Fullbloden i Tells liv del 1

Jag såg att Linda Algotsson skrev om hingsten Jovial (1952-77) på sin facebook, och då upptäckte jag den fantastiska sidan häststam! Nu är jag ju verkligen ingen expert på det här med hästavel, men det är väldigt intressant och jag vill gärna lära mig mer! 🙂 Jag läste angående Jovial att man var tveksam till honom eftersom han verkligen såg ut som ett fullblod, men han fick en chans för att det då var sista chansen att få in en son till den då avlidne Bohème xx. Hm, det där namnet känns bekant tänkte jag, och jodå, Tell har ju Bohème xx i sin stamtavla! Så nu tänkte jag skriva lite om de fantastiska fullblod som han har bakom sig. Hoppas ni ska tycka det är kul att läsa om!  🙂 Först ut är alltså Bohème xx!

Skärmavbild 2017-12-18 kl. 12.34.01.png

Bohème var i avel 1932-52. Han blev far till Elit-hingstarna Jovial 369 och Helmuth 350 och lämnade dessutom 25 stamboksförda ston. Han är morfar till Elithingsten Bonaparte 566 och A-premierade hingstarna Bordeaux 502, Falstaff 474 och B-premierade Chick 413. Han är även mormorsfar till B-premierade Ambassadeur 518. (Som är Tells morfar)!

Bohème lämnade totalt 22 avkommor som gick i svår klass. Många var framstående hopp- och fälttävlanshästar och hävdade sig mycket bra både nationellt och internationellt.

(Dessa uppgifter har jag hittat här!)

Kollade även lite på Bohèmes pappa, Printonan Boy xx, och VAD Tell är lik honom! Hela huvudet, halsen, hela frampartiet egentligen! Sen har ju Tell många likheter från Landlord såklart, som hopprumpan osv 🙂 (inte så konstigt, det är ju hans far). Strunt samma. Kolla här!!

Skärmavbild 2017-12-18 kl. 12.46.36

Här har vi en annan likhet från Bohème-sidan, nämligen hingsten Helmuth (1950-64, Bohème xx – Ulla (35) 3258). Vad säger ni om den här beskrivningen? It runs in the family! 😉

Ädel elegant ridhästmodell. Rörelser lätta, god galopp- och hoppförmåga. Temperamentet mycket gott, livligt. Helmuth hade också en helsyster, Ullvia, som var ett mycket framstående hoppsto.

Skärmavbild 2017-12-18 kl. 12.57.49

En annan intressant grej är att det verkar vara Bohèmeblod (via sonen Jovial) som är den gemensamma nämnaren för flera av de svenskfödda individuella medaljörerna på OS. Exempelvis Sarajevo och Ajax, men även Wega, vars morfars farfar är Bohème xx (och morfars far Jovial). Kul! 😀

Här är en sjukt rolig historia när Janne Jönsson berättar om hur Sarajevo blev till. (Som han senare tog OS-brons i fälttävlan med 1972 ni vet). Det här med avel gick till på ett lite annorlunda sätt förr kan man säga… hahaha!

Publicerat i: Avel

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s