Jul-hjärtattack

Igår fredag trodde jag skulle vara en mysig kväll i stallet med Tell och mina systrar. Det var det också, tills vi precis skulle gå. Då ställer han sig och kissar BLOD.

Jag tog ut honom igen och tog tempen omedelbart, 38.8. Han har ju mellan 36,8 och 37,2 normalt så det var en rejäl feber. Stackarn!! Vi hade precis varit ute och gått med honom och inte märkt nåt särskilt. Tur att han kissade när vi var där!

Ringde distriksveterinärerna och jourhavande veterinär kunde komma efter en timme ungefär. Under den tiden kändes det som att både Tell och jag skulle dö. Jag har aldrig varit med om att en häst haft så ont, det såg verkligen ut som att han försökte kissa ut nåt och det kom bara blod. (Eller rödbetsfärgad urin iallafall, det var verkligen inte bara lite ”blodstänk” i urinen). Han var så utmattad och hade så ont så han lade sig ner i boxen. Först med huvudet upp, men sen låg han helt platt med huvudet ner i halmen också och andades tungt. Han var verkligen smärtpåverkad och mitt hjärta höll på att gå i tusen bitar. Man känner sig så maktlös.

Distriktaren som kom ut är känd för att vara hästrädd, men Tell är ju så lugn och snäll särskilt när han vet att han får hjälp. Veterinären rektalundersrökte honom och kände inga stenar, trots att blåsan var nästan tom. Så det var ett bra tecken. Sen velade veterinären lite fram och tillbaka om vi skulle ge både antibiotika och smärtstillande/antiinflammatoriskt eller om det räckte med det senare. Kom fram till Rheumocam (metacam) bara men då kissade Tell under stor smärta precis när veterinären skulle åka hem och vi lyckades fånga en del i en hink. Helt mörkrött. Veterinären såg lite blek ut och sa ”vi tar penicillinet också”. Så då gjorde vi det. Veterinären tog med sig ett prov av urinen.

Redan idag, alltså nästa dag, mådde Tell mycket bättre och åt och drack normalt. Normal temperatur också. SÅ skönt! Men hur skulle det gå när han kissade? Veterinären trodde ju urinvägsinfektion även om det är ovanligt. Till slut kissade Tell, och det var gult!! Har aldrig blivit så glad i mitt liv.

Jag tror nog att han kissade ut någon urinsten under natten, den hade kanske kommit ut ändå eller så hjälpte det med smärtstillande och penicillin. Hur som helst, hoppas VERKLIGEN att detta inte kommer tillbaka. Då får jag kalla ut nån veterinär som kan ta ultraljud i så fall eller köra honom till klinik. Glad ändå att han lyckades kissa ut vad det nu var som orsakade feber och blod-kiss, vi hade lika gärna fått köra ner till Helsingborg  och operera om han inte hade fått ut det. Lille häst, håll i det här nu så matte får lite julefrid!

Mina systrar var med i stallet som tur var och min ena syster är barnmorska så hon är ju iallafall utbildad i humanmedicin. Det var nog bra, för när jag stod och grinade för att jag trodde hästen höll på att dö när vi väntade på veterinären så kunde hon komma med välgrundade medicinska argument som att ”han ligger ner, men han andas lugnt. Han hade andats snabbare om han varit väldigt smärtpåverkad. Han vilar och sparar sina krafter”.

Vi mätte andningen innan han lade sig ner helt platt (och lugnade sig) och då hade han 38 andetag i minuten. Jisses. Stackars häst. Han hade så sjukt ont. Vill aldrig vara med om detta igen, fy vad hemskt det är! Jag trodde verkligen han skulle lägga sig ner och dö. Så tacksam för at veterinären kom ut och att det nu verkar mycket bättre! Lille gossen. Och tänk om han inte kissat när vi var där. Det är som att han vet att vi hjälper honom. ❤

Tell har nu fått en antibiotika-kur på 5 dagar och smärtstillande. Tyvärr fick vi bara en mini-flaska med Rheumocam så nu måste jag åka in till stan på julafton och hämta ut mer medicin. Men vad som helst bara han blir bra! Älskade häst! ❤

https://www.instagram.com/p/BdBbR4sH-jL/?taken-by=iqpic

 

2 reaktioner på ”Jul-hjärtattack

  1. Beata skriver:

    Så otäckt o oroligt. Vilken tur att ni var där.
    Hoppas allt blir bra med Tell nu ❤️
    Han har ju haft sin andel av sjukdomar nu.
    Tillönskar er en riktigt God Jul 🤶🏻

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s