Rid för ett friskare liv!

Jag är så glad och stolt både över att Peder fick Jerringpriset (igen) igår, och att ridning nu äntligen efter 30 års kamp räknas som friskvård! 

Alla som håller på med hästar vet väl redan att det är friskvård, men nu kan man även använda friskvårdsbidraget på jobbet till ridning (om man nu har friskvårdsbidrag på sitt jobb, och beroende på vad arbetsgivaren har satt för begränsningar). Men det är stort att skatteverket nu har okejat det.

Skärmavbild 2017-04-13 kl. 11.47.11

Jag önskar att det här leder till att fler vuxna kan ta upp ridningen igen, eller börja/rida mer på ridskola. (Allt handlar ju annars alltid om barn och unga och hur viktigt det är, men friskvårdsbidraget är ju för folk som arbetar). Man kan även använda bidraget till ridhuskort och privata träningar läste jag precis på Hippson. Det är jag jätteglad över. Men jag tänker att om man har råd att ha häst så borde man rimligtvis ha råd att rida för tränare då och då, även utan friskvårdsbidrag från jobbet.

Jag tror att det här kan göra allra störst skillnad för folk som inte har råd att ha egen häst. Som vill rida och träna. Som rider (eller skulle vilja rida) på ridskola. Som kanske har en medryttarhäst men nu kan ha råd med några träningar. Eller familjer där man får prioritera sina sista slantar till att barnen ska få rida, men inte har råd med ridlektioner för den/de vuxna. Jag hoppas verkligen att de som inte har så högt betalda jobb men som ändå vill rida, har möjlighet till det genom friskvårdsbidrag på sina jobb. Det är ju de som verkligen behöver det. Jag själv hade ju klarat mig utan det även om jag inte är rik, det har jag gjort i många år. För mig är det mer av en jämställdhetsfråga med andra idrotter och hälsofrämjande verksamheter.

IMG_8801

Vi får väl se hur många det är, i likhet med mig själv, som inte utnyttjat friskvårdsbidraget i någon större utsträckning under typ 10 års tid, och nu kanske kommer göra det helt plötsligt? Det ska bli intressant att se. 😉 Nu det senaste året har jag haft gymkort, friskvårdsbidraget betalar ju en del av det. Tidigare har jag tyckt att jag ändå inte har tid med träning förutom ridningen, och så har nog många hästmänniskor det. Särskilt alla vi som bor på landet och knappast orkar ta oss in till stan IGEN för att träna oss själva efter att vi redan åkt hem från jobbet OCH varit i stallet.

En till grej som jag har tänkt på: Det fina med ridning som friskvård är ju inte bara att folk kommer ut och rör på sig mer och mår bättre, det är ju även att varje träningstillfälle tränar och utbildar antingen hästen, ryttaren eller båda. Det är alltså en utbildningspeng, som ridsporten nog är ganska ensam om! Inte bara friskvård. Tänk så fint! 🙂 Tänk om detta kan leda till ett uppsving på ridskolorna med många fler ridande. HOPPAS det!! 😀

IMG_7881

Jag uppskattar kommentarer!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s