Peppad på att träna

Nu är det officiellt sommar, för vi har mockat ut hela stallet och har högtryckstvättat nästan allt!


Vi jobbade på i helgen, och jag orkade inte rida. Det är liksom rätt lagom att åka hem och ta en dusch, äta lite mat och gå och sova när man har kroppsarbetat ganska många timmar. Men åh så fint det blev! Väldigt skönt att ha detta gjort. I år gick det väldigt smidigt tycker jag. Vi har ju halmbäddar i stallet och en gång om året hyrs det in en bobcat och så kör vi ut allt vi kommer åt med den, och skottar ut resten. Och när man högtrycksvättar så blir det ju en hel del sopande av vatten. Sopa sopa sopa sopa… man tror aldrig det ska ta slut, men plötsligt så gör det det ändå!

img_3190

Nyfiken i en strut. Vad GÖR ni i mitt stall??

Igår kom vi ut på en härlig uteritt. Jag försökte applicera mina dressyrkunskaper från onsdagens Alette-träning även i skogen, och det funkade bättre än jag trodde. Jag tycker ju att det är svårt att få Tell mjuk och följsam i skogen (utom möjligtvis vissa plötsliga händelser av mjukhet och harmoni). Det är liksom lite roulette-artat om det blir hopp och sprattel och sprätt eller om det är en lugn dag… Men nu har jag kommit på lite mer hur jag ska göra. Visst jag kan väl inte garantera att min häst blir ett under av avslappning och mjukhet ändå, han är ju ett peppat djur av naturen, men det blir ju klart bättre om jag försöker hitta knapparna bättre och inte ger upp projektet! 🙂

Åhåhå, öppet fönster! Så trevligt! Bäst att ställa sig här och ha koll!


Att rida lätt ”för långsamt” visade sig funka bra även i skogen. Samt även att flytta honom och lösgöra sidorna. Rida lite svag öppna och sluta. Inte låta honom göra sig rak. Bara för att man rider rakt fram längs med milslånga grusvägar betyder inte det att hästen får sänka ryggen och spetta på som en vild kamel, spikrak och stel. Mjuk och lätt i handen men vara tydlig med att han ska arbeta bakifrån. Han kändes väldigt glad och nöjd.

Jag läste den här artikeln precis, så inspirerande! Jag har inte tänkt på att det är så viktigt för hästens trygghet att ryttaren tittar mot horisonten, jag har mest tänkt att det har att göra med att man får en bättre sits då. Men det här ska jag absolut bli bättre på, jag sitter nog och tittar ner på Tells peppade öron alldeles för mycket.

Och det där med timingen som det också står i artikeln om håller jag verkligen med om. Det är extremt tydligt på en känslig häst! (Andra hästar är ju lite mer bussiga av sig och ba ”okej då jag fixar det här ändå, jag tror jag vet vad du menar fast du frågade om det vid ett sjukt dåligt tillfälle”). Jag känner precis på Tell när jag gett hjälpen i exakt rätt ögonblick. Och missar jag blir det pannkaka. Han är en väldigt bra läromästare på sånt! Nu är jag så himla sugen på att träna. Woho! Och äntligen har Tell fällt sin extremt tjocka och varma vinterpäls och går i sommarkostym. Lagom till att det nu är nio grader ute och regn. Haha! 😉

Lunchpaus i stalltvättandet, hälsade på Annas nyfödda fina lilla föl! Pappa är Hip Hop, mamman är ett holländskt sto som jag inte kan stammen på tyvärr.

The girls. Vi har tjejerna på ena sidan stallet och killarna på det andra! Detta är utsikten från vår sadelkammare 🙂

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s