättare att komma upp på en häst i galopp än av! Jag tror vi också haft voltige på ridskolan men det var nog inga såna saker som att hoppa av i galopp.

   För min del så blev det spännande på vår första uppvisning i voltige på ridklubben, hästen var jättesnäll men blev NÅGOT taggad av publik, vilket vi inte tränat på live… jag fick springa allt jag hade för att hinna med i galoppen när jag skulle upp minns jag! 😂🙈 Och en liten åttaårig tjej skulle upp efter mig, jag fick hålla i henne rejält för hon flög som en vante i vinden i den galoppen! 😂

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s