Höstlov

Den här veckan är det tydligen höstlov. Fast jag har jobbat som bara den, men idag tog jag ledigt. Woho! 

Vi har Matias brorson från Malmö på besök hos oss i veckan, det är så mysigt. Bra för Malmökids att få lite skogsliv i Småland. Han älskar att vara här. ❤ Idag har vi varit ute och grillat korv och marshmallows i skogen, och så har vi vandrat ganska många kilometer i ett jättefint naturreservat här i närheten. Det var dit Mia och jag red på långritt i somras förresten, om ni kommer ihåg det?

https://www.instagram.com/p/BbCbh_EgKYS/?taken-by=iqpic

Stackars Matias har fått ont i ryggen, han har väl jobbat för mycket i bryggeriet och på industrin. Så nu ligger han nerbäddad i sängen med min vetevärmare. Han fick en drink som dessvärre blev utspilld när vi försökte palla upp honom med fler kuddar, suck. Men efter lite svordomar och uppstädning fick han en ny drink och nu är ordningen återställd. Elian ligger här i soffan och kollar på sin favorit-youtuber (nån tonårstjej som berättar om moderna sagor och skrönor…) och jag sitter i fåtöljen framför brasan och myser. Med en ännu icke utspilld drink. 😉

Tell har det fint, brorsorna brun får gå ute så mycket det går (hela natten också) nu när det ändå är fint väder. Vi bär ut lite hösilage till dem, men de äter helst gräs såklart. Tell ska ju få stå inne i många veckor snart, men det vet han inget om. Bäst att passa på att ha honom ute så mycket det bara går. På måndag kommer Johan och drar av honom skorna. Jag vet inte varför egentligen, trodde det hade nåt med sövningen att göra eller skaderisken, men min syster sa att det kunde vara utifall att de måste bränna nåt blodkärl. Då vill man inte ha metall nånstans då det kan bli lite som ett elstängsel. Hua. Det lät rätt logiskt tycker jag, och hon jobbar ju ändå på sjukhus så det låter rätt rimligt att det är samma sak för människor som med djur! Jag ska fråga när jag kommer till Jägersro. Vore intressant att veta.

Tidigare i veckan när jag var och jobbade i Kalmar så ringde den mycket trevliga veterinären Palle Brink som ska operera Tell. Jag tänkte på mina vänner Beata och Vera med flera och var tvungen att hålla mig för skratt, för Palle är ju dansk. Det är ju det här med att förstå danska… 😉 Nu har ju Palle bott länge i Sverige och jag kunde höra att han bytte ut de klassiska missförstånds-orden till svenska. Men jag kan ändå tänka mig att om man inte är van vid danska alls så hade det låtit som att han pratade REN danska (och inte en försvenskad variant, som var typ nästan svenska fast med lite danska inslag och en stark dansk brytning). Jag har ju tränat mig i många år på både sydsvenska och danska dialekter så det var inga problem.

Jag känner mig iallafall väldigt trygg med att han ska operera Tell på tisdag, och jag är glad att jag nu förstår varför man gör sånt här. Palle förklarade det hela oerhört engagerat (och danskt). I korta ordalag så stabiliserar en sån här skruv benet och gör att cystan kan läka. På en del hästar tar man sen bort skruven, på andra låter man den sitta kvar. Skruven gör också att friskt ben kommer i kontakt med det skadade och stimulerar till läkning. Men mest är det så att man ”gipsar” benet inifrån genom att sätta dit skruven så cystan inte åker runt lite som en miniballong där inne i benet och gör ont när den rör på sig, och kan läka i lugn och ro samtidigt som hästen inte har ont mer. Hoppas vid alla högre makter att detta funkar!

Naturligtvis har vår bästa dragbil pajat lagom till avresa söderut, men jag har lämnat in den till vår lokala bilmekaniker Weine. Han skulle försöka ha den klar på måndag. Han vet att jag behöver köra med hästen på tisdag, så han kan väl sätta dit en ljuddämpare iallafall hoppas jag och så får vi ta resten när jag kommer hem igen i värsta fall. Håll tummarna för det också. Annars får jag väl köra med lill-saaben men det är ju mycket bekvämare att ta den större och modernare bilen.

Trevlig helg till er alla!

5 reaktioner på ”Höstlov

 1. Beata skriver:

  Lycka till 👍
  Hur länge får Tell stanna på sjukhuset?
  Härligt att de kan gå ute än. Vi har haft minus grader på nätterna och riktigt höstväder.

  • Ida Qvarnström skriver:

   Förhoppningsvis får jag hem honom samma dag. Det är meningen iallafall! Här har vi bara haft en natt med minus än, och en del skitväder. Då har de fått komma in. Nu är det milt och fint igen. De har ju jättestora hagar så de har det bra där!

 2. Sanna skriver:

  Åh så mysigt. 😀 Vi ska flytta tillbaka till Småland från Malmö. Ska lägga lite argument från inlägget på min ”varför detta är bra”-lista, då min Malmö-uppfödda sambo inte tycker det är lika roligt.. 😉

  • Ida Qvarnström skriver:

   Vad roligt, välkomna tillbaka! 😊 Min sambo är också Malmö-uppfödd! Men han trivdes ju så bra här direkt så jag behövde aldrig övertala honom.. 😊 Och nu har ju jag häst och han ett bryggeri så nu kommer vi ingenstans! 😂😍

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s